• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Μάζεψαν τις απώλειες οι βασικοί δείκτες, παρά τη βουτιά για τις τραπεζικές μετοχές

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με την αγορά να υποδέχεται με προβληματισμό τα πρώτα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών, ενώ συνεχίζεται η ανησυχία για τις κινήσεις της FED, μετά και τη νέα άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούνιο.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 30.630,17 μονάδες με απώλειες  -0,46%, ο  S&P 500 στις 3.790,38 μονάδες με πτώση -0,30% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 11.251,19 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%.

    Οι μετοχές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, ωστόσο μακριά από τα χαμηλά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Dow υποχώρησε έως και 628 μονάδες, ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 βρέθηκαν κάτω από το -2%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (2,22%),  Apple (2,05%) και  Walmart (1,95%), ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι Travelers (-4,68%), JPMorgan (-3,49%) και Goldman Sachs (-2,95%).

    Αρνητικές πρωταγωνίστριες της ημέρας ήταν οι τραπεζικές μετοχές.  Οι μετοχές της JPMorgan Chase βυθίστηκαν αφού η τράπεζα απογοήτευσε με τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις που παρουσίασε. Tα κέρδη του δεύτερου τριμήνου μειώθηκαν καθώς η τράπεζα δημιούργησε αποθεματικά για επισφαλή δάνεια κατά 428 εκατομμύρια δολάρια και ανέστειλε τις εξαγορές μετοχών. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon προειδοποίησε ότι η οικονομία θα μπορούσε να πληγεί από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τη φθίνουσα καταναλωτική εμπιστοσύνη.

    Αντίστοιχα, οι μετοχές της Morgan Stanley υποχώρησαν 0,4% λόγω της απότομης πτώσης των εσόδων, ενώ η Goldman Sachs, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει κέρδη τη Δευτέρα, υποχώρησε 2,95%. Τα κέρδη από τις μεγάλες τράπεζες συνεχίζονται την Παρασκευή με τα αποτελέσματα των Wells Fargo και Citigroup, τα οποία σημείωσαν πτώση 0,8% και 3%, αντίστοιχα, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

    Πέρα από τις τράπεζες, η ενέργεια και τα υλικά ήταν μεταξύ των κλάδων με τις χειρότερες επιδόσεις του S&P 500.

    Η αγορά είδε την Τετάρτη τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούνιο να ανεβαίνει στο 9,1%, ανοίγοντας την πόρτα για μια μεγάλη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αργότερα αυτό τον μήνα. Μια άνοδος κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ υπάρχουν ακόμα και εκτιμήσεις για μια πιθανή κίνηση της τάξης των 100 μονάδων βάσης.

    Εν τω μεταξύ, η έκθεση του δείκτη τιμών παραγωγού του Ιουνίου, η οποία μετρά τις τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς αγαθών και υπηρεσιών, έδειξε ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 11,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν τον περασμένο μήνα , καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν και πρόσφερε περαιτέρω πληροφορίες για την πίεση από τον πληθωρισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ