• AUTO

    F1: Μπήκαν μέσα 386 εκατ. δολάρια το 2020!


    Δέος προκαλεί το ύψος των χρημάτων που έχασαν οι μέτοχοι της F1, το 2020. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που έγιναν γνωστά σήμερα η F1 έχασε το 44% των εισοδημάτων της το 2020 σε σχέση με το 2019. Από 2022 εκ. δολάρια έπεσε στα 1145εκ. δολάρια.

    Αυτή η πτώση οφείλεται στην απώλεια των εσόδων από τα εισιτήρια των αγώνων χωρίς θεατές, από τη μείωση του αριθμού GP καθότι πέρυσι διεξήχθησαν μόνο 17, από την μείωση των απαιτήσεων για το δικαίωμα οργάνωσης αγώνα και από την μείωση στους χορηγούς του πρωταθλήματος (15%). Αν δεν ήταν και η συμφωνία με την Aramco πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν φέτος.

    Η F1 το 2019 είχε κέρδη μόλις 19 εκ. δολάρια. Μάζεψε λοιπόν τα έξοδά της κατά 470 εκ. το 2020 κάνοντας δραματικές περικοπές σε όλα. Ειδικά οι ομάδες μοιράστηκαν το 2020, 300 εκ. λιγότερα, (711εκ. συνολικά για 10 ομάδες). Εδώ γίνονται πλήρως αντιληπτοί οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε να αγωνιστούν με τα περσινά μονοθέσια και φέτος οι ομάδες, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για καινούργια! Τα υπόλοιπα 170 εκ. δολάρια ήταν έξοδα που κόπηκαν λόγω της ακύρωσης των αγώνων εκτός Ευρώπης.

    Σημειώστε πως τα έσοδα από τα δικαιώματα διοργάνωσης αγώνα ήταν μόλις στο 12% των συνολικών φέτος ήτοι εισέπραξαν 8 εκ. κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Υπολογίστε πως το 2019 τα ΗΑΕ πλήρωσαν 50 εκ. για να φιλοξενήσουν αγώνα.

    Τέλος η μείωση που έγινε στα τηλεοπτικά συμβόλαια των σταθμών που μεταδίδουν το πρωτάθλημα σύμφωνα με την Liberty Media ήταν από 38%-55%. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα συμβόλαια ήταν μονοετή και με πολύ χαμηλά ποσά.

    Είναι προφανές για όλους εμάς που αγαπάμε το άθλημα ότι όσο εύρωστη και να είναι η Liberty Media μια ακόμη τέτοια χρονιά θα πυροδοτήσει δραματικές εξελίξεις. Αν οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς των ομάδων δεν ισορροπήσουν κάπως τα πράγματα και δεν αυξηθεί η τηλεθέαση μέσω του ανταγωνισμού στην πίστα, θα έρθουν αποφάσεις που θα αλλοιώσουν τη μορφή του σπορ. Προάγγελος η απόφαση για πάγωμα της εξέλιξης των υβριδικών μηχανών ως το τέλος του 2024. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η F1, καταγράφει τέτοιες απώλειες.



    ΣΧΟΛΙΑ