• AUTO

    Φεστιβάλ Καννών: Το στυλ μετράει!


    Μια ιδιαίτερα θεαματική παγκόσμια πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών εκτός μεγάλης οθόνης.

    Η BMW και η κατασκευάστρια εταιρεία σκαφών TYDE παρουσίασαν το THE ICON, μία νέα πρωτοποριακή πρόταση για τη βιώσιμη κινητικότητα στο νερό. Το THE ICON είναι το πρώτο σκάφος του είδους που τροφοδοτείται με μπαταρία και συνδυάζει μετακινήσεις απαλλαγμένες από εκπομπές ρύπων με ένα όραμα πολυτέλειας που αγκαλιάζει την απόλαυση. Με μήκος 13,15 μ. και μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων, το THE ICON ανοίγει το δρόμο για μια νέα γενιά σκαφών με ηλεκτρική κίνηση μέσω μπαταρίας. Η BMW είχε την ιδέα και την ανέπτυξε για αυτό το πρωτοποριακό συνεργατικό εγχείρημα. Το καινοτόμο project είναι το αποτέλεσμα μιας σε βάθος ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ ειδικών από αναρίθμητους κλάδους της κινητικότητας, με την ομάδα της BMW στο τιμόνι. Τη σχεδίαση του THE ICON υπογράφουν οι δημιουργοί του κέντρου καινοτομίας Designworks, θυγατρικής του BMW Group που διαθέτει στούντιο στο Λος Άντζελες, το Μόναχο και τη Σαγκάη. Η ανάπτυξη και υλοποίηση της ιδέας ανατέθηκε στην εταιρεία κατασκευής σκαφών TYDE. Το πανίσχυρο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης αντλεί την ενέργειά του από μπαταρίες υψηλής τάσης που παρέχει η BMW i. Η θαλάσσια εμπειρία ταξιδιού που είναι προϊόν συνεργασίας ταλέντων συνοδεύεται από ένα αποκλειστικό soundtrack που εμπνεύστηκε ο βραβευμένος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, Hans Zimmer.

    Το THE ICON ενσαρκώνει επίσης ένα είδος πολυτέλειας προσανατολισμένης στο μέλλον. Το καινοτόμο σκάφος προσελκύει το ενδιαφέρον με το μοναδικό σχεδιασμό του και προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία κινητικότητας. Εδώ, μέσα σε μια αποκλειστική ατμόσφαιρα, η εξαιρετική άνεση συνδυάζεται με σημαντικά μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι καινοτομίες από τους αγώνες σκαφών δίνουν τη δυνατότητα για  εξηλεκτρισμό και απεξάρτηση από τον άνθρακα στο νερό. Το ICON χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης με μπαταρία που θέτει νέα πρότυπα στις θαλάσσιες μετακινήσεις ποικιλοτρόπως. Μέχρι τώρα, η ηλεκτρική θαλάσσια κινητικότητα περιοριζόταν σε μικρότερα, πιο αργά σκάφη με σχετικά μικρή αυτονομία. Από την άλλη, στην κατηγορία των ταχύτερων σκαφών με μεγαλύτερη αυτονομία κυριαρχούν τα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το THE ICON επαναπροσδιορίζει τις ισορροπίες αυτές σε σχέση με το μέγεθος, τη μέγιστη ταχύτητα και την αυτονομία ενός ηλεκτροκίνητου σκάφους.

    Αυτό κατέστη εφικτό χάρη σε μια καινοτομία που προέρχεται από τους αγώνες σκαφών. Και συγκεκριμένα από τα υδροπτέρυγα (ιπτάμενα δελφίνια), τα οποίες μειώνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις έως και κατά 80% σε σύγκριση με σκάφη που χρησιμοποιούν συμβατική γάστρα. Η τεχνολογία των υδροπτέρυγων – σύμφωνα με την οποία το σκάφος κινείται με μόνιμα πτερύγια κάτω από την επιφάνεια του νερού, ενώ η γάστρα επιπλέει πάνω από την επιφάνεια του νερού – παρέχει επίσης υψηλότερο επίπεδο άνεσης στο ταξίδι και υψηλότερες ταχύτητες. Ένα ζεύγος ηλεκτροκινητήρων 100 kW μετατρέπει την ενέργεια των 240 kWh που παρέχουν οι έξι μπαταρίες του BMW i3 σε εντυπωσιακή αυτονομία άνω των 50 ναυτικών μιλίων (περίπου 100 km). Το σκάφος μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα 24 κόμβων, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του είναι 30 κόμβοι (55 km/h). Ωθούμενο από το καινοτόμο σύστημα κίνησης και την τεχνολογία foiling, το THE ICON κινείται σχεδόν αθόρυβα, χωρίς κραδασμούς ή τραντάγματα και χωρίς να δημιουργεί κυματισμό.

    Η ομάδα σχεδιασμού ανέλαβε να ερμηνεύσει τη μοναδική φιλοσοφία του THE ICON σε μια εμβληματική εμπειρία – από την αρχική οπτική εντύπωση που αποπνέει το εξωτερικό μέχρι τη θέα προς τα έξω από το εσωτερικό. Το σώμα του πλωτού σκάφους, το οποίο αποτελείται από μία πολύ επίπεδη γάστρα και ένα κεντρικό στοιχείο στήριξης για το διάφανο εσωτερικό του, διακρίνεται για την υψηλή τεχνική ακρίβεια της σχεδιαστικής γλώσσας. Το βασικό περίγραμμα, το οποίο μοιάζει με πρίσμα, έχει πλάτος 4,5 μέτρων στο πίσω τμήμα. Αυτό δημιουργεί μια πολύ ευρύχωρη είσοδο στο πολυτελές σαλόνι.

    Η ίδια η γάστρα ξεχωρίζει με την ελαφριά δομή της που παραπέμπει σε origami. Καθώς η τεχνολογία foiling υποστηρίζει μια ιδιαίτερα ομαλή εμπειρία ταξιδιού, οι σχεδιαστές θέλησαν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά πλευρικά τμήματα ενός σκάφους με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Συνεπώς, οι επιβάτες απολαμβάνουν μια εξαιρετική θέα ενώ γλιστρούν πάνω από το νερό. Οι μοντέρνες λωρίδες φωτισμού LED στην πλώρη και την πρύμνη, καθώς και στα σημεία σύνδεσης φόρτισης αναδεικνύουν την εμβληματική εικόνα του THE ICON.

    Οι επικλινείς γυάλινες πόρτες παρέχουν πρόσβαση σε ένα σαλόνι που θυμίζει καλειδοσκόπιο με τα περίτεχνα σχεδιασμένα έπιπλα πάνω σε μία πολυτελή μοκέτα. Κάθε κομμάτι διαμορφώνεται από τμήματα μεταλλικών φύλλων, των οποίων η κοκκώδης επιφάνεια αντανακλά το φως του ήλιου στο πάτωμα όπως τα κύματα στη θάλασσα. Τα περιστρεφόμενα κατά 360° καθίσματα αποτελούν τον πυρήνα μιας εμπειρίας που εστιάζει στο χρήστη, με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά – συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος infotainment βασισμένου σε tablet – να βρίσκονται σε θέση άμεσης πρόσβασης. Με απλή περιστροφή, τα καθίσματα μεταβάλλουν τη διάταξη του χώρου επιτρέποντας την κοινωνική αλληλεπίδραση. Έτσι δημιουργείται ένας εξαιρετικός τόπος συνάντησης που μπορεί να σταθεί άνετα σε κάθε λιμάνι.

    Ο σταθμός χειριστηρίων βρίσκεται κεντρικά στο κατάστρωμα και είναι ιδιαίτερα ελκυστικός με το τιμόνι και τα όργανα σε αυθεντικό σχεδιασμό BMW. Στη θέση της παραδοσιακής σειράς ναυτικών οργάνων βρίσκεται μια νέα ερμηνεία της διεπαφής της BMW που περιέχει όλες τις σημαντικές λειτουργίες σε μια ψηφιακή μονάδα ελέγχου. Το σημείο επαφής μεταξύ ανθρώπου και μηχανής είναι μια οθόνη αφής 32-ιντσών με ανάλυση 6k, η οποία διαθέτει την εμφάνιση και την αίσθηση του συστήματος ελέγχου/λειτουργίας BMW iDrive.

    Ο συνδυασμός της με το BMW Operating System 8 παρέχει μια νέα διάσταση στην απεικόνιση πληροφοριών και την ψηφιακή αλληλεπίδραση. Βασικές λειτουργίες, όπως πληροφορίες αυτονομίας και δελτία καιρού, μπορούν να ενεργοποιηθούν με φωνητικές εντολές.

    Το σκάφος που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Κάννες δεν είναι σχεδιαστική μελέτη ούτε πρωτότυπο, αλλά ένα μοντέλο έτοιμο για την παραγωγή, το οποίο διαθέτει πρωτοποριακή τεχνολογία. Το THE ICON υποστηρίζεται από μια πλατφόρμα με πλήρη προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε επιθυμίες και ανάγκες τόσο σε σχέση με τη συναισθηματική εμπειρία όσο και με το σχεδιασμό του εσωτερικού. Εστιάζει στον σύγχρονο, αστικό τρόπο ζωής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο θαλάσσιων μεταφορών τόσο από ιδιώτες πελάτες που αγαπούν την πολυτέλεια όσο και στον εμπορικό τομέα. Τα σκάφη που θα κατασκευάζονται με βάση το THE ICON θα επιταχύνουν τις θαλάσσιες μετακινήσεις πολυτελείας χωρίς εκπομπές ρύπων και θα εγκαινιάσουν μία εντελώς νέα κατηγορία. Αποστολή τους θα είναι να εμπνεύσουν μετακινήσεις στο νερό απαλλαγμένες από εκπομπές CO2 – χωρίς περιβαλλοντικούς ρύπους ή θορύβους, αλλά με άνεση μέγιστου βαθμού.

    Διαβάστε επίσης

    Ποιος θα το φορτίσει;



    ΣΧΟΛΙΑ