• Big Story

    Αποκαλυπτικό: Αυτοί είναι που πήραν το ελληνικό ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ


    Διευρύνεται η επενδυτική βάση των αγοραστών των κρατικών μας ομολόγων ενώ συνάμα αποκτά και ποιοτικότερα χαρακτηριστικά. Πριν από έναν χρόνο, όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με επταετές ομόλογο η ζήτηση εκφράστηκε από περίπου 240 επενδυτές κυρίως ξένους. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν εκδόθηκε το πενταετές ομόλογο, εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν να το αποκτήσουν ήταν 290. Σήμερα, ήταν συνολικά 385 οι επενδυτές οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, από διεθνή επενδυτικά «στρατηγεία» οδήγησαν τη ζήτηση στα επίπεδα των 11,8 δισ. ευρώ. 

    Στο τέλος το 10ετές ελληνικό ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ είχε ως μεγάλους αγοραστές τους fund managers των διεθνών χαρτοφυλακίων οι οποίοι και απορρόφησαν το 67,8% της έκδοσης. Δεύτερη δύναμη ήταν οι τράπεζες οι οποίες και προχώρησαν σε αγορά του 14,6% της ομολογιακής έκδοσης. Στις τράπεζες, και πέραν των 6 αναδόχων, συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές. Τρίτη δύναμη ανάμεσα στους αγοραστές ήταν τα hedge funds τα οποία όμως περιορίστηκαν και αγόρασαν εν τέλει το 11,2% του ομολόγου. Ποσοστό 4% του δεκαετούς ομολόγου αποκτήθηκε από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία ενώ το υπόλοιπο 2,4% απορροφήθηκε από κεντρικές τράπεζες. 

    Με βάση της πληροφορίες αυτές για την κατανομή της έκδοσης φαίνεται πως η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών απαρτίζεται από μακράς πνοής επενδυτές σε αντίθεση με τα hedge funds που έχουν πολύ μικρή παρουσία.

    Πέραν τούτων, και σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επενδυτών το 37,6% από τους συνολικούς αγοραστές του δεκαετούς ομολόγου προήλθε από τη Μεγάλη Βρετανία. Δεδομένου του ότι στο Σίτι του Λονδίνου εδρεύουν πολλά άλλα διεθνή funds η συμμετοχή αυτών εμπεριέχεται στο γενικό σύνολο. Ποσοστό 9,6% της έκδοσης απορροφήθηκε από επενδυτές που εδρεύουν στη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ 6,4% προέρχεται από την Ιταλία.

    Το ελληνικό στοιχείο είχε μια ουσιαστική συμμετοχή αποκτώντας το 10,8% της ομολογιακής έκδοσης. Κάτι που ισοδυναμεί με 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 180 απορροφήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες.

    Η συμμετοχή των επενδυτών με έδρα τη Γαλλία πήρε το 9,4% του ομολόγου, οι σκανδιναβικές χώρες το 6,2% και οι χώρες της Ιβηρικής το 5%. Από χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης απορροφήθηκε το 5,5% ενώ στο 0,6% έφτασε η συμμετοχή από ασιατικές, κατά κύριον λόγο, χώρες.

    Οι επενδυτές από τις ΗΠΑ αγόρασαν το 8,9% της σημερινής έκδοσης, αν και είναι πολύ πιθανό η πραγματική συμμετοχή τους να είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς αρκετά αμερικανικά funds κινούνται και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα του Λονδίνου.

    Το ομόλογο έχει επιτοκιακό κουπόνι 3,875% αλλά καθώς εκδόθηκε κάτω από την ονομαστική του αξία η τελική του απόδοση ανέρχεται στο ετησιοποιημένο 3,9%. Η απόδοση αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη της ζώνης του ευρώ, γεγονός το οποίο εξηγεί το μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο 3,90% «κλείδωσε» το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πανηγυρισμοί» Τσακαλώτου για το 10ετές ομόλογο
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης για έκδοση ομολόγου: Ελπίζω να πετύχει- Οι αγορές περιμένουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ