• Cryptocurrencies

    Μετά το σκάνδαλο του FTX οι αρχές στις ΗΠΑ καλούν τον κόσμο να «καρφώνει» παρόμοια γεγονότα

    • NewsRoom

    Bitcoin


    Επίτροπος της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ προέτρεψε τους πληροφοριοδότες του κλάδου κρυπτονομισμάτων να βγουν μπροστά στον απόηχο της κατάρρευσης του FTX Group, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν όσου έχουν παράσχει πληροφορίες έχουν λάβει εκατομμύρια δολάρια για τη βοήθειά τους.

    Η Kristin Johnson του CFTC δήλωσε την Πέμπτη – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg – ότι οι πληροφοριοδότες θα έχουν ανωνυμία, ενώ πρόσθεσε προσθέτοντας ότι τέτοιες πληροφορίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιβολή του νόμου, δεδομένης της αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

    Τι  ανέφερε η Johnson

    “Στο πλαίσιο του χώρου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, η αξία της ύπαρξης αυτώντων πληροφοριοδοτών είναι κρίσιμη”, δήλωσε η Johnson σε συνέντευξή του στο περιθώριο ενός συνεδρίου City & Financial Global στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι οι απάτες στα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι καταστροφικές. Όταν πρόκειται για πληρωμές σε άτομα που συμβάλλουν στην ικανότητα της CFTC να εντοπίζει, να διερευνά και να ασκεί διώξεις, “τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα”, σημείωσε.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς του CFTC, οι πληροφοριοδότες μπορούν να λάβουν ανταμοιβές αξίας μεταξύ 10% και 30% των χρημάτων που ο οργανισμός εισπράττει ως πρόστιμα από μία υπόθεση. Η ρυθμιστική αρχή απένειμε σχεδόν 200 εκατ. δολάρια σε έναν και μόνο άγνωστο πληροφοριοδότη το 2022, στο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που απονεμήθηκε βάσει του νόμου Dodd-Frank από το CFTC ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή τον περασμένο μήνα.

    Ευρύτερη η έκκληση της Johnson

    Η Johnson ανέφερε ότι η έκκληση είναι ευρύτερη και δεν αφορά μόνο την FTX. “Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απευθύνουμε την έκκληση, επειδή αν επιτραπεί σε κάποιον να τη γλιτώσει έχοντας το κάνει μια φορά, θα το ξανακάνει”, σημείωσε.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διερευνούν κατά πόσο η FTX προέβη σε κακοδιαχείριση των κεφαλαίων των πελατών της ενώ εξετάζονται και οι σχέσεις της εταιρείας με άλλα μέρη της αυτοκρατορίας του Sam Bankman-Fried. Οι έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του CFTC αφορούν την κρίση ρευστότητας που ώθησε την FTX στη χρεοκοπία, όπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Bloomberg.

    Οι σύμβουλοι που επιβλέπουν την FTX έχουν αποκαλύψει μια πλούσια λίστα καταγγελιών κατά της πρώην ηγεσίας της εταιρείας, καταγγέλλοντας την ανύπαρκτη εποπτεία και την κατάχρηση των κεφαλαίων των πελατών, καθώς αγωνίζονται να εντοπίσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που λείπουν.

    Διαβάστε επίσης

    Nagel (Bundesbank): Αυξήσεις των επιτοκίων και QT από το 2023

    HSBC: Οι επενδυτικές τάσεις για το 2022 σύμφωνα με κορυφαίους διεθνείς αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ