• ΑΓΟΡΕΣ

    Βουλιάζει ο κλάδος πολυτελείας στην Ευρώπη- Στα 245 δισ. δολάρια το sell off

    Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος ομίλου LVHM


    Με τη LVMH να υποχωρεί έως και 8,5% την Τετάρτη λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της, Kering, Hermes και Richemont την ακολούθησαν στις απώλειες κερδών.

    Η φυγή των επενδυτών από τον ευρωπαϊκό κλάδο πολυτελείας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, με τις απώλειες σε χρηματιστηριακή αξία να φτάνουν τα 245 δισ. δολάρια.

    Μειωμένη ζήτηση

    Η ζήτηση για είδη πολυτελείας έχει εξασθενήσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη και η ανάκαμψη από την Κίνα δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες.

    Πολλοί αναλυτές μεταξύ αυτών της Morgan Stanley, έχουν ήδη αναθεωρήσει πτωτικά τις εκτιμήσεις τους για τις πωλήσεις στον κλάδο μέχρι το τέλος του έτους.

    Ο πρόεδρος της LVMH, Μπερνάρ Αρνό βρέθηκε στην πρώτη θέση των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο ένα χρόνο πριν, όταν οι αγορές βούλιαζαν και οι ιδρυτές των τεχνολογικών κολοσσών έβλεπαν τις περιουσίες τους να μειώνονται. Πλέον έχει αντιστραφεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

    Η ανθεκτική ζήτηση για είδη πολυτελείας μέσα στο 2022 εκτόξευσε τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών, με την ανοδική τάση να σταματάει απότομα μέσα στον Απρίλιο του 2023, λίγο καιρό αφού η LVMH είχε σπάσει το φράγμα των 500 δισ. δολαρίων, μπαίνοντας στην δεκάδα των αμερικανικών εταιρειών με τη υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία.

    Διόρθωση

    Τα αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του 2023 έδειξαν μεν αυξημένη ζήτηση για τα πολυτελή είδη της Louis Vuitton, όχι όμως σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η αύξηση των εσόδων στην Ασία εκτός της Ιαπωνίας περιορίστηκε στο 11% από 34% το προηγούμενο τρίμηνο. Η ανάπτυξη της Ευρώπης μειώθηκε περισσότερο από το μισό.

    «Μετά από τρία εξαιρετικά χρόνια, η ανάπτυξη επιστρέφει σε επίπεδα που αντιστοιχούν με τον ιστορικό μέσο όρο μας», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της LVMH Jean-Jacques Guiony κατά τη διάρκεια της  παρουσίασης των αποτελεσμάτων τριμήνου.

    Kering και Hermes θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα τριμήνου, με την πρώτη να βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο λόγω αλλαγών στη διοίκησή της και τη δεύτερη να έχει μέχρι στιγμής δείξει ανθεκτικότητα χάρη στη σταθερή ζήτηση σε τσάντες Birkini και Kelly.

    Διαβάστε επίσης:

    Birkenstock: Στα 8,6 δισ. δολάρια η αποτίμηση της εταιρείας που κατασκευάζει τα δημοφιλή σανδάλια

    Morgan Stanley: Βλέπει επιβράδυνση στην ανάπτυξη του κλάδου πολυτελείας

    Coty: Γιατί η αμερικανική εταιρεία ομορφιάς με αποτίμηση 10 δισ. δολ. στις ΗΠΑ, εισάγει τις μετοχές της στο Παρίσι



    ΣΧΟΛΙΑ