• AUTO

  Πρώτη φορά μηχανή; Συμβουλές για τις πρώτες ασφαλείς μοτο-διαδρομές σου!


  Αποκτώντας το δίπλωμα μηχανής, ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου. Αν δεν έχεις ήδη αποκτήσει το πρώτο σου δίκυκλο, ξεκινάς αμέσως την έρευνα αγοράς και επιλέγεις με ενθουσιασμό το αγαπημένο σου μοντέλο.

  Τι κι αν είσαι αρχάριος στις μηχανές, πολύ γρήγορα νιώθεις έτοιμος να κατακτήσεις τους δρόμους με την καινούργια σου μηχανή. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό πριν σε καταβάλλει ενθουσιασμός να δώσεις προσοχή σε κάποια πράγματα που δεν γνωρίζεις ως αρχάριος μοτοσικλετιστής.

  Διάβασε τις παρακάτω συμβουλές και ξεκίνα να χαράζεις τη δική σου πορεία στους δρόμους, με ασφάλεια.

  Προμηθεύσου τον κατάλληλο εξοπλισμό

  Μπορεί η αγορά της πρώτης σου μηχανής να είναι η βασική σου έγνοια, όμως μαζί με τη μηχανή είναι απαραίτητο να προμηθευτείς και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός της μηχανής, είναι εκείνος που θα σε προστατέψει από την απειρία σου αλλά και από τα στοιχεία της φύσης, οπότε πρέπει να τα φοράς ανεξάρτητα από τη διάρκεια της μετακίνησης. Ειδικά τον πρώτο καιρό, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να συμβαίνουν ατυχήματα από υπερβολική σιγουριά και έλλειψη οδικής εμπειρίας. Επιλέγοντας το κατάλληλο κράνος, γάντια και μπουφάν μηχανής, θα νιώθεις πιο σίγουρος για την ασφάλειά σου και θα βελτιώσεις αισθητά την ποιότητα της οδήγησής σου. Πέρα από τον βασικό εξοπλισμό, μπορείς να επιλέξεις επιπρόσθετα προστατευτικά ρούχα και αξεσουάρ, για ακόμη περισσότερη ασφάλεια.

  Απέφυγε να οδηγείς με ακραία καιρικά φαινόμενα

  Μην θεωρείς ότι είσαι άτρωτος πάνω στην μηχανή ή στο σκούτερ σου, η οδήγηση σε βροχή θα σε πείσει ότι πολύ εύκολα το δίκυκλο γλιστράει και είναι δύσκολο να το επαναφέρεις. Απέφυγε να οδηγείς με έντονη βροχή, χαλάζι ή δυνατούς ανέμους. Θα πάρει χρόνο να μάθεις να  κατανέμεις σωστά το βάρος σου, να χρησιμοποιείς τα φρένα κατάλληλα και να προσαρμόζεις την οδήγησή σου στα καιρικά φαινόμενα. Τήρησε τους κανόνες ασφαλείας και προστάτεψε τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Απέφυγε τα τυφλά σημεία, τα οποία δεν είναι ορατά από τους οδηγούς αυτοκινήτων και συχνά είναι ο λόγος που προκαλούνται ατυχήματα.

  Επίλεξε την κατάλληλη μηχανή

  Μπορεί οι μηχανές μεγάλου κυβισμού να είναι εντυπωσιακές, ωστόσο για αρχή επίλεξε να κάνεις τις πρώτες σου μοτο-διαδρομές με σκούτερ μικρού κυβισμού όπως είναι τα σκούτερ 50 έως 125 κυβικών, που είναι ελαφριά, ευέλικτα και προσφέρουν ευκολία στην χρήση. Μια εξίσου καλή επιλογή για την αρχή είναι ένα μηχανάκι με συμπλέκτη. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, θα είσαι πλήρως εξοικειωμένος με το δίκυκλό σου και θα είναι πολύ εύκολο να κάνεις το επόμενο βήμα και να αναβαθμίσεις το δίκυκλό σου σε μηχανή.

  Ασφάλισε την μηχανή σου

  Η ασφάλεια μηχανής, είναι υποχρεωτική από το νόμο και πολύ σημαντική για την κάλυψη υλικών ζημιών σε σένα αλλά και σε τρίτους, εάν βρεθείς στη δυσάρεστη θέση και εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, προσφέρουν οικονομικά ασφαλιστικά συμβόλαια μηχανής, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των οδηγών. Προτίμησε να συγκρίνεις ασφαλιστικά συμβόλαια των κορυφαίων ασφαλιστικών εταιρειών και να διαλέξεις το καλύτερο για σένα.

  Κάνε συχνό έλεγχο στη μηχανή σου

  Οι αρχάριοι μοτοσικλετιστές, συχνά  αμελούν να κάνουν έλεγχο στη μηχανή τους και βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν η μηχανή παρουσιάζει βλάβη. Πριν από κάθε διαδρομή, κάνε ένα γρήγορο έλεγχο στην πίεση των ελαστικών, στα λάδια, στα φώτα και στα φρένα και μείωσε τις πιθανότητες παρουσίασης βλάβης αλλά και πρόκλησης ατυχήματος.

  Εξασκήσου και βελτίωσε την οδική σου συμπεριφορά

  Αν και είσαι κάτοχος διπλώματος μοτοσυκλέτας, δεν έχεις βρει ακόμη τα πατήματά σου στους δρόμους της πόλης ή της επαρχίας. Συνέχισε την εξάσκηση και προσπάθησε να εξοικειωθείς με το περιβάλλον του δρόμου και τα διάφορα ερεθίσματα όπως κόρνες, πεζούς και αδέσποτα ζώα. Γνωρίζεις ότι μπορείς να επιλέξεις μία Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης μοτοσυκλέτας και να παρακολουθήσεις εκπαιδευτικά προγράμματα οδηγικής ασφάλειας αλλά και βελτίωσης της οδηγικής ικανότητας; Τα συγκεκριμένα προγράμματα, σε βοηθούν να κατανοήσεις τους κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς και μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις στοχεύουν στην μείωση των ατυχημάτων.  ΣΧΟΛΙΑ