• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά το sell off της Δευτέρας

    Wall Street


    Σε θετικό έδαφος επέστρεψε μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας η Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αναλύσουν τις νέες ειδήσεις γύρω από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Σε δήλωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πως σύντομα ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία, λύνοντας το ζήτημα των μεταξύ τους διαφορών. Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, θα έχει μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της συνάντησης των G-20 στην Ιαπωνία, στα τέλη Ιουνίου.

    Από την πλευρά του Πεκίνου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι «ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα παρερμηνεύσει την κατάσταση και δεν θα υποτιμήσει την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Κίνας να προστατεύσει τα συμφέροντά της». Όπως εξήγησε, η Κίνα είχε επιδείξει ειλικρίνεια στέλνοντας μια υψηλόβαθμη αποστολή στις ΗΠΑ για συνομιλίες, ενώ  παρέμεινε ήρεμη, αν και υπό πίεση. Ο αξιωματούχος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υπαναχώρησε σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών.

    Παράλληλα, πάντως, ο Τραμπ ενέπλεξε στη συζήτηση και τη FED, την οποία εδώ και καιρό πιέζει προκειμένου να μειώσει δραστικά τα επιτόκια της και να εγκαινιάσει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο Τραμπ εκτίμησε πως η Κίνα, η οποία θέλει τη συμφωνία για το εμπόριο, θα προσπαθήσει να διοχετεύσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια. «Εάν η FED κάνει το ίδιο, τότε αυτό θα σήμαινε το τέλος του παιχνιδιού, κερδίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 25.532,05 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 207 μονάδων (+0,82%). Τη Δευτέρα ο δείκτης είχε κλείσει με απώλειες 600 μονάδων.

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.834,41 μονάδες, με άνοδο +0,8%  ενώ ο Nasdaq στις 7.734,49 μονάδες και στο +1,14%.

    Παρόμοια εικόνα εμφάνισαν και οι ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κλείνει στις 376,34 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,01%,.

    Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 11.991 μονάδες με κέρδη 0,97%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,5% στις  5.341 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με κέρδη +1,09% στις 7.241 μονάδες. Στον νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,45% στις 20.892 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με κέρδη +0,89% στις 9.127.



    ΣΧΟΛΙΑ