• Big Story

    Έκπληξη: Αυτοί είναι οι λόγοι που αγωνιούν οι τραπεζίτες για τα κέρδη του 2016


    Peanuts… έτσι χαρακτηρίζονται τα κέρδη για τις τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο και η ελπίδα των τραπεζιτών είναι να μην «στραβώσουν» τα πράγματα και δεν κλείσει με έστω οριακή κερδοφορία το σύνολο του έτους. Οι τράπεζες ξορκίζουν το σενάριο της μη επίτευξης κερδοφορίας λόγω της αδήριτης ανάγκης να αντικατασταθεί ο αναβαλλόμενος φόρος, όπως επίσης και γιατί θα είναι ένα πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών έναντι των επενδυτών τους και των αγορών, αλλά και έναντι των καταθετών.

    Την επόμενη εβδομάδα που ανακοινώνουν οι συστημικές τράπεζες τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, οι διοικήσεις τους θα πρέπει να παρουσιάσουν την εικόνα του κλάδου και κυρίως τις προοπτικές για το σύνολο του έτους σε αναλυτές και επενδυτές. Η ασθενής οικονομία και η έλλειψη αναπτυξιακού προσανατολισμού «δείχνουν» οριακά κέρδη και μάλιστα όχι και για τους τέσσερις που ανακοινώνουν αποτελέσματα, στις 30 Αυγούστου η Τράπεζα Πειραιώς και η Αlpha Bank και στις 31 Αυγούστου η Εθνική και η Eurobank. Λίγο θετικά ή κοντά στο θετικό πρόσημο, πάντως, οι τράπεζες το παλεύουν με το γενικότερο περιβάλλον να παραμένει αντίξοο.

    Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 οι τράπεζες επέστρεψαν σε θετική τροχιά ύστερα από έξι ζημιογόνες χρήσεις και μάλιστα με υψηλές απώλειες. Κατέγραψαν έτσι κέρδη προ φόρων περίπου 80 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 500 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν στα 54 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 400 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

    Ωθηση στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου θα δώσουν έκτακτα έσοδα από την πώληση θυγατρικών, ομολόγων του EFSF στην ΕΚΤ καθώς και άλλων assets αλλά το γενικότερο περιβάλλον παρέμεινε ασταθές λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και παράλληλα της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας.

    Ουσιαστικές ενδείξεις ανάκαμψης δεν διαφαίνονται, με αποτέλεσμα να μην υφίστασται ζήτηση για δάνεια ενώ επιδεινώθηκε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Στο εξάμηνο, καταγράφεται η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών αλλά όχι μια τόσο ικανοποιητική επίδοση από την διαχείριση των NPLs αφού η καθυστέρηση στην διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου έχει βάλει φρένο στις σχετικές προσδοκίες.

    Σε ανάλογο έδαφος κινούνται οι τράπεζες και στο τρίτο τρίμηνο και όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη στο mononews, ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη κερδοφορίας στο σύνολο του 2016, είναι πολιτικοοικονομικός και συνδέεται με την δεύτερη αξιολογηση και την ομαλή πορεία της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

    Τι ζητούν οι 4 τραπεζίτες από την κυβέρνηση 

    Οι τραπεζίτες τονίζουν την ανάγκη να μην επαναληφθεί το έργο της πρώτης αξιολόγησης και «ζητούν» γοργή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώστε οι τράπεζες να επωφεληθούν πλήρως από τις δυνατότητες που δίνει το ευρωσύστημα και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης καταθετών και αγορών, όπως επίσης και ένα σταθερό περιβάλλον που θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση και την βέλτιστη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Τα δύο τελευταία τρίμηνα θα είναι τα κρίσιμα για το στοίχημα της κερδοφορίας με τις προσδοκίες πάντως να είναι χαμηλότερες από ό,τι στις αρχές του 2016.

    Η επιτυχημένη, και γρήγορη, ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι το κλειδί για την επάνοδο σε κερδοφόρο έδαφος μετά από μια εξαετία που «φόρτωσε» τον κλάδο με ζημίες ύψους 45 δισ. ευρώ.

    Ανησυχία διατυπώνεται στην τραπεζική αγορά ακριβώς γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι καθυστερήσεις ελλοχεύουν σε κάθε «γωνία» της διαπραγμάτευσης.

    Χωρίς καθυστερήσεις πάντως και με την χώρα να εντάσσεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα ωφεληθούν και θα προλάβουν να εμφανίσουν κέρδη στο τέλος του έτους, αν και όχι εντυπωσιακά. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι πιθανή η επίτευξη κερδών της τάξης των 200 εκ.ευρώ για τον κλάδο έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για περίπου 500 εκ.ευρώ στο σύνολο του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/athina-echi-ena-sovaro-provlima-opio-prepi/68710

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/apistefti-istoria-piso-apo-proto-hedge-fund-ston-kosmo/68692



    ΣΧΟΛΙΑ