• AUTO

    F1: Ιδού τα μυστικά της νέας Ferrari SF21! (video)

    • Του Τάκη Πουρναράκη, μηχανολόγου μηχανικού


    Μια προσεκτική ματιά στο νέο μονοθέσιο της Ferrari αποκαλύπτει αρκετές γοητευτικές λεπτομέρειες.

    Η Scuderia Ferrari 21 (SF21) μπορεί να είναι το τελευταίο μονοθέσιο που παρουσιάζεται αλλά είναι το πρώτο που αποκαλύπτεται πραγματικά. Οι Ιταλοί δυο μέρες προτού ξεκινήσουν οι δοκιμές εξέλιξης στο Σακχίρ (12-14/3) επέλεξαν να παρουσιάσουν την έκδοση που θα συμμετέχει στις δοκιμές. Έδειξαν δηλαδή το πραγματικό μονοθέσιο και όχι μόνο τα χρώματά του.

    Για την ομάδα θα οδηγούν οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ. Με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη είναι το νεαρότερο δίδυμο της ομάδας από το 1968. Το μονοθέσιο έχει νέα υβριδική μηχανή Ferrari και ελαστικά Pirelli. Για να γίνουν αντιληπτές οι αλλαγές σχήματος που έχουν υιοθετήσει οι σχεδιαστές θα πρέπει πρώτα ν’ αναλυθούν οι φετινές μικρές διαφοροποιήσεις στους τεχνικούς κανονισμούς:

    1. Κόψιμο του πατώματος εμπρός από τους πίσω τροχούς τριγωνικό (επηρεάζει σημαντικά την αεροδυναμική απόδοση και την ισορροπία κρατήματος).
    2. Αφαίρεση μορφοποιητών ροής των αεραγωγών των φρένων (επηρεάζει σημαντικά τη δημιουργία στροβιλισμών σε μια περιοχή όπου αναμειγνύεται ζεστός με κρύο αέρα).
    3. Μικραίνουν οι μορφοποιητές ροής στην έξοδο του διαχύτη (μειώνει την αεροδυναμική απόδοση, διευκολύνει τα προσπεράσματα)
    4. Κλείνουν οι οπές στην ακμή του πατώματος κάτω από τα πλαϊνά αεροδυναμικά βοηθήματα (επίσης μειώνει την αεροδυναμική απόδοση του σχήματος)
    5. Ο χρόνος μείωσης της εργασίας σε αεροσήραγγα και CFD εξαρτάται από την θέση που πήρε η ομάδα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Η πρωταθλήτρια Mercedes θα έχει 22% λιγότερο χρόνο από τη Williams φέτος.
    6. Νέα ελαστικά πιο ανθεκτικά, πιο αργά και πιο σταθερά υπό πίεση.
    7. Αυξάνεται κατά 6kg το ελάχιστο βάρος.

    To πνεύμα των αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς είναι να μειωθεί η αεροδυναμική απόδοση, οπότε να μικρύνουν οι διαφορές ρυθμού των μονοθεσίων και να γίνει πιο έντονος ο ανταγωνισμός και πιο απρόβλεπτοι οι αγώνες. Κόντρα στο πνεύμα οι μηχανικοί των ομάδων προσπαθούν ν’ ανακτήσουν όσο μεγαλύτερο μέρος από την αεροδυναμική απόδοση μπορούν. Μέρος αυτής της προσπάθειας όπως μπορείτε να δείτε στη σχετική φωτογραφία του εμπρός τμήματος της SF21 είναι: 1) Πίσω από την αεροτομή υπάρχουν πολλοί μορφοποιητές ροής εκεί που ο αέρας συναντά το σώμα του μονοθεσίου. 2) Τέσσερα πτερύγια στην εμπρός αεροτομή.

    3) Μεγάλη σπουδή στη διαμόρφωση των πλαϊνών αεροδυναμικών βοηθημάτων ώστε να απομακρυνθεί όσο πιο ομαλά απ’ αυτή την περιοχή ο ζεστός αέρας των φρένων. 4). Το σώμα του μονοθεσίου είναι προκλητικά στενό και ανασηκωμένο στην περιοχή εμπρός από τους πίσω τροχούς για να ομαλοποιηθεί η διαφορά πιέσεων λίγο πριν το σημείο που κόβεται το πάτωμα στο κάτω μέρος φέτος. 5,6) Μικροί μορφοποιητές ροής που δεικνύουν την προσπάθεια των αεροδυναμιστών να πιάσουν τον ακάθαρτο αέρα από το χείλος εκφυγής της εμπρός αεροτομής να «χτενίσουν» και τον τελευταίο στροβιλισμό ώστε να μεγιστοποιήσουν την ομαλότητα ροής του αέρα. Δεν είναι ορατό το πίσω μέρος όπου η Ferrari έκανε τις δυο σημαντικές αλλαγές σχήματος, που επιτρέπουν οι φετινοί κανονισμοί.

    Όσον αφορά στην υβριδική μηχανή ο επικεφαλής του τμήματος Ενρίκο Γκουαλτιέρι κάνει λόγο για βελτίωση της θερμικής απόδοσης στον κινητήρα εσωτερικής καύσης σε συνεργασία με τη Shell που θα δώσει ένα δέκατο του δευτερολέπτου ανά γύρο. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι η Ferrari ψάχνει για ένα δευτερόλεπτο στο γύρο. Ο Ενρίκο Καρντίλε, επικεφαλής σασί τόνισε πως υπάρχει νέο κιβώτιο και νέο σύστημα ανάρτησης σε ένα συνολικά πιο στενό πίσω μέρος. Νέα είναι η εμπρός αεροτομή, η μύτη της αλλά το σασί και η ανάρτηση είναι τα περσινά.

     

    Ναι το χρώμα είναι το κόκκινο της Βουργουνδίας πίσω που κοκκινίζει σταδιακά πιο μπροστά που δένει με το πράσινο του χορηγού και σηματοδοτεί την μετάβαση από παρελθόν στο παρόν.

    Τεχνικά χαρακτηριστικά Ferrari SF21

    Υβριδική μηχανή: 065/6
    Κυβισμός: 1600 cc
    Όριο στροφών:  15,000rpm
    Υπερτροφοδότηση: Μονό turbo
    Ροή καυσίμου: 100 kg/hr max
    Αρχιτεκτονική κινητήρα: V6 με περιεχόμενη γωνία 90°
    Διάμετρος κυλίνδρου 80 mm
    Διαδρομή πιστονιού 53 mm
    Βαλβίδες: 4 ανά κύλινδρο
    Ψεκασμός 500 bar – άμεσος

    Σύστημα ανάκτησης ενέργειας (ERS)

    Μπαταρίες ιόντων λιθίου με ελάχιστο βάρος 20kg
    Χωρητικότητα 4 MJ
    Ισχύς MGU-K: 120 kW (161 hp)
    Max MGU-K RPM 50,000
    Max MGU-H RPM 125,000

     Μονοθέσιο

    Βάρος (με υγρά και οδηγό): 752 kg
    Σασί κυψελοειδούς διατομής από ανθρακόνημα. Προστατευτικό halo γύρω από το κόκπιτ. Πίσω διαφορικό με υδραυλικό μετατροπέα ροπής

    Δίσκοι φρένων από ανθρακόνημα της Brembo. Ηλεκτρονικό brake-by-wire στα πίσω φρένα.
    Κιβώτιο στο διαμήκη άξονα με 8 σχέσεις +όπισθεν.

    Ανάρτηση push-rod εμπρός, pull-rod πίσω
    Τροχοί 13” Pirelli

    Η SF21 θα πατήσει πίστα αύριο στο Μπαχρέιν στο πλαίσιο κινηματογράφησης και θα ξεκινήσει μεθαύριο τις δοκιμές εξέλιξης στην ίδια πίστα. Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένη για τις 28/3.

    Διαβάστε επίσης:

    F1, Aston Martin: Με όνομα βαρύ και ιστορία!

    F1: Ιδού η νέα Mercedes W12

    F1: Ιδού η νέα Red Bull RB16B!



    ΣΧΟΛΙΑ