• Big Story

    Ανεξέλεγκτη κατάσταση: Τουρκία (πλαγίως) και Σκόπια (ευθέως) μας απειλούν με αφορμή τους πρόσφυγες


    Όλο και πιο ασφυκτική γίνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην Ελλάδα, με χιλιάδες πρόσφυγες (που καθημερινά γίνονται όλο και περισσότεροι) να παραμένουν εγκλωβισμένοι στο έδαφος της χώρας μας, την ώρα που, ευθέως ή πλαγίως, τα Σκόπια και η Τουρκία εκμεταλλεύονται τις εξελίξεις για να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα, προχωρώντας ακόμα και σε θρασύτατες απειλές.

    Στα ανατολικά μας σύνορα, η στάση της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο προκλητική, καθώς η Άγκυρα όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη (όπως έχει δεσμευθεί), αλλά αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπως φαίνεται από την απίστευτη «επίδειξη δύναμης» που έκανε χθες, απαγορεύοντας ουσιαστικά στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ursula van der Linden να προσγειωθεί στη Λέσβο, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη!

    ship_NATO

    Το περιστατικό αυτό μάλιστα έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο «απαγορευτικό» της Τουρκίας στην προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρόδο, με το ίδιο έωλο επιχείρημα.

    Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αρνείται στα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να πλεύσουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της γερμανικής διοίκησης της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι ασφαλώς να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, αλλά να αλλάξει υπέρ της το status quo στο Αιγαίο.

    nato-rutkey

    Όμως και η συμπεριφορά της σκοπιανής κυβέρνησης δεν είναι λιγότερο προκλητική, καθώς με πρόσχημα την αύξηση των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη και τις ανησυχίες για προσπάθειες παραβίασης του μεταλλικού φράχτη, έστειλε χθες 700 ακόμα αστυνομικούς και στρατιώτες στην ουδέτερη ζώνη, από την πλευρά της Γευγελής, μία κίνηση που φαίνεται να επιβεβαιώνει το μήνυμα του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι ότι «διαμορφώνεται κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια».

    Είναι φανερό ότι οι γειτονικές χώρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευθούν προς όφελός τους (και σε βάρος της Ελλάδας) την προσφυγική κρίση, προσδίδοντας επικίνδυνες γεωπολιτικές διαστάσεις σε ένα ζήτημα που ήδη είναι από μόνο του πολύ σοβαρό και απειλεί άμεσα την ασφάλεια της χώρας μας.

    eidom2

    Πώς αντιδρά η κυβέρνηση σε όλα αυτά; Αμήχανα, στην καλύτερη περίπτωση. Φαίνεται πως στο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις αυτές, και ειδικά από τη στάση της Τουρκίας, όμως για την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη διαμαρτυρία από τη χώρα μας για τη στάση αυτή, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, όπου η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να έχει στο πλευρό της τους Ευρωπαίους εταίρους απέναντι στην προκλητικότητα και την απροθυμία της Άγκυρας να συνεργαστεί για την επίλυση του προσφυγικού.

    Όσο για την ΠΓΔΜ, το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής έδωσε μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που παρουσίασε τη γειτονική χώρα ως «θύμα» χωρών όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία, που την «χρησιμοποιούν» για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, προειδοποιώντας πως η στάση αυτή των Σκοπίων είναι αντίθετη προς τα δικά τους συμφέροντα…



    ΣΧΟΛΙΑ