• Big Story

    Αποκάλυψη Αλεξιάδη-Παπαγγελόπουλου: Οι αρχές ελέγχουν 1,3 εκατ. ΑΦΜ


    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Ελλάδας υπεγράφη σήμερα. Η συμφωνία, που έχει ως στόχο την συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπεγράφη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, του επίσης αναπλ. υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου, Nobert Walter Borjans παρουσία του Γενικού Γραμματέας Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη . Είμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορα, τη διαπλοκή, τα συμεφέροντα, τη φοροδιαφυγή και όλες τις παθογένειες που έθρεψαν το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο και θα ξεριζωθεί”, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του στη συνάντηση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και του κρατιδίου Βεσταφαλίας – Ρηνανίας, παρουσία του υπουργού οικονομικών Nobert Walter Borjans.

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης
    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε οτι η λίστα Μποργιανς έχει ταυτοποιηθεί πλήρως, ενώ άφησε αιχμές για το προηγούμενο διάστημα λέγοντας πως “οι εισαγγελείς και οι δικαστές, όταν αφεθούν ελεύθεροι κάνουν τη δουλειά τους με συνέπεια και ταχύτητα, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και οι λίστες δε μένουν ξεχασμένες σε συρτάρια επί σειρά ετών”. Μάλιστα, λίγο αργότερα υπογράμμισε πως “μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, συσσωρεύονταν λίστες, τις οποίες κάποιοι περιέφεραν στα συρτάρια τους ή τις απέκρυβαν, γιατι δεν υπήρχε πολιτική βούληση”.

    Ειδική αναφορά έκανε για τη ρύθμιση της αυτοκαταγγελίας που προετοιμάζεται στο υπουργείο οικονομικών, επισημαίνοντας πως σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Τέλος, σχετικά με την διάταξη για τη χρήση στοιχείων που προέρχονται ακόμη και από μη νόμιμο τροπο, η οποία “πολεμήθηκε”, όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθάρισε πως “ο τόπος είναι μικρός, ας μην είμαστε υποκριτές ξέρουμε από ποιους”.

    “Έχουμε πικρή  εμπειρία από τα Προεδρεία, υφαρπάζουν υπογραφές άλλων. Δεν είναι 42.000 δικηγόροι, μιλάμε για την Ολομέλεια των Προέδρων. Υπάρχει η γνώμη της Ένωσης Δικαστών ή του κ. Σταθόπουλου και άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων. Την επόμενη μέρα που κλήθηκαν οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι και διαπιστώθηκαν τα πρώτα μεγάλα Πρόστιμα αλλα και με τον ερχομό του κ. Μποργιανς αναζωπυρώθηκε το θεμα. Τυχαίο; Δε νομίζω”

    Norbert-Walter Borjans, Υπουργος Οικονομικών, North Rhine-Westphalia
    Norbert-Walter Borjans, Υπουργος Οικονομικών, North Rhine-Westphalia

    Nobert Walter Borjans.

    Για την τεχνογνωσία που θα παράσχει η Βεσταφαλία – Ρηνανία στην Ελλάδα έκανε λόγο, ο υπουργός οικονομικών του  Κρατιδίου κ. Μποργιανς. “Τα σεμινάρια δεν θα γίνουν μόνο στα αγγλικά αλλα θα προσπαθήσουν να γίνουν και στη μητρική τους γλώσσα. Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων προέρχονται από την Ελλάδα” ειπε μεταξύ άλλων. Για τη χρησιμότητα της διάταξης για την αυτοκαταγγελία ανέφερε οτι η εφαρμογή της στην Γερμανία έχει οδηγήσει 120.000 παραβάτες σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Πρότεινε -πράγμα που αποδέχτηκε ο Τρ. Αλεξιάδης- την εκπαίδευση αρχικά 50 -και στη συνέχεια περισσότερων- Ελλήνων φορολογικών επιθεωρητών, για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες “έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας”.

    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 55. Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών
    Τρύφων Αλεξιάδης. Ετών 55. Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών

    Τρυφων Αλεξιάδης
    Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρυφων Αλεξιάδης:
    1. Νομοσχέδιο που θα επιτρέψει για τελευταία φορά, να νομιμοποιηθούν κεφαλαία στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί ως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις  – κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις
    2. Νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά να έχει πλήρη εικόνα της περιουσία του πολίτη και της επιχείρησης.
    3. Σε σειρά πρωτοβουλιών που θα επεκτείνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα, τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφθοράς
    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφθοράς

    Σε ερώτηση σχετικά με τον αν υπάρχουν έσοδα από Μποργιανς, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε:  “Υπενθυμίζω Ότι πριν λίγες ημέρες ήρθαν τα στοιχεία της Μποργιανς. Έσοδα δε γνωρίζω, ξέρω μόνο ταυτοποίηση σχεδόν του συνόλου της λίστας και ηδη έχουν κληθεί οι πρώτοι για να δικαιολογήσουν το νόμιμο ή μη για τις καταθέσεις τους”.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τρυφων Αλεξιάδης, τονίζοντας βέβαια πως για τη λίστα Φαλτσιανι ή Λανγκαρντ απαιτήθηκαν χρόνια μέχρι την ταυτοποίηση του πρώτου ονόματος.

    “Το όφελος και τα ποσά που θα έρθουν στο Δημόσιο είναι παρά πολλά. Έχουμε μια τεράστια βάση δεδομένων που ξεπερνά το 1.300.000 ΑΦΜ και τα έσοδα που περιμένουμε είναι πολύ μεγάλα”, ειπε ο κ. Αλεξιάδης. “Στην Ελλάδα συμμετείχαν στη φοροδιαφυγή μεγάλες εταιρίες, μεσαία στρώματα της Ελλαδος κυρίως στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιων. Τα σύστηματα είναι τόσο παλιά που ακόμα δε μπορούμε να διασταύρωσουμε ποιοι δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφοριας το 2010. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και το βελτιώνουμε”, συμπλήρωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ