AUTO

Ιδού η νέα BMW σειρά 5!


Οι πωλήσεις της νέας BMW Σειράς 5 Sedan στην αγορά θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023.

Η νέα γενιά μοντέλων θα προσφέρεται σε όλο τον κόσμο με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση και, ανάλογα με την περιοχή, με plug-in υβριδικά συστήματα, καθώς και με εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και diesel που χρησιμοποιούν ήπια υβριδική τεχνολογία 48-volt. Όπως όλες οι προηγούμενες γενιές μοντέλων, η νέα BMW Σειρά 5 Sedan παράγεται στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing, όπου κατασκευάζονται επίσης οι ηλεκτροκινητήρες και οι μπαταρίες υψηλής τάσης για την BMW i5. Συγκρινόμενη με την προκάτοχό της, η νέα έκδοση έχει μεγαλώσει σε μήκος κατά 97 mm (5.060 mm), σε πλάτος, κατά 32 mm (1.900 mm) και σε ύψος κατά 36 mm (1.515 mm). Το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 20 mm και ορίζεται στα 2.995 mm.

Η εμπρός όψη της νέας BMW Σειρά 5 Sedan χαρακτηρίζεται από μία σύγχρονη ερμηνεία των διπλών προβολέων και της μάσκας νεφρών της BMW. Τα στοιχεία LED που είναι τοποθετημένα σχεδόν κάθετα χρησιμεύουν ως φλας και φώτα ημέρας. Η εκφραστική μάσκα νεφρών BMW διαθέτει ένα ευρύ περίγραμμα, με το τελευταίο να υιοθετεί προαιρετικά φωτισμό BMW Iconic Glow. Από το πλάι, η υψηλή γραμμή ώμων, οι δυναμικά σχεδιασμένες επιφάνειες και οι δύο χαρακτηριστικές γραμμές που διαγράφονται με ακρίβεια, διαμορφώνουν το αθλητικό σώμα του οχήματος. Οι μαύρες πλαϊνές ποδιές, οι χωνευτές λαβές των θυρών και ο ανάγλυφος αριθμός 5 στη βάση της κολόνας C είναι μερικά ακόμα ελκυστικά στοιχεία. Οι δυναμικά επιμηκυμένες αναλογίες καταλήγουν σε ένα ισχυρό πίσω μέρος. Τα επίπεδα πίσω φώτα που χωρίζονται από μια χρωμιωμένη λωρίδα ερμηνεύουν εκφραστικά το χαρακτηριστικό σχήμα L.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι άπλετοι χώροι, η σύγχρονη λειτουργικότητα, το υψηλό επίπεδο ακουστικής άνεσης καθώς και τα υψηλής ποιότητας, επεξεργασμένα με ακρίβεια υλικά, η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και οι προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Το cockpit της νέας BMW Σειράς 5 διαθέτει σημαντικά μειωμένο αριθμό κουμπιών και χειριστηρίων σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή ψηφιοποίηση των λειτουργιών. Η BMW Curved Display ερμηνεύει εκ νέου την έννοια του εσωτερικού, που είναι προσανατολισμένο στον οδηγό. Το πλήρως ψηφιακό σύστημα απεικόνισης αποτελείται από μια Οθόνη Πληροφοριών 12,3” και μια Οθόνη Ελέγχου 14,9”. Το τιμόνι έχει επανασχεδιαστεί, με πεπλατυσμένο κάτω τμήμα και απτική ανάδραση στα πάνελ ελέγχου, όπως και ο επιλογέας του κιβωτίου στην κεντρική κονσόλα. Το προαιρετικό BMW Interaction Bar είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο. Η λειτουργική αυτή μονάδα διαθέτει φωτισμό φόντου και κρυσταλλική δομή στην επιφάνειά της και εκτείνεται σε όλο το πλάτος του πίνακα οργάνων μέχρι και τα πάνελ των θυρών, περιλαμβάνοντας επιφάνειες ελέγχου που λειτουργούν με την αφή.

Τα νέας σχεδίασης σπορ καθίσματα ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό. Τα προαιρετικά comfort καθίσματα προσφέρουν μία ευρεία γκάμα ηλεκτρικών ρυθμίσεων. Η νέα BMW Σειρά 5 Sedan είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που διαθέτει στάνταρ ένα πλήρως vegan εσωτερικό, το οποίο περιλαμβάνει τις επιφάνειες των καθισμάτων, το ταμπλό και τα πάνελ των θυρών, καθώς και το τιμόνι, για πρώτη φορά. Οι επιφάνειες των καθισμάτων στην έκδοση Veganza διαθέτουν επένδυση με ιδιότητες που θυμίζουν δέρμα και διατίθενται προαιρετικά με διάτρητη διακόσμηση. Ο προαιρετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει δερμάτινες επενδύσεις BMW Individual Merino σε διάφορες δίχρωμες παραλλαγές.

H αμιγώς ηλεκτρική BMW i5 διατίθεται με την εκτενώς βελτιωμένη τεχνολογία BMW eDrive πέμπτης γενιάς και λανσάρεται σε δύο εκδόσεις. Η BMW i5 M60 xDrive αποδίδει ισχύ 442 kW/600PS διαθέτοντας τα γνώριμα χαρακτηριστικά επιδόσεων των μοντέλων M σε συνδυασμό με ειδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Δύο πλήρως ενσωματωμένες μονάδες μετάδοσης κίνησης στον εμπρός και πίσω άξονα συνθέτουν ένα σύστημα ηλεκτρικής κίνησης σε όλους τους τροχούς. Η παραγόμενη ροπή του συστήματος φτάνει τα 820 Nm όταν ενεργοποιείται η λειτουργία M Sport Boost ή το M Launch Control. Στην περίπτωση αυτή, η BMW i5 M60 επιταχύνει από το μηδέν στα 100 km/h σε 3,8 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 km/h. Η άλλη ηλεκτρική έκδοση είναι η BMW i5 eDrive40 (συνδυασμένη κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με το πρότυπο WLTP: 19,5 – 15,9 kWh/100 km). Ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τους πίσω τροχούς και παράγει μέγιστη ισχύ 250 kW/340 hp και μέγιστη ροπή έως 430 Nm με λειτουργία Sport Boost ή με ενεργοποιημένο το Launch Control. Η BMW i5 eDrive40 επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 6,0 δευτερόλεπτα και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 193 km/h.

Η μπαταρία υψηλής τάσης τοποθετείται στο κάτω μέρος του αμαξώματος εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο και προσφέρει ωφέλιμο ενεργειακό περιεχόμενο 81,2 kWh. Εκτός από τους αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες, η πιο πρόσφατη έκδοση του προσαρμοζόμενου συστήματος ανάκτησης ενέργειας και ο έξυπνος συνδυασμός της τεχνολογίας αντλίας θερμότητας για τη θέρμανση και ψύξη της καμπίνας, του συστήματος κίνησης και της μπαταρίας υψηλής τάσης, συμβάλλουν στη μεγάλη αυτονομία. Οι αντίστοιχες τιμές σύμφωνα με το πρότυπο WLTP είναι 455 – 516 km για την BMW i5 M60 xDrive και 477 – 582 km για την BMW i5 eDrive40. Με τη νέα λειτουργία MAX RANGE, η αυτονομία μπορεί να αυξηθεί έως και 25% εάν χρειαστεί, περιορίζοντας την ισχύ και την ταχύτητα και απενεργοποιώντας τις λειτουργίες άνεσης. Η μπαταρία υψηλής τάσης μπορεί να φορτιστεί με συνεχές ρεύμα ισχύος έως 205 kW. Για παράδειγμα, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας στην BMW i5 μπορεί να αυξηθεί από το 10 στο 80% σε περίπου 30 λεπτά.

Οι κινητήρες βενζίνης και diesel θα προσφέρονται επιλεκτικά ανάλογα με την αγορά. Στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμα και τα δυο κινητήρια σύνολα με ήπια υβριδική τεχνολογία 48 Volt και θα συνδυάζονται στάνταρ με ένα νέο 8-τάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport. Το λανσάρισμα θα γίνει με τα τετρακύλινδρα μοντέλα BMW 520i Sedan με ισχύ 153 kW/208 hp, BMW 520d Sedan με ισχύ 145 kW/197 hp. Η γκάμα των μοντέλων θα συμπληρωθεί την άνοιξη του 2024 από δύο εκδόσεις με plug-in υβριδικούς κινητήρες τελευταίας γενιάς. Ένας νέος εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας diesel θα είναι διαθέσιμος για τη BMW Σειρά 5 Sedan από το 2024. Μια άλλη παραλλαγή της BMW i5 με ηλεκτρική κίνηση σε όλους τους τροχούς θα ακολουθήσει επίσης κατά τη διάρκεια του 2024.

Το highlight της γκάμας είναι το προαιρετικό Driving Assistant Professional που περιλαμβάνει Steering & Lane Control Assist και Distance Control με λειτουργία Stop & Go. Στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και στη Γερμανία, περιλαμβάνει το Highway Assistant, το οποίο αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης σε αυτοκινητόδρομο με σαφή διαγράμμιση στις λωρίδες κυκλοφορίας. Σε ταχύτητες οδήγησης έως και 130 km/h, ο οδηγός μπορεί να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι και να τα τοποθετήσει κάπου άνετα, αρκεί να παρακολουθεί προσεκτικά την κυκλοφορία. Σε παγκόσμια πρωτιά, το σύστημα στη νέα BMW Σειρά 5 περιλαμβάνει τώρα και Active Lane Change Assistant με ενεργοποίηση ματιών. Αυτή η λειτουργία άνεσης επιτυγχάνει τώρα ένα νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ του οδηγού και του οχήματος. Το όχημα προτείνει μία αλλαγή λωρίδας η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά κοιτάζοντας στον εξωτερικό καθρέφτη για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή. Το Active Lane Change Assistant αναλαμβάνει αυτόματα τις απαραίτητες κινήσεις του τιμονιού, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της κυκλοφορίας.

 

Το βελτιωμένο σύστημα απεικόνισης και ελέγχου BMW iDrive με “QuickSelect” συμβάλλει επίσης στη χαρακτηριστική εμπειρία οδήγησης και ταξιδιού με τη νέα BMW Σειρά 5 Sedan. Βασίζεται στο Λειτουργικό Σύστημα BMW 8.5 και διαθέτει επανασχεδιασμένη αρχική οθόνη με κάθετα διατεταγμένα εικονίδια λειτουργιών στην πλευρά του οδηγού. Το “QuickSelect” επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες χωρίς να χρειάζεται μετάβαση σε υπομενού. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα έχει βελτιωμένη δομή μενού, παρόμοια με εκείνη που συναντά κανείς σε συσκευές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Το νέο BMW iDrive συνδυάζεται επίσης με την κυρτή οθόνη BMW Curved Display και τον προσωπικό βοηθό – BMW Intelligent Personal Assistant. Είναι σχεδιασμένο με συνέπεια για να λειτουργεί μέσω της οθόνης αφής και με φυσική χρήση της γλώσσας. Επιπλέον, η νέα BMW Σειρά 5 Sedan διαθέτει επίσης πλήκτρα στο τιμόνι και το BMW iDrive Controller στην κεντρική κονσόλα. Το προαιρετικό BMW Live Cockpit Professional περιλαμβάνει το BMW Head-Up Display και το Augmented View στην οθόνη ελέγχου ή στον πίνακα οργάνων. Διατίθεται επίσης η επιλογή BMW Natural Interaction για τον έλεγχο λειτουργιών με χειρονομίες.

Το λανσάρισμα της νέας BMW Σειράς 5 Sedan σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών. Με το Proactive Care, η BMW δημιουργεί μια νέα πλατφόρμα για συζήτηση με τους πελάτες, όταν απαιτούνται διαφορετικοί τύποι σέρβις του αυτοκινήτου. Στόχος είναι η αναγνώριση των αναγκών σέρβις του οχήματος και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και με την προληπτική προσφορά λύσεων στον πελάτη.

Διαβάστε επίσης

F1: Aston Martin – Honda από το 2026!ΣΧΟΛΙΑ