• ΑΓΟΡΕΣ

    Βουτιά για το γιεν – Σε χαμηλά 20 ετών έναντι του δολαρίου

    • NewsRoom
    Τράπεζα της Ιαπωνίας

    Τράπεζα της Ιαπωνίας


    Το δολάριο ξεπέρασε το βασικό επίπεδο των 130 γιεν για πρώτη φορά από το 2002 την Πέμπτη, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ενισχύει την χαλαρή νομισματική πολιτική της.

    Υπήρχαν κάποιες εικασίες στην αγορά ότι η BoJ θα έκανε ένα βήμα πίσω, δεδομένης της αύξησης της πίεσης στις αγορές συναλλάγματος, αλλά δεν έδειξε κανένα δισταγμό.

    Παρά τον πληθωρισμό που προκαλείται από το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα αγοράσει απεριόριστες ποσότητες 10ετών κρατικών ομολόγων.

    «Η BoJ άναψε το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι πωλήσεις γιεν», σχολίασε ο Lee Hardman, αναλυτής νομισμάτων στην MUFG Bank στο Λονδίνο.

    Το selloff που προκλήθηκε εκτίναξε το δολάριο κοντά στο 2%, με την τιμή του να διαμορφώνεται κοντά στα 131 γιεν, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

    Η δέσμευση της BoJ στο πρόγραμμα μηδενικών επιτοκίων την οδηγεί σε αντίθετη πολιτική από αυτή των μεγάλων οικονομιών που στρέφονται στην αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής, αν και ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία αναμένεται να ανέλθει προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει.

    Οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, 0,215%, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τράπεζα της Ιαπωνίας.

    Άλλα ασιατικά νομίσματα είναι επίσης υπό πίεση. Το δολάριο έφτασε στα 6,6562 γουάν Κίνας, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

    Το ευρώ άγγιξε για λίγο το χαμηλό πέντε ετών στα 1,0481 δολάρια, ανεβάζοντας τις απώλειές του για το μήνα στο 5%.

    Οι εικασίες ότι το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να είναι σε πορεία ισοτιμίας με το δολάριο, ένα επίπεδο που δεν έχει επιτευχθεί από το 2002, αυξάνονται, αναφέρει το reuters.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα



    ΣΧΟΛΙΑ