• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη για τους βασικούς δείκτες, στο +1,2% ο Nasdaq

    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Διάθεση επιστροφής στα κέρδη μοιάζουν να έχουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ετοιμάζουν αντίδραση μετά το σερί απωλειών, που ήταν αποτέλεσμα των δυσοίωνων προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, κυρίως μετά την ομιλία Πάουελ στο Jackson Hole, όπου μίλησε για επιθετική πολιτική με στόχο την μείωση του πληθωρισμού.

    Χθες ο Σεπτέμβρης έκανε ποδαρικό με μικτά πρόσημα στην αγορά της Νέας Υόρκης, με τον Dow Jones να τερματίζει το τετραήμερο αρνητικό του σερί, το οποίο μάλιστα ήταν το χειρότερο από τα μέσα Ιουνίου. Ειδικότερα το χθεσινό κλείσιμο βρήκε τον Dow Jones να κλείνει στις 31.657,14 μονάδες με άνοδο 0,47%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 3.966,88 μονάδες με κέρδη 0,30%. Αντίθετα, ο Nasdaq, αν και κατάφερε να περιορίσει αισθητά τις πιέσεις που δεχόταν, έκλεισε τελικά στις 11.785,13 μονάδες με απώλειες -0,26%.

    Θέσεις εργασίας – Φυσικό αέριο και πετρέλαιο

    Οι επενδυτές ανέμεναν σήμερα σημαντική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον μήνα Αύγουστο, και μάλλον ικανοποιήθηκαν από τα δεδομένα που πήραν στα χέρια τους. Η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε 315.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, κοντά στα επίπεδα που ανέμεναν οι αναλυτές. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,7%, από 3,5% τον Ιούλιο. Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 315.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο από 528.000 τον Ιούλιο και 398.000 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές στο Bloomberg προέβλεπαν 298.000, ενώ στο Dow Jones ανέμεναν 318.000. μΟι μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται, αν και ελαφρώς λιγότερο από τις προσδοκίες. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3% για τον μήνα και 5,2% σε σχέση με πέρυσι -και οι δύο 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις εκτιμήσεις.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε δύσκολο δρόμο τις οικονομίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ήρθε η ώρα να καθοριστεί ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη. Η Ρωσία δεν άφησε αυτό το σχόλιο αναπάντητο με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας Μεντβέντεφ να διαμηνύουν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις. Πριν από λίγο μάλιστα οι υπουργοί Οικονομικών της G7 με κοινή τους δήλωση κατέστησαν σαφές ότι σχεδιάζουν σχεδιάζουν να επιβάλουν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα όπως μεταδίδει το Reuters.

    Οι τιμές πετρελαίου σημειώνουν άνοδο αυτή την ώρα, με τα συμβόλαια WTI να κερδίζουν 2,36% στα 88,65 δολάρια το βαρέλι ενώ το brent κερδίζει 2,31% στα 94,4 δολάρια το βαρέλι.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Lululemon Athletica σημειώνει άνοδο 10% αφού η εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών ενδυμάτων αύξησε τις προοπτικές της για ολόκληρο το έτος, με την καταναλωτική ζήτηση να παραμένει ισχυρή ακόμη και καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη.

    Η μετοχή της Broadcom προσθέτει 4% αφού η εταιρεία τσιπ προέβλεψε ισχυρά έσοδα τέταρτου τριμήνου ενώ και η μετοχή της PagerDuty προσθέτει 3% αφού η εταιρεία cloud ανέβασε το guidance μετά τα τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

    Την επάνοδό τους κάνουν σήμερα οι μετοχές τεχνολογίας, με την Tesla να προσθέτει λίγο πάνω από 1% όπως και η Apple ενώ και η Microsoft προσθέτει 1,5%. Η Amazon ανεβαίνει πάνω από 2,3%, ενώ ηπιότερα κέρδη σημειώνουν οι Meta και η Alphabet.

    Κέρδη για τις τράπεζες με την JP Morgan στο +2%, την BofA να προσθέτει 2,5% και η Goldman Sachs στο + 1,14%. Σημαντική άνοδος και για τις πετρελαϊκές Exxon Mobil και Chevron στο +2,85% και 2% αντίστοιχα ενώ και η Devon Energy σκαρφαλώνει 3,8%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones καμία δεν σημειώνει πτώση στο άνοιγμα ενώ την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Salesforce στο +3%.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει 1,01% στις 31.977 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,2% στις 4.014 μονάδες και ο Nasdaq επίσης κερδίζει 145 μονάδες ή 1,24% στις 11.930 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    BofA: Αλλάζει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Τι προσδοκά από τη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ