ΑΓΟΡΕΣ

Το μεγαλύτερο σερί ανόδου για φέτος καταγράφει το Χρηματιστήριο – 10,8 δισ. plus σε 23 συνεδριάσεις στην αξία της αγοράς

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών μετοχών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να επιδίδεται σε ένα εντυπωσιακό ράλι αποδόσεων πετυχαίνοντας να ανακτήσει 10,8 δισ, ευρώ από την απολεσθείσα κεφαλαιοποίησή του σε μόλις 23 συνεδριάσεις!

Τα στατιστικά δείχνουν μετατροπή της εικόνας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς σε μία δυναμική πλέον αγορά, στην οποία οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ την ημέρα, κάτι που αν συμβεί τελικά, θα μιλάμε για 100% αύξηση του τζίρου σε μόλις ένα μήνα, όπως παρατηρούν οι αναλυτές.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τα 39,8 δισ. ευρώ που ήταν η κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο τέλος Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε χθες στα 50,6 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι στις 23 συνολικά συνεδριάσεις του περασμένου μήνα συν τη χθεσινή μία και πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η αγορά είδε το αρνητικό πρόσημο μόνο… έξι φορές!

Εντυπωσιακό δε, είναι ένα ακόμα στοιχείο. Από τις 20/11 μέχρι και την 1/12, δηλαδή σε οκτώ συνεδριάσεις η αγορά δεν έκλεισε στο μείον ούτε μία μέρα, παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και τα όποια γυρίσματα, προφανώς για την κατοχύρωση ρευστότητας. Αυτό το σερί λοιπόν, των οκτώ συνεδριάσεων είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια φέτος.

Το αμέσως προηγούμενο ήταν επτά συνεδριάσεις και αφορούσε στο διάστημα δύο μήνες πριν από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, αφού εκδηλώθηκε μεταξύ 14/1 και διήρκεσε έως τις 22/1.

Αυτές οι «λεπτομέρειες» οι οποίες «μεταφράζονται» σε φρέσκο χρήμα στο ταμπλό κινητοποιούν χαρτοφυλάκια που μέχρι πρόσφατα αμφιταλαντεύονταν ως προς το αν θα τοποθετηθούν στο Χρηματιστήριο ή όχι.

Ισχυρός καταλύτης για τις επόμενες κινήσεις τους, αποτελούν τα μεγέθη ορόσημο που ανακοινώνουν οι τράπεζες. Μία ακόμα έκπληξη ήρθε από την ΔΕΗ. Πέρα από την απογείωση των EBITDA σχεδόν στα 700 εκατ. ευρώ, η αγορά είδε κάτι ακόμα, το οποίο είχε πολλά χρόνια να καταγραφεί. Ότι η ΔΕΗ ξύπνησε και παρήγαγε ακόμα και καθαρά κέρδη, της τάξης των 12,6 εκατ. ευρώ.

Τα καλά αποτελέσματα της ΔΕΗ έρχονται να προστεθούν στα θεαματικά μεγέθη εν μέσω πανδημίας της Εθνικής, του Μυτιληναίου, της Coca Cola, του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, των Πλαστικών Θράκης κ.ά.

Διαβάστε ακόμα: 

Χρηματιστήριο: «Λοκομοτίβα» ανόδου οι τράπεζες στο ταμπλό

ΔΕΗ: EBITDA €696 εκατ. το εννεάμηνο- Κέρδη προ φόρων €43,7 εκατ. από ζημιές

Χρηματιστήριο: Τραγικές απώλειες στο σύνολο του έτους, παρά το ράλι του Νοεμβρίου και τις προοπτικές που διανοίγονται

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ