• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Ανοδικά τα futures με το βλέμμα στο Κογκρέσο – Πάνω από 2% ενισχύεται η Apple


    Άνοδο προμηνύουν τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street λίγο πριν το άνοιγμα της Τετάρτης, μετά την χθεσινή βουτιά που πραγματοποιήσαν ως αποτέλεσμα των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, με το ενδιαφέρον ωστόσο να στρέφεται στο Κογκρέσο και στην ακρόαση των Πάουελ και Γέλεν για την νομισματική πολιτική.

    Οι επενδυτές «βλέπουν» τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, όπου οι JP Morgnan και Goldman Sachs που άνοιξαν τον χορό εχθές ανακοίνωσαν κέρδη καλύτερα του αναμενομένου. Ωστόσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήρθαν για να φέρουν ξανά απογοήτευση και να «κοκκινίσουν» τους δείκτες.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άλμα 0,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 5,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε επίσης κατά 0,9% και αυξήθηκε κατά 4,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από το 5% τον Μάιο στο 5,4% τον Ιούνιο. Από την άλλη, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε στα 2,2 τρισ. δολάρια, κατά τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους. Οι δαπάνες στα τρία πρώτα τρίμηνα του δημοσιονομικού έτους αυξήθηκαν κατά 6% στα 5,3 τρισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 35% σε σχέση με πέρυσι στα 3,1 τρισ. δολάρια. Το έλλειμμα τον Ιούνιο ήταν 174 δισ. δολάρια. Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 87% στα 449 δισ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 44% στα 623 δισ. δολάρια.

    Έτσι χθες Τρίτη, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.888,79 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,31%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.369,21 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,35% ενώ ο Nasdaq Stiw 14.677,65 μονάδες, με απώλειες 0,38%.

    Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την ακρόαση στο Κογκρέσο του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν για την κατάσταση της νομισματικής πολιτικής της χώρας. «Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να απέχει πολύ από την πρόοδο που θέλει να δει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πριν μειώσει τη στήριξή της προς την οικονομία, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός θα μειωθεί τους προσεχείς μήνες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε σχόλια πριν την ακρόαση στο Κογκρέσο. «Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένος τους επόμενους μήνες προτού μετριαστεί», επεσήμανε ο Πάουελ, επαναλαμβάνοντας την πίστη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών, συνδέονται με την επαναλειτουργία της οικονομίας και θα αποδειχθούν προσωρινές. «Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την αποκατάσταση μιας αγοράς εργασίας η οποία απέχει 7,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το προ πανδημίας επίπεδα», τόνισε ο επικεφαλής της Fed.

    Οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός, καθώς η ισχυρή ζήτηση που τροφοδοτείται από την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία συνεχίζει να επιβαρύνει την αλυσίδα εφοδιασμού. Ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση αυξήθηκε 1% τον προηγούμενο μήνα μετά από αύξηση 0,8% τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη. Κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 7,3%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Νοέμβριο του 2010.

    Σήμερα η Bank of America ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών στα 8,96 δισ. δολάρια ή 1,03 δολάρια ανά μετοχή, από τα 3,28 δισ. δολάρια ή 37 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, με τα συνολικά έσοδα, καθαρά από δαπάνες για τόκους, μειώθηκαν 4% στα 21,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία, προσυνεδριακά η μετοχή κατρακυλάει κατά 1,83%.

    Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Citigroup στο β΄ τρίμηνο. Για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 6,19 δισ. δολάρια ή 2,85 δολάρια ανά μετοχή, από τα 1,06 δισ. πριν από έναν χρόνο και τα έσοδα μειώθηκαν 12%, τα δάνεια κατά 3% και οι δαπάνες αυξήθηκαν 7%. Τα κέρδη της τράπεζας ενισχύθηκαν από την απόφαση της να απελευθερώσει 2,4 δισ. δολάρια από τα αποθέματα που είχε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας για κάλυψη ζημιών που δεν ήρθαν. Η αύξηση 7% στις δαπάνες αποδίδεται κυρίως στις δαπάνες για τη βελτίωση εκείνων των συστημάτων που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. Στην προαγορά η μετοχή κερδίζει 1,33%. Και η Wells Fargo επέστρεψε στα κέρδη στο β΄ τρίμηνο, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 6 δισ. δολαρίων έναντι καθαρών ζημιών 3,85 δισ. δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν. Η μετοχή ενισχύεται 0,5%.

    Η μετοχή της Apple προσθέτει 2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρία έχει ζητήσει από τους προμηθευτές της να κατασκευάσουν περίπου 90 εκατ. iPhones επόμενης γενιάς φέτος, σε μια κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με τις παραγγελίες του 2020. Η αναβαθμισμένη πρόβλεψη για το 2021 θα υποδηλώνει ότι η εταιρεία αναμένει ότι η πρώτη κυκλοφορία iPhone μετά την έναρξη των εμβολιασμών, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ζήτηση.

    Η μετοχή της Delta Air Lines αυξήθηκε 2,3% μετά την αναφορά της αεροπορικής εταιρείας για καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα τριμήνου, προσθέτοντας ότι αναμένεται να παραμείνει κερδοφόρα για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους, καθώς η ζήτηση αυξάνεται.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones ενισχύονται κατά 86 μονάδες ή 0,25%, του S&P 500 κερδίζουν 16 μονάδες ή 0,37% και του τεχνολογικού Nasdaq επίσης προσθέτουν σχεδόν 98 μονάδες στο +0,65%.

    Διαβάστε επίσης:

    Bank of America: Άλμα 173% στα κέρδη β΄ τριμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ