• ΑΓΟΡΕΣ

    Τρεις επιτυχίες σε 48 ώρες: Πώς διαβάζει η αγορά αναβάθμιση S&P, προαγωγή Πάιατ, συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν

    Χρηματιστές παρακολουθούν μετοχές σε οθόνες


    Τρεις σημαντικές ειδήσεις των τελευταίων 48 ωρών κι εκεί που όλα έμοιαζαν να μπαίνουν στο pause στην χώρα, λόγω της γιορτής του Πάσχα, που σηματοδότησε μία από την μεγαλύτερη έξοδο από τα αστικά κέντρα μετά από δύο χρόνια πανδημίας, κάνουν αίσθηση και ήδη τιμολογούνται δεόντως από την αγορά.

    Για την πρώτη είχε προϊδεάσει το mononews.gr, έπειτα από διεξοδική έρευνα, ότι η S&P, αυτή τη φορά, δεν επρόκειτο να αφήσει την Ελλάδα χωρίς να “δώσει” κάτι.

    Με τη διαφορά ότι αυτό το “κάτι” επανέφερε τη χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Λίγες μέρες πριν κι ενώ έχει αποπληρωθεί πλήρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα, η Κομισιόν, κατέγραψε έλλειμμα μικρότερο από τις προβλέψεις 5%, έναντι εγγραφής στον προϋπολογισμό 7% και επιστροφή στα πλεονάσματα από το 2023.

    Αίσθηση δε προκάλεσε η πρόβλεψη για το χρέος που υποχώρησε αισθητά κάτω από το 200%. Δημοσιονομικές επιτυχίες α) εν μέσω πανδημίας, και β) εν μέσω πολέμου.

    Τελικά, η έξοδος από τα μνημόνια που τάχα “πέτυχε” ο Αλέξης Τσίπρας το 2018 (Αύγουστος), δεν ήταν τίποτε άλλο από μία καλοστημένη παράσταση για να φορέσει την κόκκινη γραβάτα, ένα απόγευμα σε μία θεατράλε γιορτή στο Ζάππειο…

    Η πραγματική έξοδος από τα μνημόνια φαίνεται εν τοις πράγμασι. Εννιά φορές αναβαθμίζεται η ελληνική οικονομία από τους “τροχονόμους” της διεθνούς κίνησης κεφαλαίων, όπως λογίζονται άλλωστε οι οίκοι αξιολόγησης S&P, Moody’s, Fitch και DBRS, εδώ και τρία χρόνια.

    Οι ελληνικές μετοχές μπαίνουν μία, μία στο club των διεθνών δεικτών, όπως ο MSCI και όπως πρόκειται να συμβεί στις 12 Μάϊου για την Εθνική και τον Μυτιληναίο. Και τέλος πάντων, το σημαντικότερο είναι ότι βήμα – βήμα, φορά τη φορά, ευκαιρία την ευκαιρία, χτίζεται κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς: Η αξιοπιστία της χώρας στους ετέρους της.

    Η εποχή του λαϊκισμού που γέννησε παροξυσμούς δηλώσεων και υπερφίαλες πολιτικές καταδικάζεται από τις κοινωνίες. Συνέβη στις ΗΠΑ με την πτώση του Τραμπ το 2020, συνέβη τρία χρόνια πριν με την ανάδειξη του Μακρόν στη Γαλλία και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα συμβεί και την Κυριακή ξανά στην ίδια χώρα.

    Συνέβη και στην Ελλάδα το 2019 και οι τιμητές της εποχής που οι φόροι τριπλασιάστηκαν, οι πολίτες δεν είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, συνταξιούχοι, εξαντλημένοι από τις ουρές στα ΑΤΜs για 40 ευρώ, αποκαμωμένοι, λιποθυμούσαν στα πεζοδρόμια, θέλουν, λέει, “και δεύτερη φορά”. Πάντα θα τους στοιχειώνουν αυτές οι εικόνες απόγνωσης που μεταδίδονταν από τα τηλεοπτικά πλάνα εκείνης της εποχής. Τι θράσος…

    Η δεύτερη είδηση αφορά στην προαγωγή του Αμερικανού πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ.

    Ο κ. Πάιατ, μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις που συνόδευσαν την θητεία του στην αμερικανική πρεσβεία πλησίον της πλατείας Μαβίλη, είναι ο πρωτεργάτης της ελληνοαμερικανικής φιλίας και της αναδημιουργίας φιλικών αισθημάτων και άρσης της καχυποψίας μερίδας των Ελλήνων απέναντι στις ΗΠΑ.

    Συνέβαλε στην ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου ανάπτυξης, αφού πέρα από τον απλοϊκό συνειρμό ως μιας ακόμα βάσης – ορμητήριο των αμερικανικών στρατευμάτων για επιχειρήσεις στην Αν. Ευρώπη, αποτελεί κατ’ ουσίας πύλη εισόδου φυσικού αερίου, πολύτιμου, ως αποδείχθηκε σε τούτες τις χαλεπές μέρες που προκάλεσε η τουρκική εισβολή στην Ουκρανία.

    Ο κ. Πάιατ από τη θέση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, με αρμοδιότητα την ενέργεια, θα μπορούσε να παίξει έναν αναβαθμισμένο ρόλο, χρήσιμο για τη χώρα μας και αξιοποιήσιμο από την κυβέρνηση, τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει την δήθεν ουδετερότητα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Η προαγωγή Πάιατ προάγει συνάμα στη σταθερότητα στην περιοχή και αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας.

    Κι όλα αυτά, επιστεγάζονται με την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (η τρίτη είδηση).

    Το μείζον ζήτημα που έθεταν οι ξένοι επενδυτές κατά την μίζερη εποχή Τσίπρα – Καμμένου, ήταν η αξιοπιστία της χώρας.

    Έχουν έρθει ιστορικές business στην Ελλάδα, Microsoft, Pfizer, Amazon, τρεις πτήσεις κάθε εβδομάδα απευθείας από ΗΠΑ, αύξηση του αριθμού των Αμερικανών τουριστών, ναυπηγεία, funds που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια, όπως το Macquarie και ο λόγος είναι ότι α) το χρέος είναι ρυθμισμένο και β) η πολιτική σταθερότητα.

    Αυτή η σταθερότητα λοιπόν, θα είναι το διακύβευμα στις επόμενες εκλογές…

    Διαβάστε επίσης:

    S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα στο BB+ με σταθερό το outlook

    Νίκος Βαρβέρης: Ταβάνι στις αμοιβές μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ ή όταν η… σφυρίδα κάνει τον ίδιο τζίρο με το… πλακάκι!

    Sell-off στη Wall Street: Βουτιά 979 μονάδων για τον Dow Jones, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2020



    ΣΧΟΛΙΑ