• AUTO

    F1 Κίνα, Sprint: Νίκη Φερστάπεν!

    2024 Chinese Grand Prix, Saturday – Wolfgang Wilhelm


    Είχαμε έναν εντυπωσιακό αγώνα με αμφίρροπες μάχες για όλες τις θέσεις της βαθμολογούμενης οχτάδας.

    Η βροχή που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Σαγκάη είχε ως αποτέλεσμα το ξέπλυμα της αγωνιστικής γραμμής από γόμα αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας. Έτσι οι οδηγοί σήμερα εκκίνησαν τον αγώνα των 19 γύρων με τη μέση γόμα (πλην του Ράσελ που ρίσκαρε με τη μαλακή) μη γνωρίζοντας τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουν.

    Όπως φάνηκε στην πορεία η γόμα C3 είχε τρία στάδια: Στην αρχή γλιστρούσε μέχρι να μπει στο παράθυρο λειτουργίας, μετά σταθεροποιήθηκε αποδίδοντας καλά για 15 γύρους και στο τέλος η απόδοσή της έπεσε επηρεάζοντας το ρυθμό. Αυτό συνέβη σε όλους τους οδηγούς αλλά όχι με την ίδια ένταση, οπότε υπήρξαν διακυμάνσεις που έδωσαν μεγάλο ενδιαφέρον στον αγώνα.

    2024 Chinese Grand Prix, Saturday – LAT Images

    Το σβήσιμο των κόκκινων φώτων βρήκε το Νόρις να χάνει τα πάντα στην πρώτη στροφή. Ο Χάμιλτον εκκίνησε καλά από τη 2η θέση έστριψαν πλάι – πλάι αλλά ο Νόρις που προσπάθησε να κρατηθεί στην εξωτερική δεν τα κατάφερε γλίστρησε βρέθηκε εκτός και τελικά έχασε 5 θέσεις που δεν μπόρεσε ν’ ανακτήσει. Πίσω από το Χάμιλτον κρατήθηκε ο Αλόνσο με το Φερστάπεν να στρίβει 4ος ακολουθούμενος από Σάινθ, Πέρεζ, Λεκλέρκ. Ο ρυθμός σταθεροποιήθηκε για λίγους γύρους με το Φερστάπεν να ανθίσταται στις επιθέσεις του Σάινθ. Ο Ολλανδός κράτησε την 3η θέση παρότι αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στην αποθήκευση ενέργειας στην μπαταρία του μονοθεσίου του, το οποίο επιλύθηκε με αλλαγή χαρτογράφησης.

    SHANGHAI, CHINA – APRIL 20: Max Verstappen of Oracle Red Bull Racing and The Netherlands leads Lewis Hamilton of Mercedes and Great Britain during the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of China at Shanghai International Circuit on April 20, 2024 in Shanghai, China. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

    Μόλις η Red Bull είχε διαθέσιμη και την ηλεκτρική ισχύ ο Ολλανδός πρωταθλητής μάζεψε αρχικά τον Αλόνσο και εν συνεχεία το Χάμιλτον και βρέθηκε επικεφαλής. Πίσω του ο Αλόνσο καθυστερούσε τις Ferrari και τον Πέρεζ έτσι έφτασε και ο Νόρις στην ουρά ενός τραίνου DRS με τον Ισπανό να μην μπορεί να κρατηθεί κοντά στο Χάμιλτον. Ήταν θέμα χρόνου και το ήξερε να δεχτεί επίθεση. Ο Αλόνσο για αρκετούς γύρους οδηγώντας έξυπνα κρατούσε το Σάινθ στο DRS έτσι ο Πέρεζ δεν μπορούσε να περάσει τη Ferrari και να του επιτεθεί. Στους τελευταίους γύρους όμως έπεσαν τα λάστιχά του. Ο Ισπανός γλιστρούσε, ο συμπατριώτης του με τη Ferrari το εκμεταλλεύτηκε χώθηκε για να περάσει και θα μπορούσε το θέμα να λήξει εκεί. Ο Αλόνσο όμως δεν συναίνεσε επιτέθηκε και χτύπησε το Σάινθ σ’ ένα συμβάν που εξετάζουν οι αγωνοδίκες. Η Aston Martin πληγώθηκε και ο Ισπανός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Την ένταση του Ισπανικού εμφυλίου εκμεταλλεύτηκε ο Πέρεζ για να τους περάσει και τους δυο μονομιάς ενόσω μονομαχούσαν.

    SHANGHAI, CHINA – APRIL 20: Sprint winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing takes the chequered flag during the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of China at Shanghai International Circuit on April 20, 2024 in Shanghai, China. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

    Ο Λεκλέρκ όρμησε επίσης να περάσει το Σάινθ, ο οποίος τον κόντραρε υπερβολικά και τον πέταξε έξω στη στροφή 14 και στη στροφή 1. Ο Λεκλέρκ εν τέλει πέρασε αλλά διαμαρτύρονταν στην ομάδα για την συμπεριφορά του Σάινθ: «Πρέπει να μιλήσουμε. Με κοντράρει υπερβολικά, νομίζω περισσότερο απ’ ότι τους άλλους οδηγούς». Οι κατατακτήριες δοκιμές είναι προγραμματισμένες για τις 10:00 και θα μεταδοθούν απευθείας από ΑΝΤ1+. Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για αύριο στις 10:00 το πρωί επίσης απευθείας από ΑΝΤ1+ και σε ετεροχρονισμένη μετάδοση από τον ΑΝΤ1 στις 16:15.

    Η τελική κατάταξη του Sprint Race ήταν:

    Θυμίζουμε ότι οι πρώτοι 8 του αγώνα Sprint βαθμολογούνται με το νικητή να παίρνει 8 βαθμούς, τον δεύτερο 7 βαθμούς και τον όγδοο να παίρνει έναν βαθμό.  

    SHANGHAI, CHINA – APRIL 20: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB20 leads Carlos Sainz of Spain driving (55) the Ferrari SF-24 on track during the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of China at Shanghai International Circuit on April 20, 2024 in Shanghai, China. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

    Διαβάστε επίσης:

    Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα δηλώνει η Σκύρος – Πρόταση για τη ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

    S&P: Μεταρρυθμίσεις, τώρα που προλαβαίνετε – Σήμα για επιτάχυνση σε 4 μέτωπα που θα θωρακίσουν την ανάπτυξη

    Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας



    ΣΧΟΛΙΑ