• Big Story

    Απίστευτη απάτη στο Γενικό Λογιστήριο: Έδιναν εγγυήσεις σε δάνεια από την πίσω πόρτα


    Μια απίστευτη απάτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων και 57 επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα, έφεραν στο φως οι οικονομικοί εισαγγελείς. Πρόκειται για ένα καλοστημένο… project, με το οποίο χορηγήθηκαν από την πίσω πόρτα την τελευταία δεκαετία σε επιχειρήσεις, εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 94 εκατομμυρίων, επειδή δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες.

    Εναντίον της πρώην γενικής διευθύντριας του Γενικού Λογιστηρίου, ενός υπαλλήλου και των 57 επιχειρηματιών, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι παράνομες δραστηριότητες άρχισαν το 2006, όταν ειδικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιρειών, που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς διάφορες τράπεζες.

    Η σχετική αίτηση έπρεπε να υποβληθεί και να εξεταστεί από ενδεκαμελές Συμβούλιο, όμως η πρώην διευθύντρια, έκανε δεκτές τις αιτήσεις μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να τις θέσει καν στον έλεγχο του Συμβουλίου ! Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν οι ανάλογες αιτήσεις !

    Χορήγησε έτσι παράνομα εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά, που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ.

    Το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη πληρώσει για εγγυήσεις, που κατέπεσαν, 1.201.429 ευρώ, ενώ άλλες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν λήξει.

    Η εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης, που πλέον παραπέμπεται σε ανάκριση, δόθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.



    ΣΧΟΛΙΑ