• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζα Πειραιώς: Από το ναδίρ στο ζενίθ και βλέψεις για MSCI το 2023

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Άλμα σχεδόν 95% έχει πραγματοποιήσει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,80% 3,79 από τα ιστορικά χαμηλά των 73 λεπτών στις 14 Ιουλίου.

    Το business plan του Χρήστου Μεγάλου σε συνδυασμό με την ειλημμένη απόφαση του ΤΧΣ να αποεπενδύσει από τις τράπεζες που διατηρεί ακόμα ισχυρή συμμετοχή έχουν ιντριγκάρει Έλληνες και ξένους επενδυτές και η μετοχή από το ναδίρ βρίσκεται στο ζενίθ σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της τράπεζας με τον στόχο της διοίκησης να μην είναι άλλος στα fora των συναντήσεων με τους ξένους διαχειριστές το 1,60 ευρώ που παραπέμπει σε κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δις. Ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για είσοδο στον MSCI.

    Το ενδιαφέρον για την τράπεζα έσπασε τα κοντέρ την Πέμπτη συγκεντρώνοντας προσφορές 700 εκατ. ευρώ για μία έκδοση 350 εκατ. ευρώ (senior preferred bond) και με επιτόκιο 8,5% ευθέως ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες στο πλαίσιο της υποχρέωσης MREL.

    Σύμφωνα με την Wood άλλωστε, η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με έκπτωση 40%-50% έναντι των Eurobank και ΕΤΕ σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) και είναι υπερβολικά υψηλό discount που μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να κλείσει.

    Ο ίδιος οίκος εκτινάσσει την τιμή στόχο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στα 2,5 ευρώ έναντι προηγούμενου στόχου 2,2 ευρώ.

    Η προσοχή της αγοράς βεβαίως στρέφεται στα κελεύσματα του ΤΧΣ. Το Ταμείο έχει προσλάβει ως σύμβουλο τη Rothschild, η οποία και αναμένεται να συντάξει την έκθεση αποεπένδυσης έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το Ταμείο δεν πρόκειται να ανοίξει το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς, αναμένοντας τη σχετική έκθεση που θα προσδιορίζει τις επιλογές βάσει των οποίων θα γίνει η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες στις οποίες έχει συμμετοχή.

    Σήμερα, το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 40,3% στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -0,12% 8,30 27% στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,80% 3,79 9% στην Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,58% 1,70 1,4% στη Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,48% 2,08 και 62,93% στην Attica Bank.

    Ζητούμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστική διαδικασία, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής ανταγωνιστικής προσφοράς.

    Ο τρόπος που θα γίνει αυτό θα εξειδικευθεί μέσα από την έκθεση της Rothschild, η οποία, όπως προβλέπει ο νόμος, θα περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών που κατέχει το Ταμείο, καθώς και τις ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα.

    Διαβάστε επίσης

    Μετά το σκάνδαλο του FTX οι αρχές στις ΗΠΑ καλούν τον κόσμο να «καρφώνει» παρόμοια γεγονότα

    UniCredit Bank: Οριακά θα αποφύγει η Ελλάδα την ύφεση το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ