• ΑΓΟΡΕΣ

    Wood & Company: Γιατί προτιμά Πειραιώς & Eurobank

    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Η Wood & Company βλέπει κύκλο αναβαθμίσεων των κερδών στις ελληνικές τράπεζες μετά το πολύ ισχυρό τρίτο τρίμηνο που παρουσίασαν, με επιτάχυνση των χορηγήσεων, ισχυρότερα περιθώρια κέρδους λόγω υψηλότερων επιτοκίων, συγκράτηση των δαπανών και ευνοϊκό περιβάλλον ποιότητας ενεργητικού. Αυτή η πολύ υψηλή επίδοση είναι ήδη εμφανής στην υπεραπόδοση των τιμών των μετοχών των τραπεζών με +12% φέτος στο ταμπλό του Χ.Α. έναντι -8% για τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών SX7E, αλλά πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη περισσότερο μέλλον.

    Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες της τάξεως του 30-40% σε σχέση με την Ευρωζώνη και 15-20% σε σχέση με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε όρους αποτιμησης P/E, και οι μελλοντικές προοπτικές παραμένουν πολύ υποστηρικτικές.

    «Παραμένουμε αγοραστές και των τεσσάρων τραπεζών. Αναβαθμίζουμε την τιμή στόχο της ΕΤΕ σε 5,20 ευρώ από 4,70 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς σε 2,50 ευρώ από 2,20 ευρώ και για τη Eurobank σε 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ και για την Alpha Bank 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ.

    Στα επικαιροποιημένα μας μοντέλα αποτίμησης, οι καλύτερες επιλογές παραμένουν η Eurobank με παρόμοιο δείκτη αποτίμησης P/E με την ΕΤΕ αλλά υψηλότερη απόδοση ROTE και η Τράπεζα Πειραιώς με την εξαιρετικά χαμηλή της αποτίμηση, παρά την προφανή ανάκαμψη και της χαμηλή πιθανότητα νέας αύξησης κεφαλαίου», επισημαίνει η Wood.

    Κύκλος αναβαθμίσεων των κερδών

    Στην επικαιροποίηση του Σεπτεμβρίου, η Wood αναβάθμισε την εκτίμησή της για τα βασικά λειτουργικά κέρδη των τεσσάρων τραπεζών κατά 25-30% για το 2022.

    Μετά τα σταθερά στοιχεία του 3ου τριμήνου, αύξησε τις εκτιμήσεις περαιτέρω, κατά 15-20%, με τις τράπεζες να επιτυγχάνουν αποδοτικότητα ROTE της τάξεως του 10%, κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος του 2022.

    Οι βασικοί θετικοί παράγοντες είναι η επιτάχυνση των δανείων, η ανάπτυξη και τα υψηλότερα επιτόκια.

    Για το 2023, αναμένει μια ισχυρή άνοδο του καθαρού εσόδου από τόκους, η αύξηση του Euribor τροφοδοτεί πλήρως τους αριθμούς, υπεραντισταθμίζοντας τους αρνητικούς παράγοντες από την έκδοση MREL, την αποενοποίηση NPE, και την απουσία TLTRO.

    Ο θετικός αντίκτυπος από τα αρνητικά επιτόκια στο +1,5% συνεπάγεται επιπλέον καθαρό έσοδο από τόκους NII ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και περαιτέρω αυξήσεις θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πέρασμα στους καταθέτες, αποδυναμώνοντας τον θετικό αντίκτυπο, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετός για να αντισταθμίσει και με το παραπάνω το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις εκδόσεις χρέους υψηλής εξασφάλισης.

    Η αβεβαιότητα για το κόστος των προβλέψεων CοR είναι υψηλή, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι καθησυχαστικά. O σχηματισμός μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPE) το τρίτο τρίμηνο παρέμεινε οριακός αλλά οι ομάδες διαχείρισης διστάζουν να παράσχουν ρητή καθοδήγηση σχετικά με το κόστος του κινδύνου το 2023.

    Στο βασικό σενάριο της Wood, το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι σε θετικό έδαφος (1-2% ανάπτυξη), ακόμη και με την Ευρωζώνη σε ύφεση. Αν και αυτό συνεπάγεται ότι CοR δεν θα πρέπει να αποκλίνει σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα (70-80 μ.β.), αν και υποθέτει μια αύξηση σε 80-90 μ.β. το 2023, για να λάβει υπόψη τα πιο ήπια μακροοικονομικά.

    Η πολιτική αστάθεια είναι ο κύριος κίνδυνος

    Το 2023, η Ελλάδα εισέρχεται σε εκλογές, σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο περιβάλλον. Η φιλική προς την αγορά Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με άνεση στις δημοσκοπήσεις, αλλά η απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι ένας ‘περίπατος στο πάρκο’. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταβλητότητα της αγοράς ενόψει των εκλογών τον Ιούνιο του 2023, αλλά δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ως πιθανές νωρίτερες ημερομηνίες.

    Ενόψει ενός αβέβαιου 2023, οι μετοχές των ΕΤΕ και Eurobank έχουν υπεραποδώσει φέτος λόγω των ταχύτερων ρυθμών εξυγίανσης, με απόδοση ROTE άνω του 10% και σημαντικά υψηλότερη κάλυψη των NPE και κεφαλαιακών δεικτών.

    «Αναμένουμε ότι αυτές οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν και βραχυπρόθεσμα, λόγω των ανησυχιών για πιθανή ύφεση το επόμενο έτος. Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύονται τώρα με έκπτωση 40-50% έναντι της Eurobank και την Εθνική Τράπεζα σε όρους P/TBV και θεωρούμε ότι αυτό είναι υπερβολικά μεγάλο και αναμένουμε ότι η διαφορά να κλείσει μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα», εξηγεί η Wood.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Το 2023 θα είναι η χρονιά των ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ