Aν υπάρχει ένα σημάδι που δείχνει ότι η αγορά έχει μετατραπεί σε bull market με αποδόσεις πολλά υποσχόμενες για το άμεσο μέλλον, είναι η ικανότητα των μετοχών και ειδικά αυτών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να απορροφούν σχετικά γρήγορα τις αποκοπές των μερισμάτων.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χθες.

1

Ήταν η μέρα που αποκόπτετο το μέρισμα από την μετοχή 40 λεπτών.

Από τα 19,50 στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεν πήγε καν στα 19,10, όσο το μέρισμα δηλαδή, αλλά στα 19,16 για να κλείσει στο τέλος και με… κέρδη 0,15%, στα 19,53 ευρώ!

Αν αυτό δεν είναι δείγμα bull market, τότε τί είναι;

Το σκηνικό αυτό έχει επαναληφθεί σε πλείστες όσες μετοχές.

Στις τράπεζες για παράδειγμα, που ήταν από τις πρώτες που έκοψαν μερίσματα φέτος, σε λίγες μόλις συνεδριάσεις ή πριν καν την… εκπνοή του… Τ+3, όπως λένε οι χρηματιστές, οι μετοχές επέστρεψαν στα επίπεδα της προηγούμενης μέρας ή και πιο πάνω.

Η Alpha Bank που είχε κόψει στις 23/5 0,03 ευρώ μάζεψε την επόμενη μέρα κιόλας!

Η Πειραιώς είχε επιλέξει την επιστροφή κεφαλαίου 0,298 ευρώ στις 3/6 και από τα 5,85 την προηγούμενη μέρα είχε κλείσει στα 5,26. Σε 15συνεδριάσεις, εννοείται ότι επανήλθε ξανά στα 5,85 ευρώ και χθες έγραψε και τα 6 ευρώ.

Η ΕΤΕ είχε κόψει 0,42 ευρώ την ίδια μέρα που είχε κόψει η Πειραιώς και από τα 10,49 την προηγούμενη είχε προσγειωθεί στα 10,20 για να επανέλθει μετά στα… 10,52 μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις.

Η Eurobank είχε κόψει στις 5/5 10,5 σεντς και βρέθηκε στα 2,49 ευρώ από 2,57 την προηγούμενη μέρα.

Μετά από δύο μόλις συνεδριάσεις επέστρεψε στα 2,57 ευρώ.

Το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί και στην Aegean αν δεν είχε ξεκινήσει η κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η Aegean από τα 13 ευρώ που ήταν η τιμή που κόπηκε το μέρισμα προσγειώθηκε στα 12,36, ενώ χρειάστηκαν 11 συνεδριάσεις.

Χθες η Μότορ Όιλ έκλεισε με πτώση 3% και κάλυψε κατά το 1/3, την διαφορά από την αποκοπή του μερίσματος. Μένει να φανεί η συμπεριφορά της μετοχής σήμερα στο ταμπλό.

Τα ΕΛΠΕ κόβουν το μέρισμα 0,55 ευρώ την επόμενη Πέμπτη, 3 Ιουλίου.

Η μετοχή από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εμφανίζει αξιόλογες συναλλαγές πάνω από 250 – 300 χιλιάδες κομμάτια την ημέρα ξεπερνώντας σε τέσσερις συνεδριάσεις το 1,1 εκατ. τεμάχια, κάτι σπάνιο για τη συμπεριφορά της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η μερισματική της απόδοση κινείται πάνω από 6,5%.

Σήμερα κόβει μέρισμα η Metlen με εντυπωσιακή πορεία τις τελευταίες μέρες στα 46,14 ευρώ. Θα είναι η τελευταία χρονιά που κόβει μέρισμα σαν εισηγμένη που έχει τις μετοχές της μόνο στο Ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ετοιμάζεται πυρετωδώς η εισαγωγή και στο LSE.

Τη Δευτέρα κόβει μέρισμα η Τιτάν, ύψους 3 ευρώ, με την μετοχή όπως αναφέρουν πληροφορίες να έχει πάνω από 200 χιλιάδες κομμάτια τα απορροφούνται από την αγορά παρά τις επίμονες πωλήσεις αμερικανικού fund.

Διαβάστε επίσης

Alpha Trust – Ανδρομέδα: Αγορά μετοχών συνολικής αξίας 3.952,62 εκατ. ευρώ

Goldman Sachs: «Ώρα για πραγματική διαφοροποίηση – Η εποχή των συγκεντρωμένων αποδόσεων φτάνει στο τέλος της»

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,75% το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων