• Τάκης ΠουρναράκηςΤάκης Πουρναράκης

    Αφιέρωμα Charge N Go

    Παιδί της πόλης με ασύγκριτα πλεονεκτήματα όταν θες να κινηθείς γρήγορα χωρίς να ρυπαίνεις και ταυτόχρονα να γυμνάζεσαι.

    Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι κατά βάση ποδήλατο: Αν σταματήσεις να ποδηλατείς, πέφτεις. Σε γυμνάζει χωρίς να σε κουράζει κατά τη διάρκεια της κίνησής σου στην πόλη. Δεν έκρυψα ποτέ την εμμονή μου με το χρόνο. Οπότε είναι λογική η απήχηση που έχει το ηλεκτρικό ποδήλατο στην καθημερινότητά μου. Μπορώ να πάω πιο γρήγορα στις δουλειές μου ενώ ταυτόχρονα γυμνάζομαι: Κερδίζω χρόνο στις μετακινήσεις και το χρόνο προπόνησης. Πείτε μου άλλο τρόπο να εξοικονομήσεις τόσο χρόνο σε μια πόλη σαν την Αθήνα.

    Το κατάστημα της Kosmoride στο Μαρούσι, στην οδό Αντρέα Παπανδρέου.

    Η Ducati κατασκευάζει δίτροχα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου. Πιθανόν συνάδελφοι όπως οι Δημήτρης Διατσίδης, Θανάσης Χούντρας θα μπορέσουν να σας κατατοπίσουν καλύτερα για την Ducati Scrambler. Εδώ θα μιλήσουμε για το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο Ducati e-Scrambler που παρέλαβα για εκτενή δοκιμή από το κατάστημα της Kosmoride στο Μαρούσι.

    Πρόκειται για ένα ποδήλατο πόλης με φαρδιά ελαστικά, φτερά και φώτα που σου επιτρέπει να περνάς πάνω από λακκούβες και κακοτεχνίες χωρίς δεύτερες σκέψεις. Με βάρος μόλις 22.5kg το Ducati e-Scrambler μπορείς να το πάρεις στα χέρια όποτε θες παριστάνοντας τον πεζό και να το καβαλήσεις όποτε θες παριστάνοντας τον αναβάτη. Ελίσσεται με μοναδική ευκολία μέσα στην πόλη και δίνει την δυνατότητα σ’ έναν άνθρωπο που δεν έχει σημαντική αθλητική ικανότητα να διανύσει μεγάλες αποστάσεις.

    Μου αρέσει να ποδηλατώ από τον Παπάγο μέχρι τις κεραίες στον Υμηττό. Από καιρό σε καιρό σκεφτόμουν τι ωραία θα ήταν να μπορούσα να έχω παρέα την κόρη μου σ’ αυτή τη διαδρομή. Με το Ducati e-Scrambler αυτό έγινε εύκολα πραγματικότητα. Χάρη στον ηλεκτροκινητήρα 250w της Shimano που είναι τοποθετημένος στον άξονα των πεντάλ η υποβοήθηση επιτρέπει σε όλους όσοι ξέρουν να ποδηλατούν να διανύσουν αποστάσεις και ν’ ανέβουν ανηφόρες που δε τολμούσαν ποτέ με κανονικό ποδήλατο.

    Η υποβοήθηση έχει 3 επίπεδα: Eco, Trail, Boost και φτάνει τα 60nm. Η μπαταρία, επίσης Shimano, έχει χωρητικότητα 504wh και φορτίζει σε απλή οικιακή πρίζα σε 3 ώρες. Η αυτονομία της ανάλογα το πρόγραμμα είναι από 170 -50km. Αξίζει να τονιστεί ότι όποτε θες μπορείς να γυρίσεις στο off το σύστημα και να κινείσαι σα σε απλό ποδήλατο.

    Για να μη μακρηγορώ η κόρη μου ανέβηκε γελώντας μέχρι την κορυφή του Υμηττού εννοείται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από μένα.

    Εντός πόλης επιχείρησα αρκετές διαδρομές: Μαρούσι – Παπάγου, Παπάγου – Πατησίων και Πατησίων – Παπάγου. Σε κοιτούν πολλοί με απορία. Στα φανάρια φεύγεις πολύ γρήγορα χάρη στη ροπή του ηλεκτροκινητήρα. Είσαι πιο ευέλικτος από μηχανές και αυτοκίνητα ενώ ταυτόχρονα γυμνάζεσαι. Η υποβοήθηση σταματά στα 25km/h αλλά μπορείς να πας πιο γρήγορα αν οι μύες σου το αντέχουν.

    Το Ducati e-Scrambler έχει 11 ταχύτητες που τις αλλάζεις από λεβιεδάκια στη δεξιά μανέτα. Η κλιμάκωση είναι ικανοποιητική ακόμη και για την πιο δύσκολη ανηφόρα. Η σταθερότητα του ποδηλάτου χάρη στα φαρδιά ελαστικά είναι πολύ καλή, ενώ και τα δισκόφρενα έχουν εξαιρετική απόδοση εμπνέοντάς σου εμπιστοσύνη.

    Το ποδήλατο δοκιμής μας φορούσε τροχούς 27.5 ιντσών με ελαστικά Pirelli που παίζουν το ρόλο ανάρτησης. Μπροστά είχε και ανάρτηση που πρέπει να την ρυθμίσεις στα κιλά σου για ν’ απορροφά σωστά τους κραδασμούς.

    Το Ducati e-Scrambler επιδοτείται από το κρατικό πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» με 800 ευρώ ή 1300 ευρώ για τους πολύτεκνους. Έτσι η τιμή του πέφτει από τα 3899 ευρώ στα 3099 ευρώ ή στα 2699 ευρώ. Μια επιλογή ανταγωνιστική σε ένα σκουτεράκι από το οποίο υπερέχει στα εξής: Ευελιξία, κόστος χρήσης και εξοικονόμηση χρόνου καθότι γυμνάζεσαι πηγαίνοντας στη δουλειά σου.

    Βέβαια πρέπει αν πούμε πως θα ιδρώσεις πηγαίνοντας στη δουλειά, αλλά δεν θα κουραστείς. Οπότε πετσετούλα, δεύτερη μπλούζα στο back bag και φύγαμε. Χρειάζεται μια προσοχή που θα το αφήσεις γιατί είναι πειρασμός.

    Διαβάστε περισσότερα για την ηλεκτροκίνηση και τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας στο μεγάλο αφιέρωμα Charge N Go του mononews.gr

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση