• AUTO

    Η F1 πάει στην Ερυθρά Θάλασσα (video)!


    Ακολουθώντας το δρόμο του χρήματος και της Aramco, η κορυφαία σειρά του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα κάνει GP στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας φέτος.

    Η Formula 1 και η Σαουδική Αραβία έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη διαδρομή στην παραλία της Τζέντα όπου θα φιλοξενηθεί το πρώτο GP στην ιστορία της χώρας φέτος. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή έγινε γνωστή η πολυετή συνεργασία της F1 με την Aramco μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στον κόσμο. Απώτερος σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή δεύτερης γενιάς βιοκαυσίμων με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.

    Η διαδρομή σχεδιάστηκε με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες και την συνεργασία με το γραφείο του Γερμανού αρχιτέκτονα Χέρμαν Τίλκε. Φέρει δε την έγκριση του αγωνιστικού διευθυντή Ρος Μπρον με γνώμονα το θέαμα και την συναρπαστική πρόκληση για τους οδηγούς. Η πίστα βρίσκεται στην περιοχή Κορνίς, στην Ερυθρά θάλασσα, 12 km από το κέντρο της Τζέντα. Το μήκος της πίστας θα είναι 6.175km, πρόκειται για την 2η μεγαλύτερη διαδρομή στο φετινό πρόγραμμα μετά το Σπα (7004m).

    Η συνολική διαδρομή θα έχει 27 στροφές και 3 πιθανά σημεία ενεργοποίησης του DRS. Η εκτίμηση για την μέση ωριαία ταχύτητα ανέρχεται στα 250km/h. Υπάρχει πληθώρα γρήγορων καμπών, σικέιν και σημεία με τέρμα γκάζι. Θα είναι η πιο γρήγορη διαδρομή εντός αστικού ιστού στη F1.  Η πιο γρήγορη πίστα της F1, είναι αυτή της Μόντσα με μ.ω.τ. 264km/h.

    Εδώ αν θέλετε μπορείτε να δείτε μια προσομοίωση της συγκεκριμένης διαδρομής.

    Ο αγωνιστικός διευθυντής της F1, Ρος Μπρον τόνισε: «Είναι πάντα συναρπαστικό όταν αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες μιας νέα διαδρομής όπως αυτή στη Σαουδική Αραβία. Δουλέψαμε στενά με την ομάδα του Χέρμαν Τίλκε και τον οργανωτή ώστε να διασφαλίσουμε συναρπαστικό αγώνα. Η σχεδίαση αφορά σε μια υπερσύγχρονη πίστα, σε δρόμους πόλεις. Το σημείο είναι απίστευτο στην Ερυθρά Θάλασσα και ανυπομονώ να δω εκεί τα μονοθέσια το Δεκέμβριο (3-5/12 )».

    Από την πλευρά του ο πρίγκηπας Χαλίντ μπιν Σουλτάν πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να υποδεχτούμε τους οπαδούς της F1 στη Σαουδική Αραβία. Προφανώς με την στήριξη του Βασιλιά και του πρωθυπουργού. Μια τέτοια διοργάνωση παγκοσμίου επιπέδου δεικνύει την ικανότητα του Βασιλείου μας στην φιλοξενία τέτοιων γεγονότων».



    ΣΧΟΛΙΑ