• ΑΓΟΡΕΣ

    WallStreetBets: Όταν το χρηματιστήριο συνάντησε την υποκουλτούρα του Διαδικτύου

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μια επεισοδιακή εβδομάδα ήταν η προηγούμενη για τους επενδυτές. Το “φαινόμενο” WallStreetBets κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστό και έγινε πρωτοσέλιδο σε μεγάλες εφημερίδες όπως οι New York Times

    Τι είναι όμως το WallStreetBets;

    Aποτελεί έναν ιστότοπο αρκετά… χαοτικό, με κεντρική ιδέα τον στοιχηματισμό όσο περισσότερων χρημάτων είναι δυνατόν στις πιο παρακινδυνευμένες επιλογές μετοχών και εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

    Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί μικροεπενδυτές μέσω της Wallstreebets αγόρασαν μαζικά τη μετοχή της Gamestop, με αποτέλεσμα η αξία της να εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 1800% της αρχικής της τιμής.

    Η WallStreetBets είναι ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο επενδυτικός “εξτρεμισμός” έχει πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο. «Αυτοί οι τύποι μπορούν να διαταράξουν τις αγορές», δήλωσε στο CNN ο Τζέρεμι Μπλάκμπερν, επίκουρος καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Binghamton, ο οποίος μελετά εξτρεμιστικές κοινότητες στο διαδίκτυο.

    Για τη Λάνα Σουόρτζ, επίκουρη καθηγήτρια μελετών πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, υπάρχει μια μηδενιστική ρητορική στο συγκεκριμένο φόρουμ όπως και στο 4chan. Οι χρήστες, βάσει αυτής της ρητορικης, πρέπει να έχουν μια «χαλαρή» σχέση με τα χρήματά τους. «Αφήστε τα να έρθουν. Αφήστε τα να φύγουν. Οι ελίτ γνωρίζουν ότι τα χρήματα είναι άχρηστα και για αυτό μπορούν και τα συσσωρεύουν. Αυτός πρέπει είναι ο στόχος σας».

    Ένα βασικό στοιχείο για παράδειγμα του 4chan είναι η αντίθεσή του στην κουλτούρα των «normies», τους «κανονικούς» βαρετούς ανθρώπους δηλαδή, οι οποίοι κάνουν συνετές επενδύσεις εστιάζοντας στα μακροπρόθεσμα κέρδη.

    Η Σουάρτζ θεωρεί ότι ο κυνισμός που χαρακτηρίζει τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές συμβουλές του WallStreetBets είναι μια αναμενόμενη αντίδραση μιας γενιάς που έχει βιώσει δύο οικονομικές κρίσεις, το χάος της διακυβέρνησης Τραμπ, την ολοένα αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα και την επικείμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής.

    «Ζούμε σε μια εποχή τεράστιας αβεβαιότητας», λέει. «Δεν μπορεί ένας 20χρονος να πιστέψει ότι τα μακροπρόθεσμα κέρδη θα αποδώσουν σε 50, 60 χρόνια όπως γινόταν την εποχή των γονιών του. Και δεν λέω ότι δεν πρέπει να το πιστέψουν. Απλώς λέω ότι έχουν καλό λόγο να μην το κάνουν». Η ανάμνηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, είναι ακόμη ζωντανή στην κοινότητα.

    Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, υπάρχουν βασικές διαφορές ανάμεσα στο WallStreetBets και ιστότοπους όπως το 4chan. Σε αντίθεση με άλλες περιθωριακές ομάδες, το WallStreetBets δεν έχει διαρρεύσει απόρρητα στοιχεία των αντιπάλων του, ούτε έχει επιτεθεί σε άλλους χρήστες. Για τον Μπλάκμπερν, ο οποίος έχει αφιερώσει την έρευνα του στις τοξικές συμπεριφορές στο Διαδίκτυο, το WallStreetBets είναι μια διαδικτυακή κοινότητα που συμπεριφέρεται σωστά. «Εκτός από το γεγονός ότι οι άνθρωποι χάνουν χρήματα», πρόσθεσε.

    «Η φύση των επιλογών των μετοχών πείθει τους ανθρώπους να πάρουν χίλια δολάρια και να τα μετατρέψουν σε εκατό χιλιάδες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα εκατομμύριο», δήλωσε ο Τζέιμι Ρογκοζίνσκι, ο οποίος ίδρυσε το WallStreetBets το 2012. Τον Απρίλιο του 2020, το Reddit απέκλεισε τον ιδρυτή του φόρουμ από τον ιστότοπο, κατηγορώντας τον ότι έβγαζε κέρδος από την επωνυμία WallStreetBets, ισχυρισμός που ο ιδρυτής αρνείται.

    Σύμφωνα με το CNN, έχουν προκύψει νομικά ζητήματα σχετικά με τη συντονισμένη προσπάθεια των χρηστών του Reddit να εκτοξεύσουν την αξία των μετοχών της GameStop, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανακοινώνει ότι «γνωρίζει και παρακολουθεί ενεργά» την αστάθεια των αγορών.

    Διαβάστε ακόμα:

    Χάος στη Wall Street με την GameStop: Πώς οι χρήστες του Reddit έφεραν σε απόγνωση μεγάλα hedge funds

    Τζάνετ Γέλεν: Χρειάζεται «να κατανοήσουμε σε βάθος» τι συνέβη με την φρενίτιδα για την GameStop

    Kάρτερ Γούο: Ο 11χρονος νέος επιχειρηματίας συγκέντρωσε ήδη 40.000 δολάρια χάρη στα παπούτσια που σχεδίασε



    ΣΧΟΛΙΑ