• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων στο 15% αποφάσισε η κεντρική τράπεζα – Ράλι για την τουρκική λίρα

    • NewsRoom


    Σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 475 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας το επιτόκιο από 10,25% που ήταν στο 15%.

    Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η τουρκική λίρα κάνει άλμα 1,8%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 7,569 λίρες ανά δολάριο.

    Είναι η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 2 ετών, καθώς η κεντρική τράπεζα δίνει σήμα για αλλαγή κατεύθυνσης, μετά τη δραστική αναδιάρθρωση της οικονομικής ηγεσίας της χώρας.

    Το τουρκικό νόμισμα κατέγραφε ιστορικά χαμηλά πριν παραιτηθεί ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πριν από 10 μέρες. Οι ανησυχίες για τις οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας και οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού έχουν αυξήσει τις πιέσεις στη λίρα.

    Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η απόφαση της Πέμπτης θα θεωρηθεί από πολλούς επενδυτές ως απόδειξη ότι ο Ερντογάν, ένθερμος πολέμιος των υψηλών επιτοκίων, έχει δώσει στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας την εντολή να ενεργήσει -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.



    ΣΧΟΛΙΑ