• ΑΓΟΡΕΣ

    «Βουτιά» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μεγάλες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο

    Wall Street


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισε την Παρασκευή, 20 Ιουλίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού η εξάρτησή του από τις διεθνείς εξελίξεις έριξε τις αποδόσεις των μετοχών και ιδιαίτερα των τραπεζών.

    Η «βουτιά» του ΧΑ ακολούθησε, σε μεγάλο βαθμό, τις σημαντικές απώλειες που καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και η Wall Street, στον απόηχο των προειδοποιήσεων Τραμπ για εμπορικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα, αξίας 500 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κατηγόρησε Κίνα και ΕΕ για χειραγώγηση των νομισμάτων τους.

    Την ίδια ώρα, προβληματισμό δημιουργεί η αδυναμία αντίστασης του τραπεζικού κλάδου, η οποία έρχεται μετά από θετικά νέα τόσο από την πρόσφατη αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών από την S&P όσο και μετά το θετικό σήμα της Deutsche Bank, η οποία ξεκίνησε την κάλυψή τους. Οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν σήμερα οι τράπεζες επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικά απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που εξηγεί απόλυτα την εικόνα της απαξίωσης που παρουσιάζει η αγορά το τελευταίο διάστημα.

    Όπως σημειώνει δε στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Beta, η αγορά φαίνεται να έχει μπει για τα καλά σε στάση αναμονής, αφού η μετάθεση και η καθυστέρηση είναι κοινός τόπος για όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν το Χρηματιστήριο. Η στάση της ΕΚΤ για την διατήρηση ή την άρση του waiver παραμένει γρίφος, τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών φαίνεται ότι θα ενταθούν προς το τέλος Αυγούστου ενώ το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές παραμένει ένα ελκυστικό πεδίο σεναρίων για τους συμμετέχοντες στην Αγορά.

    Όπως και να έχει, όμως, το Χρηματιστήριο έχει πλέον το άλλοθι της καλοκαιρινής εποχικότητας, μια περίοδο που κατά μέσο όρο στα τελευταία 5 χρόνια οι τζίροι να περιορίζονται στο 60% του ετήσιου μέσου όρου. Δεδομένης της ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί φέτος η συρρίκνωση των συναλλαγών φαίνεται ιδιαίτερα «επίπονη» για τους συμμετέχοντες καθώς μόλις 14 μετοχές καταφέρνουν να συμπληρώνουν συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση από την αρχή του έτους.

    Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 41 συνεδριάσεις σε μια ζώνη διακύμανσης 45 μονάδων. Σε αυτό το εύρος η συναλλακτική δραστηριότητα έχανε σε κάθε ταλάντωση και ένα μέρος από την δυναμική της. Το αποτέλεσμα είναι μια αργή συσσώρευση τιμών χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση και χωρίς κάποια μετοχή ηγέτη να μπορεί να ξεχωρίσει και να πάρει τα ηνία της αγοράς.

    Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις για να διαφοροποιήσει την εικόνα του στο άμεσο μέλλον, οι συνεδριάσεις και της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να μπορούν να μεταβάλουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα του. Ενδεικτική ήταν η αδυναμία διάσπασης των 780 μονάδων, επίπεδο στο οποίο έχει προσκρούσει τρεις φορές στους δύο τελευταίους μήνες ο Γενικός Δείκτης. Οι κινητοί μέσοι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν προς τις 760 μονάδες συμβαδίζοντας με την πορεία του Γενικού Δείκτη αντανακλώντας την αναποφασιστικότητα που επικρατεί στις τάξεις τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών.

    Η πλάγια κίνηση σε εύρος διακύμανσης παραμένει το επικρατέστερο επομένως σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξουν βελτιώσεις διαρκείας στον όγκο και την διάχυση των συναλλαγών.

    Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,60% στις 754,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,6 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,92%.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεγάλες απώλειες δέχθηκαν οι τράπεζες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,71%, την Πειραιώς στο -3,33%, την ΕΤΕ στο -1,44% και την Eurobank στο -3,25%. Σημαντικές ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, ο οποίος έκλεισε στο -3,21% Lamda Development στο -2,38%, Μυτιληναίο στο -2,28%, ΟΠΑΠ στο -2,21% και ΔΕΗ  στο -2,06%.

    Στον αντίποδα, μόνο πέντε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατάφεραν να “διασωθούν” στα θετικά και συγκεκριμένα οι Coca Cola  με +0,52%, ΕΧΑΕ με +0,77%, ΓΕΚ Τέρνα με +0,57%, ΟΠΛ με +0,58% και Τέρνα Ενεργειακή με +1,30%.



    ΣΧΟΛΙΑ