• ΑΓΟΡΕΣ

    J.P. Morgan: Αγοράζει ελληνικές μετοχές και ελληνικά ομόλογα το 2024

    Jamie Dimon, CEO J.P. Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Η J.P. Morgan στην ετήσια στρατηγική της προτείνει τόσο τις ελληνικές μετοχές, όσο και τα ελληνικά ομόλογα για τους πελάτες της.

    Η αμερικανική τράπεζα θέτει συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight) για όλα τα διαπραγματεύσιμα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία για το 2024, δείχνοντας ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά στα μόνιτορ των ξένων διαχειριστών.

    Αναφορικά με τις ελληνικές μετοχές, η J.P. Morgan προβλέπει άνοδο 9% για τον δείκτη MSCI EMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη,) έως το τέλος του 2024, άλλη μια χρονιά αποδόσεων κάτω από το κόστος των ιδίων κεφαλαίων. Οι βασικές συστάσεις υπεραπόδοσης για την περιοχή παραμένουν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα, αλλά το Top 10 της περιλαμβάνει και μετοχές από την Πολωνία και την Τουρκία, καθώς η ουδέτερη σύσταση δεν σημαίνει μηδέν έκθεση στις μετοχές της χώρας. Η βασική αρνητική σύσταση παραμένει η Νότια Αφρική.

    «Για το Top 10, προσθέτουμε την Bank Pekao (περισσότερη άνοδος για την νέα κυβέρνηση και η Pekao είναι ένας νικητής αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) και ELM (κυβερνητικό συμβόλαιο της Σαουδικής Αραβίας). Αφαιρούμε την Capitec (λιγότερη έκθεση στην εγχώρια αγορά της SA και καθοδικοί κίνδυνοι για το consensus των EPS) και Alarabia. Έχουμε τρεις σαουδαραβικές μετοχές (SNB, Riyadh Bank και ELM), 2 ονόματα ακινήτων των ΗΑΕ (Aldar και Emaar Prop) καθώς και την Alpha Bank από την Ελλάδα, την BIM από την Τουρκία και την Bank Pekao στην Πολωνία. Εξακολουθούμε να έχουμε τις Naspers και Bidvest από τη Νότια Αφρική», επισημαίνει η τράπεζα.

    Στην έτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, αναφορικά με την Ευρωζώνη, η JPM προβλέπει ότι οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων (Bunds) θα διολισθήσουν σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα προς το 2% μέχρι το τέλος του 2024, περίπου 50 μ.β. χαμηλότερα από τα προθεσμιακά συμβόλαια. “Εμείς προβλέπουμε το 10ετές spread Ιταλίας-Γερμανίας στις 170 μ.β. μέχρι τα μέσα του 2024 και 200 μ.β. έως το τέλος του 2024. Είμαστε με σύσταση overweight στην Ελλάδα έναντι της Ιταλίας”, αναφέρει η JPM.

    «Το καλοκαίρι του 2024, αναμένουμε ότι τα spreads εντός της ΕΕ-ΟΝΕ, ιδίως στις περιφέρεια, θα υποστούν μέτριες πιέσεις, παρά το γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές το υποστηρικτικό περιβάλλον θα ευνοήσει τις τιμές των ομολόγων, καθώς η αγορά θα αρχίσει να τιμολογεί την αποδυνάμωση των δικλείδων ασφαλείας από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων PEPP που ξεκινά το 2025. Προβλέπουμε το 10ετές spread της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας σε 45 μ.β. έως τα μέσα του 2024 και 50 μ.β. έως το τέλος του 2024. Είμαστε με σύσταση οverweight στο Βέλγιο έναντι της Γαλλίας έως τις αρχές του 2024, underweight την Πορτογαλία έναντι της Ισπανίας, overweight την Αυστρία έναντι της Γαλλίας, οverweight την Ελλάδα έναντι της Ιταλίας και μετριοπαθής θέση overweight την Ιρλανδία έναντι Γαλλίας.

    «Διατηρούμε μια στρατηγική στάση overweight, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς η αγορά αναπροσαρμόζει τις τιμές λόγω των προσδοκιών χαλάρωσης της ΕΚΤ. Προτιμούμε να εκφράζουμε τη στρατηγική της θετικής μας στάσης στα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα στις αρχές του 2024 και στη συνέχεια να μετακινούμε την έκθεση μας στα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα, καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αναμένουμε ότι τα spreads εντός της Ευρωζώνης θα περιοριστούν σταδιακά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Πίσω από αυτήν την κίνηση ‘κρύβεται’ η προσδοκία της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς η ΕΚΤ πλησιάζει την έναρξη του κύκλου περικοπών, ενώ διαφαίνεται περιορισμένος ο πολιτικός κίνδυνο στην Ευρωζώνης και αναμένεται από τον ιδιωτικό τομέα να συνεχίσει να απορροφά την προσφορά των ομολόγων, καθώς και η βελτίωση της προσαρμοσμένης στον κίνδυνο απόδοσης», καταλήγει η J.P. Morgan.

    J.P. Morgan: Αυξάνει τις θέσεις σε ομόλογα και χρυσό – «Εκτός κάδρου» διατηρεί τις μετοχές

    J.P. Morgan για ελληνικές τράπεζες: Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ