• ΑΓΟΡΕΣ

    Tράπεζες: Οι τελευταίες συστάσεις των αναλυτών – Τι προτείνουν JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citi και HSBC

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Η άνοδος του Γενικού Δείκτη σε υψηλά 101 μηνών πηγαίνει χέρι-χέρι με την αλλαγή σελίδας στις τραπεζικές μετοχές.

    Από τις αρχές του έτους, η Τράπεζα Πειραιώς με απόδοση, +62% ηγείται της ανόδου των τραπεζικών τίτλων και η Alpha Bank έπεται με +47%. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα με 37% και 35%, ακολουθούν, αλλά σημείωσαν σημαντική άνοδο και το 2022.

    Οι εγχώριοι και οι ξένοι τραπεζικοί αναλυτές δεν φαίνονται να πιστεύουν ότι η άνοδος στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές έχει ολοκληρωθεί, ενώ αυξάνουν τις τιμές στόχους και τις συστάσεις τους.

    Οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού (JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citi και HSBC) προτείνουν buy στις εγχώριες τράπεζες.

    Η αμερικανική Citi, η οποία ήταν πολύ επιφυλακτική στο παρελθόν για τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,90 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και η σύσταση είναι πλέον «buy / high risk».

    Τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) οδηγούν σε αναβάθμιση για τη μετοχή. Οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση των υποκείμενων προβλέψεων για τα βασικά κέρδη ανά μετοχή κατά +12% φέτος και +9% το 2024.

    Η Citi εξακολουθεί να αναμένει ότι η Πειραιώς θα σημειώσει πρόοδο στη μείωση του δείκτη NPE, ο οποίος αναμένει ότι θα μειωθεί στο 6,3% έως το τέλος του 2023 από 8,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου πέρυσι, παρόλο που αυτό είναι ελαφρώς πάνω από το στόχο της διοίκησης για επίπεδο κάτω από 6%.

    «Ενώ η μετοχή έχει επαναξιολογηθεί τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη σε 0,47 φορές σε όρους ενσωμάτωσης λογιστικής αξίας για το τέλος του 2023 με 4,8 φορές τα κέρδη ανά μετοχή για φέτος», προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.

    Η βρετανική HSBC επισήμανε ότι το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες ήταν μεγάλο σε πρόσφατο συνέδριο για τις τράπεζες στο Λονδίνο. Στη συνάντηση των επενδυτών, οι ελληνικές τράπεζες «έκλεψαν» την παράσταση.

    Το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί, μετά το πρόσφατο ράλι, από τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα στις Πειραιώς και Alpha Bank για τις χαμηλότερες αποτιμήσεις τους. Οι τιμές στόχοι που θέτει η HSBC είναι Alpha Bank τιμή-στόχος 1,4 ευρώ και σύσταση αγορά, Eurobank τιμή-στόχος 1,6 ευρώ και σύσταση αγορά, Εθνική Τράπεζα, τιμή-στόχος 5,2 ευρώ και σύσταση αγορά και Τράπεζα Πειραιώς τιμή-στόχος 3,3 ευρώ και σύσταση αγοράς.

    Οι περισσότεροι επενδυτές συμφώνησαν ότι η Πειραιώς προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου/απόδοσης, ακόμη και μετά την επαναξιολόγησή της, καθώς διαπραγματεύεται με το χαμηλότερο δείκτη P/B για το 2023 στην κάλυψη των τραπεζών της HSBC παρά τον αξιοπρεπή δείκτη αποδοτικότητας RοTE 10%.

    Η εποικοδομητική άποψη της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες έτυχε καλής υποδοχής και οι τοποθετήσεις των επενδυτών φαίνονται ήδη μεγάλες. Η βασική συζήτηση αφορούσε τους καταλύτες που θα μπορούσαν να επεκτείνουν το ράλι, δηλαδή οι ανοδικοί κίνδυνοι για τα κέρδη, η αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές και η προγραμματισμένη πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες.

    Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan μετά την Alpha Bank στις αρχές του έτους, τοποθετεί πλέον στις πανευρωπαϊκές κορυφαίες επιλογές της (top pick) τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με νέα αυξημένη τιμή στόχο στα 6 ευρώ από 4,7 ευρώ και περιθώριο ανόδου 26%. Η σύσταση είναι overweight, δηλαδή αυξημένες θέσεις στη μετοχή και η τράπεζα προσθέτει την Εθνική Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο των κορυφαίων επιλογών της εξαιτίας της αποτίμησης της, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία στις 0,65 φορές (Ρ/TBV) και δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων RoTE στα επίπεδα του 9,7% για το επόμενο έτος (2024).

    Η αμερικανική τράπεζα βλέπει τις ελληνικές τράπεζες ως μια ελκυστική μακροπρόθεσμη επενδυτική πρόταση σε μια ιδιαίτερα ενοποιημένη τραπεζική αγορά, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσαμε να δούμε σημαντική μεταβλητότητα, ιδίως υπό το πρίσμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών. «Για το 2024, ο δείκτης αποδοτικότητας RoTE αυξάνεται σε 9,7% από 8,2% προηγουμένως. Οι μετοχές έχουν δει μια ισχυρή απόδοση έναντι του δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Παραμένουμε με σύσταση overweight για τις μετοχές της ΕΤΕ και συνεχίζει να μας αρέσει η θεμελιώδης ιστορία της τράπεζας», αναφέρει η JPM.

    Η Wood & Company εκφράζει την αισιοδοξία της λέγοντας ότι «οδεύουμε προς μια εξαιρετική χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες», με συστάσεις ‘αγορά’ σε όλες τις τράπεζες, αλλά με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να αποτελούν τα νέα top picks της Wood & Company.

    «Παραμένουμε αγοραστές όλων των τραπεζών, αλλά θέτουμε την Alpha Bank (νέος στόχος τιμής στα 1,80 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (νέος στόχος τιμής στα 3,40 ευρώ) ως τις κορυφαίες επιλογές μας, λόγω της έκπτωσης σε σχέση με τις άλλες δύο», εξηγεί η Wood & Company.

    Για τη Εurobank, η σύσταση αγορά διατηρείται και αυξάνεται η τιμή στόχος σε 1,80 ευρώ από 1,50 ευρώ προγενέστερα. Για την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση αγορά διατηρείται με τιμή στόχο στα 6,20 ευρώ πλέον από 5,20 ευρώ, προγενέστερα.

    «Οι εκπτώσεις είναι πολύ πιο απότομες για την Πειραιώς (περίπου 40-45%) και την Alpha (περίπου 30%) τόσο σε όρους P/E όσο και σε όρους P/TBV. Πιστεύουμε ότι αυτό το discount είναι πολύ μεγάλο και αναμένουμε ότι το χάσμα θα κλείσει μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», εξηγεί η Wood & Company.

    Με βάση τους νέους στόχους τιμής, η ΕΤΕ και η Eurobank θα διαπραγματεύονται κοντά στη λογιστική αξία και με δείκτες P/E στις 8-9 φορές για το 2023. Για την Alpha και την Πειραιώς στο 0,7x περίπου, με δείκτες P/E γύρω στις 7-8 φορές, αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ