• AUTO

    Σιτηρά: Στα ύψη οι τιμές μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

    • Bloomberg


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού αυξήθηκαν μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

    Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο, είχε βοηθήσει να μετριαστούν οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού, οι οποίες εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Το σιτάρι στο Σικάγο εκτοξεύτηκε έως και 7,7% στα 8,9325 δολ. το μπουσέλ τη Δευτέρα, προτού περιορίσει τα κέρδη στο 5,6% αργότερα.  Το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο έως και 2,8% και το σογιέλαιο κατέγραψε κέρδη 3%.

    Η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να αποπλεύσουν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από ουκρανικά λιμάνια τη Δευτέρα, αμφισβητώντας την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Οι Ρώσοι εκπρόσωποι έχουν ενημερωθεί, ανέφερε ανακοίνωση του ΟΗΕ. Οι έμποροι παρακολουθούν στενά την αντίδραση της Ρωσίας σε αυτή την εξέλιξη.

    Futures are still well below the highs earlier this year
    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά που σημείωσαν νωρίτερα φέτος

    «Ο ΟΗΕ, μαζί με την Ουκρανία και την Τουρκία θα διατηρήσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά παρά την αποχώρηση της Ρωσίας», δήλωσε ο Τζο Ντέιβις, διευθυντής πωλήσεων εμπορευμάτων στη χρηματιστηριακή Futures International LLC με έδρα το Σικάγο. Αναμένει, ωστόσ, ότι η αγορά σιταριού θα συνεχίσει να είναι ασταθής.

    Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, υπογράφηκε τον Ιούλιο και τερμάτισε τον πεντάμηνο ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας που μείωσε τις παγκόσμιες προμήθειες και οδήγησε το κόστος των τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ. Σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την ασφαλή διέλευση σιτηρών και ελαιόσπορων – μερικές από τις πιο σημαντικές εξαγωγές της Ουκρανίας.

    Ukraine Crop Exports | Monthly shipments surged since the grain corridor opened in August
    Οι μηνιαίες αποστολές αυξήθηκαν από τότε που άνοιξε ο διάδρομος σιτηρών τον Αύγουστο

    Η συμφωνία πρόκειται να λήξει στις 19 Νοεμβρίου και οι αξιωματούχοι της Μόσχας είχαν ήδη αμφισβητήσει αν θα διατηρήσουν τη συμμετοχή τους.

    Ο κόσμος βασίζεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για περισσότερο από το ένα τέταρτο των εξαγωγών σιταριού και κριθαριού, περίπου το ένα πέμπτο των φορτίων καλαμποκιού και το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών ηλιελαίου. Ένας πρόωρος τερματισμός της συμφωνίας για τα σιτηρά μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο μία κύρια οδό εξαγωγής λιπασμάτων στην οποία βασίζονται οι αγρότες για τις καλλιέργειες τους.

    Από τις 30 Οκτωβρίου, έξι πλοία που μετέφεραν σιτάρι, καλαμπόκι και άλλα τρόφιμα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους, αλλά δεν μπήκαν στον διάδρομο, ανέφερε ο ΟΗΕ. Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη κίνηση προς το διάδρομο, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης του Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΟΗΕ: Συμφωνία με Ουκρανία και Τουρκία για το σχέδιο μετακίνησης 14 πλοίων με σιτηρά

    Αντόνιο Γκουτέρες: Σε «εντατικές διαβουλεύσεις» για να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία για τα σιτηρά



    ΣΧΟΛΙΑ