• ΑΓΟΡΕΣ

    Ξετινάζει ο Στουρνάρας όσους θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια (KKR, Duet , Fortress κλπ).Οι κουβέντες Εθνικής και Πειραιώς


    «Ξετινάζει» τους επίδοξους διαχειριστές δανείων η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας , ζητώντας λεπτομερή στοιχεία για πρόσωπα και διαδικασίες προκειμένου να δώσει άδεια στις τουλάχιστον δέκα εταιρείες που κυνηγούν την αγορά των 100 δισ.ευρώ. Με φακέλους ως και 200 σελίδων, οι εταιρείες διαχείρισης και αγοράς δανείου καλούνται να στήσουν μια μικρή τράπεζα προκειμένου να πάρουν μερίδιο από την πίτα των NPLs.

    Ονόματα όπως το KKR και η Αktua, η Alvarez&Marsal, τα fund Duet και Sancaty, η Fortress και η Hoist είναι μεταξύ των ενδιαφερόμενων ενώ και εγχώρια σχήματα, στελεχωμένα με τραπεζικά στελέχη, σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτές μιλάνε με τράπεζες και επιδιώκουν δραστηριοποίηση στη δευτερογενή αγορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες  στην παρούσα φάση, σοβαρές συζητήσεις γίνονται μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και KKR για τη συμμετοχή της πρώτης στο κοινό σχήμα με Eurobank και Alpha Bank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να συζητά με τον ιταλικό βραχίονα διαχείρισης του fund Fortress για την ανάθεση προβληματικών δανείων, κυρίως ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών. Οι συζητήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, πάντως, με την Fortress ή με οποιοδήποτε άλλο fund, δεν πρόκειται να λάβουν πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν οι διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει ξεκινήσει με την προετοιμασία των σχετικών φακέλων και αναμένεται ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες.

    Οι εκπρόσωποι εταιρειών και funds έχουν ανοικτή γραμμή με τις τράπεζες και πραγματοποιούν παρουσιάσεις με τρία σημεία αιχμής: recovery rate, χρονοδιάγραμμα ανάκτησης, προμήθεια.

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Κάθε ενδιαφερόμενος κεντράρει σε διαφορετική κατηγορία χαρτοφυλακίων, ακόμη και σε συγκεκριμένα μεγάλα δάνεια και όπως τονίζουν στο mononews παράγοντες της αγοράς, ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος.

    Εκτός από τις δύο ολοκληρωμένες συμφωνίες, του KKR με την Alpha Bank και την Eurobank και της Aktua με την Alpha Bank, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνίες ανάθεσης της διαχείρισης. Η πώληση χαρτοφυλακίων θεωρείται πρόωρη όσο δεν έχει ωριμάσει καν η αγορά διαχείρισης και υπάρχει τεράστια απόκλιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε επίπεδο τιμολόγησης.

    Το πλαίσιο που θέτει ο νόμος αλλά και η ΤτΕ είναι αυστηρό και ακόμη περισσότερο για τις εταιρείες που θα προχωρούν σε αναχρηματοδότηση απαιτήσεων, απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο ύψους 4,5 εκ.ευρώ αλλά και πρόσθετες απαιτήσεις σε επίπεδο διακυβέρνησης, ακόμη και τμήμα risk management.

    stock illustrate

    Η ΤτΕ θα δίνει το ΟΚ στις συμβάσεις ανάθεσης και θα ελέγχει στη συνέχεια, την εξέλιξη της συμφωνίας. Για την παροχή άδειας σε εταιρεία διαχείρισης ζητώνται εξαντλητικά στοιχεία για τα πρόσωπα που συμμετέχουν, το business plan με εκτίμηση μεγεθών σε ορίζοντα δύο ετών, τη δομή, τη διάρθρωσή της καθώς και τις διαδικασίες – μεθόδους διαχείρισης, χειρισμό δανειοληπτών, κριτήρια ρυθμίσεων, μεταξύ άλλων.

    Η απόκτηση συμμετοχής σε εταιρεία, όπως και η μείωση της συμμετοχής, υπόκειται σε υποχρέωση υποβολής λεπτομερών στοιχείων ενώ θα γίνεται αξιολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων με εξέταση της φήμης, γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας τους, εν σχέσει με τα κατά περίπτωση καθήκοντα, καθώς και τις επαγγελματικές ή συγγενικές σχέσεις τους.

    Η ΤτΕ ελέγχει επίσης τα εσωτερικά συστήματα, τις διαδικασίες και τα όργανα διοίκησης, όπως το σχέδιο της σύμβασης ανάθεσης της διαχείρισης, η οποία θα είναι αναλυτική και περιγράφει μεθόδους και διαδικασίες.

    Αναλυτική είναι και η υποχρέωση υποβολής στοιχείων και αναφορών, η οποία ενισχύεται και με τη δυνατότητα της ΤτΕ να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία.

    Και οι ίδιες οι τράπεζες που αναθέτουν τη διαχείριση οφείλουν να έχουν καθορίσει και να εφαρμόζουν: κριτήρια επιλογής της εταιρείας διαχείρισης, τριμηνιαία παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας διαχείρισης (operational targets), μέθοδο παρακολούθησης, καταγραφή των επιλέξιμων διορθωτικών μέτρων και των κριτηρίων με τα οποία αυτά ενεργοποιούνται.

    Σε σχέση με μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να έχει σαφώς καθοριστεί από την κάθε τράπεζα η στρατηγική για τη μεταβίβαση απαιτήσεων (διαδικασία – κριτήρια επιλογής χαρτοφυλακίου – υπεύθυνα για την έγκριση διοικητικά στελέχη), οι μέθοδοι αποτίμησης των προς μεταβίβαση απαιτήσεων, η διαδικασία έγκρισης και τα αρμόδια διοικητικά όργανα, όπως και η πολιτική αποφυγής συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ μετόχων και διοικητικών στελεχών του πιστωτικού ιδρύματος, της εταιρείας και των δανειοληπτών των οποίων οι απαιτήσεις εκχωρούνται προς διαχείριση ή κατά κυριότητα στην εταιρεία, περιλαμβανομένων κανόνων αποφυγής προνομιακής χρηματοδότησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/gigantononte-ta-provlimata-gia-tin-angeliki-fragkou-kato-apo-1-dolario-timi-tis-metochis-tis-navios/53075

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/konstantinos-vergos-o-tirannos-amin-ntanta-o-evang-venizelos-ke-bmw-ton-850000-evro/53054



    ΣΧΟΛΙΑ