• ΑΓΟΡΕΣ

    Το «στοίχημα» των κατασκευαστικών εταιρειών – Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις για ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos και Άβαξ

    Γιώργος Περιστέρης-Ευάγγελος Μυτιληναίος-Χρήστος Ιωάννου

    Γιώργος Περιστέρης-Ευάγγελος Μυτιληναίος-Χρήστος Ιωάννου


    Μεγάλο “στοίχημα” για το 2024 θα είναι οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η αύξηση των παραχωρήσεων και η επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης (RRF) μπορούν να αποτελέσουν το απαραίτητο καύσιμο.

    Παράλληλα, ο ευρύτερος κλάδος υποδομών και κατασκευών αποτελεί συγκοινωνούντα δοχεία με τον κλάδο της ενέργειας και είναι αυτοί που διαθέτουν το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο έργων.

    H τελευταία προσθήκη στις μετοχές υπό ανάλυση του κατασκευαστικού κλάδου είναι η Άβαξ. Η Optima Bank ξεκινάει την κάλυψη της μετοχής με τιμή-στόχο στα 2,79 ευρώ, σχεδόν διπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδά της που είναι τα 1,56 ευρώ ανά μετοχή. Η χρηματιστηριακή προβλέπει μέση ετήσια άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 18% στην περίοδο 2022 – 2026, με τα λειτουργικά κέρδη EBITDA να ενισχύονται 13% ετησίως και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη κατά 40% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

    Ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό τομέα ανάπτυξης για τον όμιλο, εμφανίζοντας μέση ετήσια άνοδο τζίρου και EBITDA κατά 19% και 32% ως το 2026. Η ισχυρή αναμενόμενη κερδοφορία αναμένεται να στηρίξει τόσο τις προσπάθειες απομόχλευσης της διοίκησης (με τη χρηματιστηριακή να βλέπει μείωση του δείκτη καθαρού χρέους / EBITDA στο 4% έως το 2026 από 5,8 το 2022) όσο και την αποζημίωση των μετόχων. Η Optima Bank προβλέπει 0,10 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή το 2026 και 0,03 ευρώ φέτος. Οι βασικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη μετοχή περιλαμβάνουν τις νέες συμβάσεις παραχωρήσεων, τη μείωση τιμών σε πρώτες ύλες και άλλα κόστη, αλλά και την αύξηση της οδικής κίνησης στις υφιστάμενες παραχωρήσεις, υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

    Η Pantelakis Securities στην τελευταία της έκθεση για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρει ότι οι ΑΠΕ και οι παραχωρήσεις αντιπροσωπεύουν το 82% του καθαρού χρέους του ομίλου ύψους €1,7 δισ. (2,6 φορές τα EBITDA) στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023 και κοιτάζοντας μπροστά, οι ΑΠΕ και οι κατασκευές είναι έτοιμες για ισχυρή ανάπτυξη, ενώ οι παραχωρήσεις παραμένουν ένα μακροπρόθεσμο στήριγμα.

    Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και τιμή στόχο στα 14,50 ευρώ. «Ακολούθως, με βάση τις προβλέψεις μας, ο όμιλος θα εμφανίσει EBITDA σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, με έσοδα κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, φέτος.

    Η νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 877MW που πρόκειται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία θα δώσει μια ώθηση στο τμήμα συμβατικής ενέργειας. Η προσοχή των επενδυτών ευλόγως επικεντρώνεται στην παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού, δεδομένων των επιπέδων χρέους του ομίλου.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ, μετά από προσφορά 3,27 δισ. ευρώ, κέρδισε στον διεθνή διαγωνισμό για τη λειτουργία και συντήρηση του περιφερειακού δρόμου 70 χλμ. της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας για την περίοδο 2024 – 2049», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.

    Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η ΓΕΚ είναι πολύ πιθανό να συνεργαστεί με έναν μεγάλο ξένο φορέα εκμετάλλευσης διοδίων και/ή ταμείο υποδομών για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, έτσι ώστε εγκαίρως από κοινού να αποπληρώσουν τα 3,3 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

    H επενδυτική τράπεζα AXIA αναφέρει για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ότι μετά την κατάθεση της υψηλότερης προσφοράς για την παραχώρηση της Αττικής Οδού (με τίμημα 3,27 δισ. ευρώ), με βάση την αρχική εκτίμηση, ο όμιλος είναι σε θέση να διαχειριστεί τη χρηματοδότηση του έργου χωρίς την ανάγκη για νέα κεφάλαια (ΑΜΚ), ενώ υπό ορισμένα σενάρια σχετικά με την κίνηση και τις τιμές των διοδίων, το έργο θα μπορέσει να αποφέρει διψήφια ποσοστά απόδοσης (double digit IRR), κάνοντάς το ένα πολύ κερδοφόρο έργο για την εταιρεία.

    Σε σχέση με την αποτίμηση η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι υπολογίζει η επιπρόσθετη αξία (incremental value) να είναι από 2 έως και 7 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η τρέχουσα τιμή στόχος χωρίς την Αττική Οδό είναι στα 21,20 ευρώ.

    Το νέο έργο αναμένεται να διπλασιάσει το μέγεθος του τομέα παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων του Ομίλου, καθιστώντας τον ένα στρατηγικό επενδυτή σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο δεδομένων και των άλλων έργων του χαρτοφυλακίου. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το χαρτοφυλάκιο εκτός του μεγέθους του είναι ένα από τα νεότερα στην Ευρώπη με διάρκεια ζωής άνω των 20 χρόνων.

    Αναφορικά με τη Mytilineos, η κατασκευαστική της δραστηριότητα είναι επίσης πολύ σημαντική και συνδέεται άμεσα με τον κλάδο της ενέργειας.

    Η αφήγηση για την αύξηση των κερδών της Mytilineos συνεχίζει να ενισχύεται με την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ξεπερνά τις προσδοκίες, εξηγεί ο Krishan Agarwal της Citi, αυξάνοντας την τιμή στόχο για τη μετοχή στα €46 από €45, προγενέστερα.

    Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή στόχος ανεβαίνει στα €53,3 ευρώ και οι πιθανοί καταλύτες είναι η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αποθήκευσης (RSD), η αύξηση της παραγωγής αλουμίνας σε 1,1 μετρικούς τόνους μέσω της αύξησης της παραγωγής από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τα μεγαλύτερα περιθώρια στον τομέα EPC, καθώς και οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.

    Στον αντίποδα, στο κακό σενάριο, η τιμή στόχος μειώνεται στα €25,7 με τους κινδύνους να είναι οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του εργοστασίου και η μείωση της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα, οι χαμηλότερες επιδόσεις στις ΑΠΕ σε σχέση με τις προσδοκίες και η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων.

    Οι πρόσφατες συναλλαγές στη λιανική ενέργεια στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό μοντέλο με ενδιαφέρον που εκτείνεται από την παραγωγή έως τη διανομή, παρέχοντας οικονομίες κλίμακας.

    Η πιθανή ισχυρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το γ’ τρίμηνο, η αύξηση της παραγωγής νέων μονάδων συνδυασμένου κύκλου CCGT και η πιθανή εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων στις ανανεώσιμες πηγές είναι μερικοί από τους καταλύτες, οδηγώντας το EBITDA για το σύνολο του 2023 σε επίπεδα υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ, κατά την άποψή μας, αναφέρει η Citi.

    “Αποτιμούμε τη μετοχή σε 7 φορές τα EBITDA για να αντικατοπτρίσουμε την επιταχυνόμενη αύξηση των κερδών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ήδη αποτελούν τον μεγαλύτερο παράγοντα κερδών στο α’ εξάμηνο και αναμένεται να φτάσουν στο 50% των EBITDA του ομίλου στα επόμενα πέντε χρόνια”, εξηγεί ο Agarwal της Citi.

    «Η αναπροσαρμογή της αποτίμησης του Ομίλου είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς αυτή συνέπεσε με την ισχυρή αύξηση των κερδών που παρατηρείται στην αύξηση των EBITDA από 0,3 δισ. ευρώ το 2021 σε 1 δισ. ευρώ για το 2023.

    Οι τρέχουσες αποτιμήσεις στις 6 φορές τα EBITDA είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ η τελευταία μας αναβάθμιση στις 7 φορές τα EBITDA αντανακλούν τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή για την έκθεση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αυξάνεται στο 50% των κερδών του ομίλου», συνεχίζει η Citi.

    «Επανεξετάζουμε τις παραδοχές μας και ενσωματώνουμε και το τελευταίο deck τιμών της Citi. Οι αλλαγές που προκύπτουν στις εκτιμήσεις είναι της τάξης του 3-5% στα EBITDA και 4-5% στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2024-25. Αυξάνουμε οριακά την τιμή-στόχο μας στα 46 ευρώ από 45 ευρώ για να συμπεριλάβουμε τις αλλαγές στα κέρδη», καταλήγει ο Agarwal.

     Διαβάστε επίσης

    Citi για Mytilineos: Γιατί αυξάνουμε την τιμή στόχο στα €46 – Στα €53,3 η τιμή στόχος στο θετικό σενάριο

    J.P. Morgan: Αγοράζει ελληνικές μετοχές και ελληνικά ομόλογα το 2024

    UBS: Πόσα χρωστάνε οι Έλληνες – Δημόσιο, ιδιώτες και τράπεζες στο μικροσκόπιο του χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ