• AUTO

    Oδηγώντας με ομίχλη!


    Οι νοτιάδες το χειμώνα δημιουργούν ομίχλη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ίσως βρεθείτε σε δυσκολία αν ταξιδεύετε νωρίς το πρωί.

    Το τοπίο στην ομίχλη είναι ωραίο να το φωτογραφίζουμε, ή να το περπατάμε, ή απλά να το χαζεύουμε από τη ζεστασιά μας. Αν χρειαστεί να οδηγήσουμε (σ.σ: εφόσον μπορούμε το αποφεύγουμε) τότε καλό είναι να έχουμε υπόψη μας, μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλείας. Αν πέσουμε σε ομίχλη δεν ανάβουμε ποτέ τη μεγάλη ή τη μεσαία σκάλα φώτων γιατί περιορίζει την ορατότητά μας. Η αντανάκλαση του φωτός στο άσπρο φόντο είναι επικίνδυνη και κουραστική. Κινούμαστε λοιπόν με τα μικρά φώτα πορείας και ανοίγουμε και τα χαμηλά προβολάκια ομίχλης, αν υπάρχουν. Επίσης ενεργοποιούμε το πίσω φως ομίχλης.

    Δεν κοιτάμε μακριά μπροστά γιατί μας ζαλίζει η ρευστότητα του φαινομένου. Μειώνουμε την ταχύτητά μας όσο είναι εφικτό χωρίς να κινδυνεύουμε να πέσει κάποιος πάνω μας. Σε καμία περίπτωση δε σταματάμε στην άκρη του δρόμου, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσει κάποιος πάνω μας. Μόνο σε ασφαλές σημείο, χώρο στάθμευσης ή εσοχή. Ακόμη κι έτσι όμως δεν εφησυχάζουμε γιατί μπορεί κάποιος διερχόμενος να αποπροσανατολιστεί.


    Κινούμενοι με πυκνή ομίχλη χρησιμοποιούμε ως σημείο αναφοράς την άσπρη γραμμή στη μέση του δρόμου. Αυτό μας βοηθά να μένουμε σε ασφαλή όρια. Αν κοιτάς την δεξιά γραμμή του δρόμου μπορεί να βρεθείς εκτός αυτού σε μια απότομη αλλαγή πορείας. Η πιο επικίνδυνη ώρα για ομίχλη είναι το χάραμα. Σε πολλές περιοχές από Οκτώβριο έως Απρίλιο είναι πιθανά τα πρωινά, καιρικά φαινόμενα όπως η καταχνιά, πάχνη, ομίχλη, βροχή, πάγος, χιόνι.


    Οδηγείτε πολύ προσεκτικά μέσα στην ομίχλη και όχι με τη δύναμη της συνήθειας. Το μόνο που πρέπει να θεωρείτε δεδομένο, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Να είστε πάντοτε σε εγρήγορση και ετοιμότητα για έκτακτη κατάσταση. Αν μπροστά σας συμβεί τροχαίο πρέπει να σταματήσετε σε ασφαλές σημείο και αφού οριοθετήσετε το χώρο του συμβάντος τότε και μόνο τότε ασχολείστε με τυχόν τραυματίες. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύετε να πέσει πάνω σας κάποιο διερχόμενο όχημα.

    Διαβάστε επίσης:

    VW Taigo: Ένα μικρό coupé SUV!

    Κινητό ΚΕΠ!



    ΣΧΟΛΙΑ