• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι συζητάει η αγορά: Όλα όσα ακούγονται σε ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΙΝΛΟΤ και… Μουζάκη

    Ανδρέας Σιαμισίης - ΕΛΠΕ, Ευθύμιος Μπουλούτας, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Γιώργος Στάσσης, Γιώργος Περιστέρης, Σωκράτης Κόκκαλης

    Ανδρέας Σιαμισίης, Ευθύμιος Μπουλούτας, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Γιώργος Στάσσης, Γιώργος Περιστέρης, Σωκράτης Κόκκαλης


    Με κέρδη 50% τρέχει η αγορά από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα με τις μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων να υστερούν σε αποδόσεις.

    Πρώτες στη λίστα οι τράπεζες και τα  blue chips τα οποία έδωσαν το σήμα της ανόδου και της αλλαγής της τάσης στο Χρηματιστήριο με αποκορύφωμα τα placement του ΤΧΣ στις τράπεζες, την είσοδο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και τη μείωση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 έδωσαν το σύνθημα για κίνηση πιο ψηλά της αγοράς, ενώ αναδεικνύονται νέοι πρωταγωνιστές σε κλάδους, όπως η πληροφορική και όχι μόνο.

    Τα deals είναι το οξυγόνο της αγοράς και κυρίως η φημολογία που τα συνοδεύει, άλλες φορές ανυπόστατη και άλλες φορές επιβεβαιώνεται.

    Ποιος θα ξεχάσει μερικές εβδομάδες πριν που η διοίκηση της Έντερσοφτ ΕΝΤΕΡ 0,13% 7,85 διέψευδε ότι επίκειται αλλαγή στη μετοχική της σύνθεση και την επόμενη μέρα ο όμιλος Πάνου Γερμανού επιβεβαίωνε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της εταιρείας και μάλιστα με ένα τίμημα που αντιστοιχούσε  p/e… 30 φορές!

    Η Q&R των ούτε 40 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας αποτέλεσε χθες το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την είσοδο των εφοπλιστών στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    Την περασμένη Παρασκευή, έγινε πακέτο 1,37 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούσε σε ποσοστό λίγο πάνω από 5%.

    Το πακέτο έγινε με σημαντικό discount στα 0,81 ευρώ ενώ η μετοχή σήμερα είναι στα 1,27 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το 32% απέκτησε η Σοφία Σωτηράκου, σύζυγος του εφοπλιστή Καραγεώργη.

    Σχετικά με το πακέτο που έγινε την περασμένη Παρασκευή και πήγε σε εφοπλιστικά χέρια το όνομα του Ηλία Γκότση.

    Σημειώνεται πως η εταιρεία είχε τζίρο στο πρώτο εξάμηνο 3,2 εκατ. ευρώ και ζημιά 29 χιλ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 2,3 εκατ. ευρώ.

    Ήδη πολλές πληροφορίες για επιχειρηματικές συμφωνίες κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν πραγματικότητα.

    Σε κάθε περίπτωση κάποιες από αυτές διαψεύστηκαν από τις εταιρείες, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές που φημολογούνται.

    Για παράδειγμα η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 διέψευσε ότι έχει συμφωνήσει με την Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 για την πώληση της Ηλέκτωρ.

    Επίσης, διαψεύστηκε η φήμη ότι η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 θέλει να αγοράσει τη Nova, η οποία ακούγεται ότι πωλείται προς 1,5 δισ. ευρώ.

    Για τη ΔΕΗ έχει ακουστεί το σενάριο εξαγοράς της Vodafone, καθώς επενδύει πολλά στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών, άρα οι τηλεπικοινωνίες είναι στη στρατηγική της διοίκησης.

    Ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 είναι επίσης γνωστό ότι πουλάει την υπόλοιπη δραστηριότητα στη Ρουμανία.

    Ένα deal που αναμένεται είναι η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 και τις τελευταίες μέρες ξαναζεστάθηκε.

    Φήμες κυκλοφορούν και για την HelleniQ Energy ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 ότι ο βασικός μέτοχος, η Paneuropean (ελέγχει το 40,41%) θέλει να πουλήσει.

    Είναι ένα σενάριο που έχει ακουστεί και στο παρελθόν.

    Η μετοχή έχει βρεθεί σε υψηλό 13 μηνών και η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ με τους αναλυτές να τοποθετούν πιο ψηλά (την μετοχή), παίζοντας ακόμα και για είσοδο στον MSCI τον Μάιο.

    Από τις φήμες δεν απουσιάζουν οι εταιρείες που ελέγχονται από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη με την Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 να είναι πρώτη στη λίστα από τη στιγμή που βελτιώθηκε η χρηματο/οικονομική της θέση μετά την αύξηση κεφαλαίου και την έκδοση του ομολογιακού τον προηγούμενο μήνα.

    Οι φήμες κάνουν λόγο για αλλαγή στη μετοχική της σύνθεση στο μέλλον…

    Επίσης, στην αγορά κυκλοφορεί ότι η Intracom έχει να ανακοινώσει μία μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία που θα κάνει αίσθηση και θα βοηθήσει τη μετοχή, η οποία τώρα είναι σε λογική αποτίμηση.

    Μάλιστα, πριν λίγο καιρό είχε ακουστεί ότι ενδιαφερόταν για τα ακίνητα της Μουζάκης.

    Για την Ideal είχε ακουστεί ότι θέλει να αγοράσει τη Μοτοδυναμική ΜΟΤΟ 1,34% 3,02 αλλά διαψεύστηκε, όπως διαψεύστηκε και η φήμη για εξαγορά της Έλτον.

    Μάλιστα χθες, η Μοτοδυναμική διέψευσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Π. Πετρόπουλος.

    Στον κλάδο των κατασκευών και ειδικά στις μικρές που δε διαθέτουν πτυχίο έβδομης τάξης επίσης υπάρχουν πληροφορίες για εξαγορές.

    Πρόσφατα διαψεύστηκε η συγχώνευση ΕΚΤΕΡ ΕΚΤΕΡ -0,22% 4,55 Δομικής Κρήτης ΔΟΜΙΚ 1,30% 4,66 Βιοτέρ.

    Τέλος, σε αναμονή είναι η πληροφορία, εισόδου της CD Media στο Χ.Α. μέσω της Intertech.

    Ένα deal με την αγορά μάλιστα να ζυγίζει την περιοχή πέριξ του 1,30 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    BofA: Αγοράστε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank – Αποφύγετε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα

    Στο limit up η Q&R

    Γιάννης Στουρνάρας στο mononews: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες – Να χτίσουμε «μαξιλάρια» ασφαλείας, οι κίνδυνοι είναι πολλοί



    ΣΧΟΛΙΑ