• ΑΓΟΡΕΣ

    Το ρεκόρ της Ιντραλότ και η 11αδα των μετοχών της πρώτης γραμμής που έχουν αυξήσει τον τζίρο τους μέχρι 588,1%

    Σ. Κόκκαλης - Ι. Στασινόπουλος

    Σ. Κόκκαλης – Ι. Στασινόπουλος


    Σε πολύ καλό φεγγάρι εξακολουθεί να βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας… Καθώς από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς και μέσα στις οκτώ πρώτες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 4,23%.

    Πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί στα τελευταία 11 χρόνια. Μετά από το 8,4% που είχε κάνει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στις 8 πρώτες μέρες συναλλαγών του 2014, το 7,3% του 2022 και το 5,56% του 2018.

    Το ουσιώδες είναι ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν στο προσκήνιο της ζήτησης, με την αγορά να προέρχεται από ένα ράλι ανόδου 39,08% που έγινε την περσινή χρονιά. Το μεγαλύτερο στη διάρκεια των τελευταίων 23 ετών…

    Εξαιρουμένης της χθεσινής συνεδρίασης, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στο ξεκίνημα του 2024 «τρέχει» με 88 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζοντας κάμψη της τάξεως του 20% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του τζίρου που ήταν πέρσι στα 110,5 εκατ. ευρώ. Μετρούμενος όμως σε ετήσια βάση, ενώ στην πρώτη βδομάδα του 2023 οι ημερήσιες συναλλαγές ήταν στα επίπεδα των 70,8  εκατ. ευρώ…

    Σε όλες τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται και τα «πακέτα» των προσυμφωνημένων συναλλαγών, καθώς κι αυτά είναι τμήμα του τζίρου που γίνεται στην αγορά.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, 25 είναι οι μετοχές των εταιρειών ( επί συνόλου 135) οι οποίες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στη συναλλακτική δραστηριότητα. Αφού από το ξεκίνημα του 2024 έως και την προχθεσινή Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, είχαν μέσο ημερήσιο τζίρο 81,387 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το…92,5% του συνόλου της αγοράς. Στην οποία με όρους κεφαλαιοποίησης, οι 25 αυτές εταιρείες «εκφράζουν» το 71,4%.

    Ενδεικτικά όλα αυτά της έλλειψης βάθους της ελληνικής αγοράς. Όπου το κεντρικό κομμάτι του επενδυτικού ενδιαφέροντος και ειδικά των διεθνών χαρτοφυλακίων, εξαντλείται σε λιγοστά «χαρτιά».

    Σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, όταν και η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών για τις 25 μετοχές της …πρώτης γραμμής είχε διαμορφωθεί στα 101,272 εκατ. ευρώ, η μείωση του τζίρου των συναλλαγών είναι 19,6% στις πρώτες μέρες του 2024. Όχι όμως για όλες. Καθώς 11 από τις μετοχές αυτές κινούνται κόντρα στο ρεύμα. Παρουσιάζοντας αύξηση των συναλλαγών τους που φτάνει μέχρι το…588,1%.

    Τα «χαρτιά» σε θέσεις πρωταγωνιστών

    Η πρωτιά ανήκει στην Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, της οποίας οι συναλλαγές από τα περσινά 398.988 ανά ημέρα, έχουν εκτιναχτεί στα 2,745 εκατ. ευρώ, στο πρώτο συναλλακτικό 7ήμερο του 2024. Για την άνοδο του τζίρου έχουν μετρήσει ιδιαίτερα τα «πακέτα» που έχουν γίνει στη μετοχή. Χωρίς να είναι εμφανές για τον αν πρόκειται για εσωτερικού χαρακτήρα αναδιανομές μεταξύ υφιστάμενων μετόχων, ή εάν αφορούν και εναλλαγές θέσεων.

    Μέχρι προχθές το «χαρτί» της Ιντραλότ έγραφε κέρδη 3,6% από την αρχή της χρονιάς, ενώ χθες έκλεισε με πτώση 1,10% στα 1,082 ευρώ.

    Ακολουθεί με άνοδο του συναλλακτικού τζίρου κατά 244,1% η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του επιχειρηματικού ομίλου Στασινόπουλου. Η αύξηση της αξίας της αξίας συναλλαγών σε πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ ανά ημέρα, συνδυάζεται και με την ισχυρή άνοδο της τιμής της μετοχής, που είχε φτάσει στο 20% μέχρι την Τετάρτη, ενώ χθες βρέθηκε να κλείνει 1,35% χαμηλότερα.

    Στο ξεκίνημα του 2024 οι συναλλαγές στη Άβαξ εμφανίζουν άνοδο 183,8%, με την τιμή της μετοχής να γράφει απώλειες, ενώ χθες έχασε και επιπλέον 2,2%. Προφανώς στο «χαρτί» υπάρχουν πωλητές, αλλά και «παίκτες» που κυνηγούν τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές.

    Αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται στην Ελλάκτωρ, με άνοδο του τζίρου κατά  174,2% και με μια παράλληλη ανοδική κίνηση της μετοχής. Η οποία όμως χθές υποχώρησε κατά 2,05%.

    Στον απόηχο του πρόσφατου placement ο συναλλακτικός τζίρος της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) εμφανίζει άνοδο 134,9% και διαμορφώνεται στα 5,166 εκατ. ευρώ ανά ημέρα. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει μια πριμοδότηση της τιμής της μετοχής, τουλάχιστον ώς τώρα.

    Η Ιντρακάτ και το άλμα της ΔΕΗ

    Στην Ιντρακάτ, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Αλέξανδρος Εξάρχου, η αξία των συναλλαγών στις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς «τρέχει» με 1,977 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 118,7%. Μέχρι προχθές η μετοχή έγραφε κέρδη 6,9% από την αρχή της χρονιάς, ενώ χθες έκλεισε με πτώση 2,76%.

    Ανοδικά κινείται επίσης ο συναλλακτικός τζίρος της Ιντρακόμ, όπως επίσης και της Βιοχάλκο, με τη δεύτερη να έχει κάνει παράλληλα και διψήφιο ποσοστό  ανόδου στην τιμή της μετοχής.

    Διψήφιο είναι επίσης και το ποσοστό ανόδου της μετοχής της ΔΕΗ. Η οποία έχει αυξήσει και τη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών κατά 27,5%, στα 6,343 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να είναι τώρα στην τρίτη θέση των μεγάλων της αγοράς, πίσω από την Εθνική και την Πειραιώς που κατέχουν τα συναλλακτικά σκήπτρα. Τον τελευταίο καιρό η ΔΕΗ φαίνεται να έχει γίνει πόλος έλξης, νέων, διεθνών funds.

    Η…ενδεκάδα των μετοχών που έχουν ενισχύσει την αξία των συναλλαγών τους κλείνει με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Αεροπορία Αιγαίου ( στο 17,3% και 11,2% αντίστοιχα). Με την πρώτη να έχει και πιο μεγάλη άνοδο στην τιμή της μετοχής, μετά από τοποθετήσεις που γίνονται από ορισμένα ισχυρά χαρτοφυλάκια.

    Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο συναλλακτικός τζίρος μπορεί μεν να εκφράζει το ενδιαφέρον για μια μετοχή, αλλά αυτό δεν συνιστά αυτοδίκαια και προπομπό ανόδου της τιμής. Για την οποία εκείνο που απαιτείται είναι οι αγοραστές να είναι κάθε φορά περισσότεροι από τους πωλητές…

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Η ΕΤΕ κοιτάζει τα 7 ευρώ και νέα υψηλά 8 ετών η Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ