• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Απώλειες στο άνοιγμα – Στο -0,5% Nasdaq και S&P 500

    • NewsRoom
    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Πτωτικά άνοιξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί για τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται.

    Χθες, Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, επηρεασμένοι κυρίως από τα αρνητικά στοιχεία στην αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 332.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου. Επίσης η Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 6% φέτος έναντι 6,3% που ανέμενε προηγουμένως λόγω των νέων εξάρσεων της πανδημίας κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και των νέων περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν κάποιες χώρες.

    Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις  λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο έδειξαν απρόσμενη αύξηση κατά 0,7%, καθώς οι οικονομολόγοι προέβλεπαν υποχώρηση 0,7%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 1,8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν άνοδο μόλις 0,2%.

    Η συνεδρίαση της Παρασκευής συμπίπτει επίσης με το «quadruple witching» στη Wall Street, όπου futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές λήγουν την ίδια ημέρα. Το γεγονός αυτό συνήθως φέρνει πρόσθετο όγκο και συχνά κάποια μεταβλητότητα.

    Όλα τα στοιχεία πάντως θα ληφθούν υπόψη στην τελευταία αξιολόγηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην επόμενη συνεδρίαση των αξιωματούχων για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στενά στο χρονοδιάγραμμα της Fed αναφορικά με τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones χάνει 105,9 μονάδες ή 0,3% στις 34.645,43 μονάδες, ο S&P 500 επίσης σημειώνει απώλειες 22,05 μονάδων ή 0,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στις 15.098,7 μονάδες με πτώση 0,55%.



    ΣΧΟΛΙΑ