• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες, με ελπίδες για το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Ικανοί να επιχειρήσουν νέα ιστορικά ρεκόρ δείχνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, με τους επενδυτές να βρίσκουν στήριγμα από νέες ελπίδες για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

    Την Πέμπτη ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας πάνω στην διακομματική πρόταση για ένα σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας 908 δισ. δολαρίων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έναυσμα για περαιτέρω μέτρα. Την πρόταση είχαν υποστηρίξει οι Δημοκρατικοί, η θέση των οποίων ήταν για ένα πακέτο 2 τρισ. δολαρίων, ενώ αρχικά είχε απορριφθεί από τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας, οι οποίοι αντιπρότειναν ένα σχέδιο 500 δισ. δολαρίων.

    Πάντως  οι επενδυτές αναλύουν και τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, οι οποίες επεκτάθηκαν κατά 245.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για μια μικρότερη του αναμενομένου αύξηση, καθώς οι αναλυτές θεωρούσαν πως θα προστεθούν 460.000 θέσεις εργασίας, ενώ ήταν η μικρότερη  αύξηση από τον περασμένο Μάιο, δείγμα της επίπτωσης που είχε η επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

    Την ίδια ώρα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Οκτώβριο στα 63,1 δισ. δολάρια από 62,1 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πάντως πως το έλλειμμα θα διαμορφωνόνταν στα  64,8 δισ. δολάρια.  Παράλληλα οι παραγγελίες των εργοστασίων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, για έκτο συνεχόμενο μήνα, κατά 1%. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,8%.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν την πρώτη ώρα από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones ενισχύεται στις 30.102,86 μονάδες με άνοδο 0,44%, ο  S&P 500 στις  3.685,78 μονάδες με κέρδη 0,52% ενώ ο  Nasdaq στις 12.421,34 μονάδες με άνοδο 0,36%.

    Τη μεγαλύτερη στήριξη στον Dow Jones προσφέρουν οι μετοχές της Caterpillar και της Chevron με άνοδο 2,85% ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις, από τις 30 μετοχές του δείκτη, δέχεται η Apple στο -1%.



    ΣΧΟΛΙΑ