• Big Story

    Απίστευτο: Ενώ ο Trump απορρίπτει την Lockheed Martin και τα F35 η ελληνική κυβέρνηση τα συζητάει


    Τεράστιο πλήγμα δέχθηκε χθες η Lockheed Martin και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες, όταν ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αποφάσισε ότι το πρόγραμμα εξοπλισμού της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας με 90 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 είναι υπέρμετρα δαπανηρό και προανήγγειλε ότι μετά την ορκωμοσία του θα “κόψει” δαπάνες δισεκατομμυρίων από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Το πρόγραμμα των F-35 και το κόστος του είναι εκτός ελέγχου. Δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν και θα εξοικονομηθούν από στρατιωτικές (και άλλες) δαπάνες μετά την 20ή Ιανουαρίου”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στη συμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης με τη Lockheed Martin για την απόκτηση 90 μαχητικών τύπου F-35, για τα οποία το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει πληρώσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ως προκαταβολή, όμως η παράδοσή τους έχει καθυστερήσει περίπου πέντε χρόνια. Το tweet αυτό ήταν αρκετό για να κατρακυλήσει μέσα σε μία ώρα η μετοχή της Lockheed Martin σε ποσοστό κοντά στο 3%, ενώ μεγάλες πτώσεις κατέγραψαν και οι μετοχές εταιρειών που προμηθεύουν τη Lockheed Martin με υλικά, όπως της Raytheon και της General Dynamics.

    f359

    Και μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρά εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ, όμως σε μια δεύτερη ανάγνωση το θέμα αυτό αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Γιατί για αυτά ακριβώς τα μαχητικά αεροσκάφη που ο Donald Trump ουσιαστικά απορρίπτει ως πανάκριβα και ασύμφορα, η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τη Lockheed Martin, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο να προμηθευτεί τέτοιου τύπου αεροσκάφη!

    Πανάκριβα τα F35 , πανάκριβα και τα F 16 

    Αν και δεν υπάρχει κάποια συμφωνία στα χαρτιά, αυτό που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μία σειρά διερευνητικών επαφών του υπουργείου Άμυνας με τη Lockheed Martin, αλλά και εισηγήσεις στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για την απόκτηση μαχητικών F-35, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μαχητικών F-16 (επίσης της Lockheed Martin) που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

    f3514

    Μάλιστα, προς την κατεύθυνση της απόκτησης μαχητικών F-35 πιέζει την Ελλάδα η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να εξοπλιστεί με 24 μαχητικά αυτού του τύπου έως το 2018, σε μία περίοδο όπου η τουρκική επιθετικότητα είναι στο “κόκκινο”, με αποτέλεσμα στο υπουργείο Άμυνας να το σκέφτονται πολύ σοβαρά, καθώς πρόκειται για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, πολύ πιο εξελιγμένα από τα γνωστά μας F-16.

    Βέβαια, αν τα μαχητικά της Lockheed Martin είναι… αλμυρά για τις ΗΠΑ, φαντάζεται κανείς πόσο ακριβά θα είναι για την διαλυμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα – όμως από την άλλη, η απειλή της Άγκυρας περιπλέκει την κατάσταση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα μεγάλα «σεκλέτια» του Ερντογάν – Τεράστια η πτώση στο ΑΕΠ στην Τουρκία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από 2 Ιανουαρίου: σεισμός για χιλιάδες καταθέτες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλ. Τσίπρας: Από τη Νίσυρο η ανακοίνωση για πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά



    ΣΧΟΛΙΑ