• AUTO

    Γιατί έχει τόση κίνηση στην Αθήνα;

    Γιατί έχει τόση κίνηση στην Αθήνα;


    Όπως ίσως βιώνετε το τελευταίο διάστημα η κίνηση στο Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε πρωτόγνωρα και συνάμα απάνθρωπα επίπεδα.

    Είναι κοινός τόπος πως η κίνηση στην Αθήνα πλέον δηλητηριάζει τις ζωές όλων μας. Κυριολεκτικά μέσω των ρύπων και μεταφορικά μέσω του άγχους και του χαμένου χρόνου. Δουλειές χαλάνε, σχέσεις χαλάνε, ζωές υποβαθμίζονται λόγω της κίνησης. Αν ένας άνθρωπος που δουλεύει 10 ώρες θέλει άλλες 2 ώρες για την μετακίνησή του και 8 ώρες για ύπνο, απομένουν μόλις 4 στις 24 για να ζήσει.

    Η κίνηση είναι αυξημένη κατά 10-15% σε σχέση με το 2019 και αυτό οφείλεται σε 3 λόγους:

    •  Πολλοί αποφεύγουν τα ΜΜΜ λόγω πανδημίας.
    •  Από το 2019 έχουν μπει στην κυκλοφορία στο λεκανοπέδιο επιπλέον 200.000 οχήματα.
    •  Δεν ισχύει ο δακτύλιος.

    Επιπλέον δεν υπάρχει καμία αστυνόμευση με αποτέλεσμα ο καθείς να παρκάρει όπου τον βολεύει στραγγαλίζοντας την κυκλοφορία. Τέλος πολλοί άνθρωποι έχουν εξαντληθεί από το μποτιλιάρισμα και παραδόθηκαν. Τους βλέπεις αποχαυνωμένους πίσω από το τιμόνι να κοιτούν το κινητό και τα φώτα του εμπρός οχήματος.

    Έχεις την αίσθηση πως αν δεν ξεκινήσει ο μπροστινός τους για ώρα, θα μείνουν πίσω του στωικά χωρίς να αναρωτηθούν για το τι συμβαίνει.

    Ο Κώστας Καραμανλής για το πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα»

    Σήμερα σε συνέντευξή του στον Real FM ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα». Παρότι είμαι σίγουρος για τις προθέσεις και την ικανότητα του, όσο και του επιτελείου του, ζωηρώς αμφιβάλλω ότι η Αθήνα μπορεί να πάρει ανάσα. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για επαναφορά από 25/10 του δακτυλίου στη λογική μονά – ζυγά (τεράστια απογοήτευση τη στιγμή που όλη η Ευρώπη εφαρμόζει πράσινο δακτύλιο στη λογική ο ρυπαίνων πληρώνει).

    Τόνισε ότι θα κοπούν οι εξαιρέσεις (ζωηρώς αμφιβάλλω) και θα εξαιρούνται μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα. Δεν ξέρω αν ο υπουργός αναφέρεται στα αμιγώς ηλεκτρικά ή και στα επαναφορτιζόμενα. Έκανε λόγο για «καθαρό δακτύλιο», οπότε ετοιμαστείτε να ενεργοποιήσετε το σαραβαλάκι ώστε να έχει εναλλακτική και τις μονές και τις ζυγές μέρες.

    Επίσης αναφέρθηκε στην τροφοδοσία των καταστημάτων, παραδέχτηκε πως στραγγαλίζει την κυκλοφορία στην πόλη και δεσμεύτηκε ότι θα γίνετε σε ώρες μη αιχμής. Με την Αττική Οδό να είναι μποτιλιαρισμένη αρκετές ώρες της ημέρας για μένα είναι σαφές πως δεν υπάρχει καμιά ελπίδα πλέον για την Αθήνα.

    Αντίθετα είναι ορατή η μέρα που οι κάτοικοι πυκνοκατοικημένων περιοχών δεν θα μπορούν ούτε να ξεπαρκάρουν από την κίνηση.



    ΣΧΟΛΙΑ