• AUTO

    Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών VW!

    Structure of an MEB battery system


    Ένα κομβικό στοιχείο για την ηλεκτροκίνηση είναι οι συσσωρευτές, το βάρος τους, η πυκνότητά τους.

    Υψηλός βαθμός ενεργειακής απόδοσης, μεγάλη αυτονομία, εξαιρετική ασφάλεια και γρήγορη φόρτιση, οι βασικές προδιαγραφές των μπαταριών. Η ζήτηση για ελκυστικά και προσιτά ηλεκτρικά οχήματα που βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα για λόγους οικονομίας κλίμακος, οδήγησε τη VW στο να δημιουργήσει μια αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB). Το εργοστάσιο επέκτεινε πρόσφατα την παραγωγή σε έως και 500.000 μπαταρίες το χρόνο για να ανταπεξέλθει στη ζήτηση.

    Οι απαιτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια και το Volkswagen Group επενδύει 500 εκατομ. € στη σουηδική Northvolt AB, συνέταιρο του Group στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Πλέον, το Group κατέχει ποσοστό περίπου 20% στην εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή μπαταριών από 40 GWh σε 60 GWh, αύξηση 50% του στρατηγικού στόχου που είχε ανακοινώσει το Group νωρίτερα στο έτος.

    Κύρια χαρακτηριστικά για τις μπαταρίες των VW ID μοντέλων:

     

    1. Ενεργειακή χωρητικότητα μπαταρίας από 45 kWh έως 77 kWh.

    Εξασφαλίζει αυτονομία στο ID.3 από 352 χλμ., με την πιο μικρή μπαταρία των 45 kWh έως 549 χλμ. με την πιο μεγάλη, των 77 kWh, με μία μόνο φόρτιση. Για το ID.4 τα νούμερα είναι αντίστοιχα 346 χλμ. και 522 χλμ. ενώ για το πιο σπορ ID.4 GTX που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, η αυτονομία λόγω τετρακίνησης είναι 480 χλμ..

    Ισχύς από 107 kW (150 PS) έως 150 kW (204 PS). Αξίζει να θυμάται κάποιος ότι ο κινητήρας ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να αποδώσει μόνο όση ισχύ παρέχει η μπαταρία. Τα τρία ID. μοντέλα προσφέρουν ισχυρές υλοποιήσεις, κατάλληλες για κάθε απαίτηση.

     

    1. Το χαμηλά τοποθετημένο για ιδανική κατανομή βάρους σύστημα μπαταρίας των ID, έχει μεταβλητή σχεδίαση. Αποτελείται από modules που το καθένα περιέχει 24 στοιχεία (cells) με ένα εύκαμπτο αλουμινένιο εξωτερικό περίβλημα. Η μπαταρία 45 kWh περιέχει επτά modules, η μπαταρία 52 kWh οκτώ, η μπαταρία 58 kWh εννέα ενώ αυτή των 77 kWh αποτελείται από δώδεκα modules. Το μήκος της μπαταρίας κυμαίνεται από 1,42 έως 1,82 μέτρα, το πλάτος είναι 1,45 μ. ενώ το ύψος 14 εκ.. Το βάρος ποικίλλει από 320 έως 500 κιλά. Ειδικοί αισθητήρες παρακολουθούν την τάση και τη θερμοκρασία, ρυθμίζεται αυτόματα η όποια απόκλιση στην χωρητικότητα των μεμονωμένων στοιχείων, ενώ σύστημα ασφαλειών στο πίσω μέρος απενεργοποιεί αμέσως το σύστημα σε περίπτωση ατυχήματος.

    1. Γρήγορη φόρτιση

    Οι μπαταρίες των ID φορτίζονται τόσο με εναλλασσόμενο (AC) όσο και συνεχές (DC) ηλεκτρικό ρεύμα. Σε οικιακό σταθμό έχουν δυνατότητα φόρτισης έως 11 kW, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας ενώ σε σταθμό φόρτισης DC υψηλής ισχύος, η ταχύτητα φόρτισης ποικίλλει από 50 kW (μπαταρίες 45 kWh ή 52 kWh ) έως 125 kW (μπαταρία 77 kWh). Αυτό σημαίνει φόρτιση ενέργειας με συνεχές ρεύμα ικανή για αυτονομία 320 χλμ. (WLTP), σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

    1. Δεύτερη ζωή και ανακύκλωση

    Ο χαρακτήρας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πρωταρχικά η φιλικότητα στο περιβάλλον. Στο τέλος της διάρκειας ζωής των μπαταριών, αυτές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε βοηθητικές υλοποιήσεις, όπως ευέλικτους σταθμούς γρήγορης φόρτισης ή να ανακυκλωθούν σχεδόν πλήρως. Ένα πιλοτικό εργοστάσιο της Volkswagen Group Components για την ανάκτηση πολύτιμων πρώτων υλών μπαταριών,  λειτουργεί ήδη στο Salzgitter της Γερμανίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μια ασφαλής, οικονομική λύση από τη Dacia!

    Ρώμη: Η διαχρονική τετράτροχη ομορφιά!



    ΣΧΟΛΙΑ