• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Αλλάζει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και για τα επιτόκια της ΕΚΤ – Τι προσδοκά από τη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια

    BofA

    BofA


    Σε αλλαγή των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα έτη προχώρησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America.

    Ενισχύει τις εκτιμήσεις για φέτος αλλά υποβαθμίζει αισθητά τις εκτιμήσεις της για το 2023, καθώς προβλέπει πως η περιοχή θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο φέτος και ως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με την ανάκαμψη του επόμενους έτους να είναι ρηχή, εξηγεί η BofA.

    «Αλλάζουμε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της ΕΕ σε 3,0%, 0,3% και 1,4% για τα έτη 2022-24. Ο πληθωρισμός μετακινείται σε 7,8% και 4,7% για την περίοδο 2022-2023 και επιστρέφει χαμηλότερα του ορίου του 2% το 2024. Παράλληλα, αναμένουμε αύξηση κατά 75 μ.β. την επόμενη εβδομάδα και βλέπουμε το επιτόκιο στο 1,50% στο τέλος του 2022 και άλλες 3 αυξήσεις στο 2,25% μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και έπειτα θα ακολουθήσουν περικοπές

    Ειδικότερα πλέον τοποθετεί στο 4,4% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 από 3% πριν, ενώ στο μόλις 0,6% από 1,8% πριν βλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος και στο 2,2% το 2024. Υψηλότερα τοποθετεί και τον πληθωρισμό φέτος, στο 7,8% από 7,2%, και στο 4,1% το 2023 από 2,8% πριν, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει στο 1,5%.

    Αναφορικά με τα επιτόκια, αν και θεωρεί «ντέρμπι» την τελική απόφαση, οι 75 μονάδες βάσης είναι τώρα το πιο πιθανό σενάριο. «Αλλάξαμε την πρόβλεψή μας για την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο και αναμένουμε τώρα αύξηση 75 μ.β. έναντι 50 μ.β. πριν. H συζήτηση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά ο συνδυασμός της πρόσφατης επικοινωνίας σε συνδυασμό με την ανοδική έκπληξη του Αυγούστου στο γενικό και κυρίως στον πυρήνα του πληθωρισμού, σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη κίνηση από ό,τι τον Ιούλιο έχει γίνει τώρα οριακά πιο πιθανή», εξηγεί η BofA.

    «Η ΕΚΤ είναι πιθανό να τονίσει ότι παραμένει εξαρτώμενη από τα δεδομένα, ότι η αύξηση των 75 μ.β. θα πρέπει να θεωρηθεί ως εμπροσθοβαρής και ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αλλάζει το τελικό επιτόκιο στο οποίο θέλει να καταλήξει», εξηγεί η BofA.

    «Από την άλλη, πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς για συγκεκριμένες ειδήσεις είτε για την ποσοτική σύσφιξη (QT) είτε για αλλαγές στην πλεονάζουσα ρευστότητα, αλλά θα εξετάσουμε προσεκτικά για σχετικές νύξεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Λαγκάρντ», επισημαίνει η τράπεζα.

    Ενεργειακή κρίση και σύνοδος κορυφής για την ενέργεια

    Το επόμενο γεγονός για κοινή πολιτική δράση είναι η έκτακτη σύνοδος κορυφής των υπουργών ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου. Ο τρόπος αντιμετώπισης της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Τα μέλη της ΕΕ συμφωνούν σε μια πιο γενικευμένη υιοθέτηση της λύσης της Ιβηρικής πριν από λίγους μήνες, ή τουλάχιστον κάτι παρόμοιο με αυτήν: ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισέρχεται στον μηχανισμό καθορισμού των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

    «Αυτό αποτελεί ήδη μέρος της βασικής μας υπόθεσης αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η μετάδοση των χονδρικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας (και φυσικού αερίου) στους καταναλωτές είναι πολύ περίπλοκη. Δεν περιμέναμε ότι οι πρόσφατες τιμές της αγοράς θα μεταδίδονταν στις τιμές λιανικής (ή τουλάχιστον σε σχετικά περιορισμένο βαθμό). Ως εκ τούτου, από την άποψη του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σχετικά περιορισμένες. Οι επιπτώσεις για τους προμηθευτές ενέργειας ή τον εταιρικό τομέα μπορεί να είναι πιο σημαντικές, αν και είναι πολύ πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας δεδομένων», καταλήγει η BofA.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Η Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη χώρα στην ΕΕ από το ενεργειακό πρόβλημα



    ΣΧΟΛΙΑ