• AUTO

    F1 Τουρκία: Ο Χάμιλτον 1ος, ο Μπότας στην pole!

    F1 Τουρκία: Ο Χάμιλτον 1ος, ο Μπότας στην pole!


    Ο πρωταθλητής σημείωσε σήμερα τον ταχύτερο χρόνο όλων των εποχών στο Istanbul Park. Αύριο λόγω ποινής εκκινεί 11ος.

    O Χάμιλτον διέλυσε το ρεκόρ γύρου στο Istanbul Park το οποίο κρατούσε ο Μοντόγια από το 2005, πρώτη χρονιά που διεξήχθη το Τουρκικό GP. Ο Κολομβιανός οδηγός της McLaren Mercedes τότε με τον V10 κινητήρα είχε σταματήσει στον 39ο γύρο του αγώνα το χρονόμετρο στο 1:24.770. Αξίζει να τονιστεί πως στη διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών ποτέ δεν είχε κατέβει ο χρόνος το 1:25. Ο Χάμιλτον σήμερα σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:22.868. Βέβαια υπάρχουν δυο στοιχεία που καθιστούν τους χρόνους μη συγκρίσιμους: Ο νέος ασφαλτοτάπητας και η πολύ μαλακή γόμα C4 της Pirelli που βρέθηκε για πρώτη φορά στο Istanbul Park και έδωσε τόσο γρήγορο χρόνο. Η μέση ωριαία ταχύτητα του Χάμιλτον ήταν 232km/h!

    F1 Τουρκία: Ο Χάμιλτον 1ος, ο Μπότας στην pole!

    Ο Βρετανός πρωταθλητής παραταύτα θα έχει δύσκολο απόγευμα αύριο (15:00 ώρα Ελλάδος, ΕΡΤ, Cosmote απευθείας) καθώς θα εκκινήσει 11ος. Αυτό συμβαίνει γιατί άλλαξε το θερμικό κινητήρα στην υβριδική μηχανή της Mercedes και χρεώθηκε με ποινή 10 θέσεων καθώς έχει υπερβεί τους 3 που επιτρέπονται φέτος. Στον προηγούμενο αγώνα στην Ρωσία ο Φερστάπεν είχε αλλάξει και τα έξι μέρη της υβριδικής μηχανής και εκκίνησε τελευταίος. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά ο Χάμιλτον θα αλλάξει κάτι άλλο και αν θα εκκινήσει τελευταίος.

    F1 Τουρκία: Ο Χάμιλτον 1ος, ο Μπότας στην pole!

    Ο Φερστάπεν κατετάγη 3ος πίσω από το Μπότας και αύριο εκκινεί 2ος. Ο Βάλτερι Μπότας καλείται να αντιμετωπίσει τον Ολλανδό οδηγό στην πρώτη στροφή και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών δεν έχει το μυαλό του πως να βοηθήσει το Χάμιλτον, αλλά θα επικεντρωθεί στο δικό του αγώνα.
    Βέβαια ο Μπότας δεν έχει ψυχολογία για να αντιμετωπίσει το Φερστάπεν, έτσι φάνηκε στη Ρωσία μένει να δούμε αν κάτι άλλαξε εδώ. Ο Φινλανδός του χρόνου θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Alfa Romeo και στη θέση του στη Mercedes θα βρίσκεται ο ταλαντούχος Τζόρτζ Ράσελ. Ο νεαρός Βρετανός κατάφερε και σήμερα παρότι η πίστα στέγνωσε γρήγορα να καταταγεί με τη Williams στην 13 θέση. Άφησε πίσω του οδηγούς όπως ο Σάινθ και ο Ρικιάρντο. Βέβαια ο Ισπανός με την Ferrari έχει αλλάξει μηχανή και θα εκκινήσει τελευταίος.

    Η άλλη Ferrari στα χέρια του Λεκλέρκ ήταν μόλις 69 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργή από την Red Bull του Φερστάπεν. Ο Μονεγάσκος κατετάγη 4ος και αν αύριο καταφέρει να αιφνιδιάσει τον Ολλανδό στην εκκίνηση δεν αποκλείεται να αποτελέσει πρόβλημα καθώς η Ferrari φάνηκε από χτες ιδιαίτερα γρήγορη σε ρυθμό αγώνα. Όλοι οι οδηγοί εντός δεκάδας εκκινούν με τη μέση γόμα αύριο, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν κάποιοι θα προσπαθήσουν να πάνε με μια αλλαγή και αν ο Χάμιλτον θα ρισκάρει στην αρχή. Σταθερά πολύ καλός ο Γκασλί κατετάγη 5ος.

    Ο Αλόνσο που αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά το 2011 στο Istanbul Park κατάφερε να φέρει την Αlpine μπροστά από την Red Bull Honda του Σέρτζιο Πέρεζ που απογοητεύει για ένα ακόμη αγώνα. Ο Πέρεζ ήταν μισό δευτερόλεπτο πιο αργός από το Φερστάπεν. Ο μόνος που μπήκε στη 10αδα με τη μαλακή γόμα ήταν ο Τσουνόντα με την Alpha Tauri. Είχε να μπει στο Q3 από την Αυστρία. Αύριο θα εκκινήσει με τη μαλακή γόμα ίσως είναι ο μόνος στο grid.

    H τελική κατάταξη ήταν:

    Ο Χάμιλτον στις δηλώσεις του εξήρε την πίστα της Κωνσταντινούπολης καθώς φέτος ωρίμασε ο ασφαλτοτάπητας που στρώθηκε πέρυσι και κρατάει: «Η πίστα είναι τελείως διαφορετική, είναι συγκλονιστική με την πρόσφυση που έχει. Έχω εντυπωσιαστεί με την επίδοσή μας. Δεν είναι εύκολο το προσπέρασμα εδώ». Ο Χάμιλτον έχει παράδοση στη συγκεκριμένη πίστα καθώς το 2006 «συστήθηκε» στον κόσμο της F1 όταν κατάφερε στον αγώνα του GP2 να ανέβει από 19ος, 2ος στον τερματισμό. Ο Βρετανός πήρε εν τέλει τον τίτλο εκείνη την χρονιά και την επόμενη αγωνίστηκε στη F1 με τα χρώματα της McLaren.

    Μια ώρα πριν την εκκίνηση του αγώνα στο Instagram Live με τον Πάνο Σεϊτανίδη θα πούμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη στρατηγική των ομάδων. Για να το παρακολουθήσετε αρκεί να ακολουθήσετε ένα από τα δυο προφίλ: @seitanf1, @pournarakis. Σας περιμένουμε!

    Διαβάστε επίσης:

    F1: Τι μπορεί να σταματήσει τον Χάμιλτον;

    F1: Φεύγει, μένοντας η Honda!

    Γιατί έχει τόση κίνηση στην Αθήνα;



    ΣΧΟΛΙΑ