Πραγματικά στα 30 χρόνια που μεταδίδω F1, δεν θυμάμαι πιο απρόβλεπτη μάχη κατατακτήριων δοκιμών από τη σημερινή.

Ο 19χρονος Ιταλός Κίμι Αντονέλι θα εκκινήσει από την pole position για το Grand Prix του Μονακό. Εξασφάλισε την pole position σε μια συναρπαστική κατάληξη των κατατακτήριων δοκιμών, με τον οδηγό της Mercedes να κερδίσει τους Μαξ Φερστάπεν και Λιούις Χάμιλτον. Αφού ο Αντονέλι πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη προσπάθεια του Q3, ο Σαρλ Λεκλέρ και ο Φερστάπεν τον εκθρόνισαν στη συνέχεια καθώς η περίοδος πλησίαζε προς το τέλος της. Εν τέλει ο Ιταλός εκτόπισε τον Φερστάπεν στην δεύτερη θέση με έναν γύρο στο 1:12.051, σημειώνοντας την παρθενική του pole στο Μόντε Κάρλο.

1


Ο Φερστάπεν αναγκάστηκε να αρκεστεί στη δεύτερη θέση με τη Red Bull, με την προσπάθειά του να απέχει μόλις 0.043δ από αυτήν του Αντονέλι, ενώ ο Χάμιλτον ήταν λίγο περισσότερο από δύο δέκατα πιο αργός με τη Ferrari στην τρίτη θέση.

Ήταν ένα επεισοδιακό Q3 για τον τοπικό Σαρλ Λεκλέρ, ο οποίος εγκατέλειψε περισσότερες από μία προσπάθειες πριν βρεθεί για λίγο στην κορυφή. Ο Μονεγάσκος προσπάθησε να ανακτήσει την πρώτη θέση στα τελευταία λεπτά, αλλά δεν τα κατάφερε. Χτύπησε στον τοίχο και έμεινε στην τέταρτη θέση. Ο Ισάακ Χατζάρ είχε μια σταθερή εμφάνιση για τη Red Bull στην 5η θέση, με τον Τζορτζ Ράσελ να απογοητεύει σε μια περίοδο που φάνηκε δύσκολη για τον οδηγό της Mercedes που φυσιολογικά περιορίστηκε στην 6η θέση.

Οι McLaren των Όσκαρ Πιάστρι και Λάντο Νόρις ήταν στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Πιερ Γκασλί με Alpine και ο Λίαμ Λώσον με RB συμπλήρωσαν την πρώτη 10άδα. Το δίδυμο της Williams με τους Άλεξ Άλμπον και Κάρλος Σάινθ έμεινε ξανά εκτός Q3, μπροστά από τον Νίκο Χούλκενμπεργκ της Audi και την Alpine του Φράνκο Κολαπίντο. Ο Άρβιντ Λίντμπλαντ της Racing Bulls κατετάγη στη 15η θέση, με τον Γκαμπριέλ Μπορτολέτο ακριβώς πίσω του στη 16η. Ωστόσο, ο οδηγός της Audi δεν συμμετείχε στο Q2, μετά από επαφή με τις μπαριέρες στο Q1 που έφερε πρόωρο τέλος στην προσπάθειά του. Απογοήτευσαν οι Haas, καθώς οι Εστεμπάν Οκόν και Όλι Μπέαρμαν αποκλείστηκαν αμφότεροι από το Q1.


Μετά το τέλος ο poleman Κίμι Αντονέλι πήρε το τρόπαιο της pole από την Αϊλίν Γκου (Eileen Gu). Η 22χρονη είναι 3 φορές χρυσή Ολυμπιονίκης στο ελεύθερο σκι (freestyle skiing). O 19χρονος Ιταλός δήλωσε: «Ήταν ένας από αυτούς τους γύρους που ονομάζουμε “μαγικό”. Κατάφερα να τα συνδυάσω όλα μαζί. Ήταν μια τόσο αμφίρροπη μάχη στις κατατακτήριες δοκιμές με τον Μαξ. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ομάδα, επειδή χθες δυσκολευτήκαμε λίγο, αλλά σήμερα καταφέραμε να βελτιωθούμε αρκετά.

Απολαμβάνω την οδήγηση, απολαμβάνω το μονοθέσιο και το αγωνιστικό τριήμερο. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι πραγματικά ωραίο να μπορείς να απολαμβάνεις τις περιόδους των δοκιμών. Ανυπομονώ για αύριο. Είναι η πιο έντονη περίοδος κατατακτήριων δοκιμών της χρονιάς και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να προσπαθείς συνεχώς να πλησιάσεις το όριο. Όταν προσπαθείς να βρεις τα τελευταία δύο δέκατα, δεν είναι εύκολο επειδή οι τοίχοι αρχίζουν να έρχονται όλο και πιο κοντά».


Από την πλευρά του ο Μαξ Φερστάπεν συμπλήρωσε: «Αν μου έλεγε κανείς χθες ότι θα βρισκόμουν στην πρώτη σειρά της εκκίνησης, σίγουρα θα το δεχόμουν ευχαρίστως».


Ο Λιούις Χάμιλτον πρόσθεσε: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος με τη σημερινή μας εμφάνιση. Το να βρίσκεσαι στην πρώτη τριάδα εδώ στο Μονακό είναι πάντα μια τεράστια πρόκληση και το μονοθέσιο είχε εξαιρετική αίσθηση. Ξέρουμε πόσο κρίσιμη είναι η θέση εκκίνησης σε αυτή τη διαδρομή, οπότε το να ξεκινάμε από την καθαρή πλευρά του grid μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία. Συγχαρητήρια στον Κίμι, έκανε μια φανταστική δουλειά σήμερα και αξίζει απόλυτα την pole position. Για εμάς, ο στόχος αύριο είναι να κάνουμε μια καθαρή εκκίνηση, να διαχειριστούμε σωστά τη στρατηγική και τα ελαστικά μας, και να πιέσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα».

Η τελική κατάταξη ήταν:

Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για αύριο στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί απευθείας από ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+.

Monaco Grand Prix, Friday, Getty Images MONTE-CARLO, MONACO – JUNE 05: Andrea Kimi Antonelli of Italy driving the (12) Mercedes AMG Petronas F1 Team W17 on track during practice ahead of the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on June 05, 2026 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Andy Hone/LAT Images)