• ΑΓΟΡΕΣ

    Το… άπαχο χοιρινό και το ρόδιο κατέχουν τα σκήπτρα των αποδόσεων, μέσα στον καταστροφικό μήνα για όλες τις αγορές του πλανήτη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Παντού φόβος και τρομάρα. Και φωνές και στεναγμοί. Παντού κλάψα, παντού αντάρα και παντού ξεψυχισμοί…»

    Ο χαρακτηριστικός αυτός στίχος του Εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, αποτελεί έναν από τους 158 που συνθέτουν τον μνημειώδη «Ύμνο» του προς την ελευθερία. Κατά κάποιον τρόπο μάλιστα μπορεί να αποτυπώσει -197 χρόνια μετά από τη συγγραφή του- και τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα, για τους «ελεύθερους πολιορκημένους» του φονικού κορονοϊού, ανά την υφήλιο. Μια πραγματικότητα που, πέρα από την ανθρωπιστική της διάσταση, έχει κατακερματίσει και όλες τις αγορές του πλανήτη. Κάτι το οποίο πιστοποιούν οι σαρωτικές απώλειες που καταγράφονται στη χρονική διάρκεια ενός μήνα. Δηλαδή από τις 13 Φεβρουαρίου, έως και την προχθεσινή Παρασκευή 13 Μαρτίου. Διάστημα κατά το οποίο η αλματώδης εξάπλωση του κορονοϊού ήρθε να προκαλέσει επιδημία πανικού στους επενδυτές και των πέντε ηπείρων.

    Οι πωλήσεις «χωρίς αύριο» παραπέμπουν στην προεξόφληση μιας επερχόμενης παγκόσμιας ύφεσης, καθώς ο κόσμος φαίνεται να γυρίζει ανάποδα…

    Μέσα σε αυτό το πυρακτωμένο σκηνικό, ελάχιστα είναι τα… παιζόμενα προϊόντα των αγορών, που δεν έγιναν παρανάλωμα της απαξίωσης.

    Το άπαχο Χοιρινό, το Ρόδιο που συγκαταλέγεται στα ευγενή μέταλλα, τα χρηματιστήρια της Ζιμπάμπουε και του Ιράν, όπως επίσης το Φυσικό Αέριο, το Μολυβδαίνιο και το Τσάι είναι ανάμεσα στις ελάχιστες και ξεχωριστές περιπτώσεις, όπου οι τιμές έχουν κινηθεί ανοδικά στις τελευταίες περίπου τέσσερις βδομάδες.

    Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο άπαχο χοιρινό καταγράφουν 27,7% άνοδο των τιμών τους από τις 13 Φεβρουαρίου έως τώρα, παρά το γεγονός οτι την τελευταία βδομάδα υπήρξαν απώλειες 5,9%.

    Ένα ευγενές μέταλλο στον ουρανό των αποδόσεων

    Ψηλότερα κατά 22,8 % βρίσκεται σε ορίζοντα μήνα και η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου στο Ρόδιο, το οποίο είναι μέταλλο της ομάδας του λευκόχρυσου. Πρόκειται για το σπανιότερο, μη ραδιενεργό χημικό στοιχείο και αυτό με τη μεγαλύτερη αξία από όλα τα άλλα. Προχθές, η τιμή του βρέθηκε στα 13.600 δολάρια ανά ουγγιά ( περί τα… 437.000 δολάρια το κιλό) έχοντας ενισχυθεί κατά 11,5% την τελευταία βδομάδα, της μεγάλης δοκιμασίας των αγορών.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε 12μηνη βάση σύγκρισης το Ρόδιο έχει κέρδη…329%, αναδεικνυόμενο ώς ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των αποδόσεων.

    Με δεύτερη και Τρίτη επίδοση κατά σειράν, εκείνες των χρηματιστηρίων της Ζιμπάμπουε και του Ιράν, οι βασικοί Δείκτες έχουν ανέβει …285% και 203% αντίστοιχα σε ετήσιο χρονικό ορίζοντα. Οι δύο αυτές «αντισυμβατικές» αγορές καταγράφουν κέρδη 15,3% και 13,2% και στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, όπου οι τιμές των μετοχών παγκοσμίως έχουν στην κυριολεξία συντριβεί.

    Σε ότι αφορά πάντως το πάζλ των πιο κερδοφόρων επιλογών, μέσα στον τελευταίο μήνα, αυτό συμπληρώνεται με το +7,9% του Φυσικού Αερίου, το +6,6% του Μολυβδαίνιου και το +3,7% που έχει πετύχει το Τσάι. Όλα αυτά με βάση την εξέλιξη των τιμών, που διαμορφώνονται από τα «στοιχήματα» στις προθεσμιακές αγορές των παραγώγων.

    Αδύναμος ο χρυσός μπροστά στις πιέσεις

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά τα δεδομένα του τελευταίου δραματικού μήνα για όλες τις αξίες, ο χρυσός «λάμπει» με την απουσία του. Υπό το κράτος του γενικευμένου επενδυτικού πανικού, ο «βασιλιάς» των μετάλλων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το… όνομά του. Από τις 13 Φεβρουαρίου έως τώρα η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 3,6% καθώς βρίσκεται στα επίπεδα των 1.527,7 δολαρίων ανα ουγγιά (1.374,9 ευρώ). Την τελευταία βδομάδα οι απώλειες για το χρυσό ήταν ιδιαίτερα έντονες καθώς διαμορφώθηκαν στο 8,7%, ενώ σε 12μηνη βάση σύγκρισης το πολύτιμο μέταλλο διακρατεί κέρδη της τάξεως του 17,9%.

    Σε σημαντικό βαθμό οι πιέσεις στο χρυσό αποδίδονται σε ρευστοποιήσεις κερδοφόρων θέσεων από χαρτοφυλάκια που είχαν ζημιές στις υπόλοιπες τοποθετήσεις τους. Επίσης, ορισμένοι θεωρούν, ότι οι καραντίνες σε πολλές χώρες λόγω της επέλασης του κορονοϊού, σαφώς και αναμένεται να κάμψουν τη ζήτηση χρυσού, στη φυσική του μορφή. Ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προδικάσει κάποιος το ποια τοποθέτηση θα βγεί στον «αφρό» μέσα σε ένα τόσο διαταραγμένο περιβάλλον. Ειδικά μάλιστα σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα ,όταν οι ίδιοι οι επενδυτές, αλλά ακόμη και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που φημίζονται ότι έχουν «κρύο αίμα», συνειδητοποιούν ότι τα σπουδαιότερα πράγματα τη ζωή δεν είναι πράγματα…

    Αναμφίβολα η εξόχως μελανή εικόνα των αγορών, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη κι άλλως πόνος, πριν ακόμη αρχίσουν να αχνοφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανακούφισης.

    Πρωταθλήτρια στην παγκόσμια πτώση η ελληνική αγορά

    Από τα μέχρι τώρα πάντως στοιχεία φαίνεται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει παγκόσμιο πρωταθλητισμό στις…απώλειες, με το Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει κατά 40,2% στο διάστημα από τις 13 Φεβρουαρίου έως και τις 13 Μαρτίου. Τη μεγάλη βουτιά του χρηματιστηρίου της Αθήνας ακολουθεί η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent που έχει πέσει 39,6% χαμηλότερα, στο ίδιο διάστημα. Μάλιστα οι απώλειες περιορίστηκαν μετά από το +6% που έκανε το πετρέλαιο την Παρασκευή.

    Ειδικά σε ότι αφορά τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αυτό της Ουκρανίας είναι το μόνο που έχει κέρδη (1,3%) σε μηνιαία βάση. Με τα πιο αμυντικά χαρακτηριστικά να τα δείχνουν οι αγορές της Σλοβακίας (-5,3%) και της Μάλτας (-6%). Από εκεί κι έπειτα στη «ζώνη» των μεγαλύτερων απωλειών (από 31,9% έως και 37,8%) βρέθηκαν τα χρηματιστήρια της Ισπανίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας(στο Μιλάνο) και της Αυστρίας. Οι μεγάλες αγορές της Βρετανίας, της Γαλλίας και Γερμανίας ,μετράνε απώλειες από 23,7% μέχρι και 30%, ενώ στο -25,2% είναι η αγορά της Ρωσίας και στο -24,6% εκείνη της Ελβετίας. Στο -20,9% είναι και το Τουρκικό χρηματιστήριο, στην Κωνσταντινούπολη.

    Στην αμερικανική ήπειρο, ο Δείκτης των Δεικτών παγκοσμίως που είναι ο Dow Jones είναι 22,4% χαμηλότερα. Με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται στις αγορές της Κολομβίας (-29,5%) της Βραζιλίας (-27,7%) Αργεντινής (-26,4%) και του Καναδά(25,2%) ενώ αμυντικά στέκεται το χρηματιστήριο του Παναμά που έχει οριακή πτώση κατά 0,4%.

    Στην Ασία, το κινέζικο χρηματιστήριο της Σενζέν στο νότιο τμήμα της χώρας, φαίνεται να πειθαρχεί στα γενικότερα…περιοριστικά μέτρα, καθώς χάνει μόλις 0,4% τον τελευταίο μήνα. Διάστημα κατά το οποίο το Χονγκ Κόνγκ είναι στο -12,9%, η Ταϊλάνδη στο -26,7% , η Νότια Κορέα στο -21,7%, ενώ για τη χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας η πτώση είναι 17,3%.

    Για το χρηματιστήριο του Ισραήλ οι απώλειες είναι 28,2%, η Αίγυπτος είναι στο – 19,5%, η αγορά της Νότιας Αφρικής είναι στο – 23,4%, ενώ στο -22,6% έχει οδηγηθεί η Αυστραλία.

    Από την άλλη πλευρά, στο ευρύτερο «μέτωπο» των μετάλλων και των εμπορευμάτων, το Ουράνιο και ο χυμός πορτοκαλιού έχουν ήπιες απώλειες των τιμών τους στις προθεσμιακές αγορές, κατά 1,6% και 0,5% αντίστοιχα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ η τιμή του οποίου είναι στο -1,5%. Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα ζώντα βοοειδή (25,9%) στην… ζάχαρη (-22,4%), στην ξυλεία (-22,1%) στο κακάο (-17%).

    Μένει να αποδειχθεί το πώς θα πορευτούν από εδώ και πέρα οι αγορές, για τις οποίες τα προγνωστικά δεν είναι ενθαρρυντικά. Τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον των καταφανώς ασύμμετρων εξελίξεων για όλους και για όλα.



    ΣΧΟΛΙΑ