• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι συμβαίνει με τη μετοχή του ΟΠΑΠ, γιατί ξεκίνησε με sell off η συνεδρίαση

    Χρηματιστήριο


    “Επηρεασμένες” από τις διεθνείς αγορές που υποχωρούν άνω του 1,7%, οι μετοχές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο  σημειώνουν  μεγάλη πτώση για μια ακόμα συνεδρίαση.

    Για την ακρίβεια ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,34%, ο δείκτης DAX κατά 2,2% και o FTSE 100 κατά 1,65%.

    Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη (και ασυνήθιστη) πτώση της μετοχής του ΟΠΑΠ κατά 4,66% στα 8,08 ΟΠΑΠ 1,23% 16,48  με όγκο που υπερβαίνει τα 500.000 τεμάχια.

    Πριν τις 11:00 η μετοχή υποχωρούσε άνω του 6% φτάνοντας ακόμα και στα 7,94 ευρώ ενώ πριν λίγο (ώρα 11,43) διαπραγματευόταν στα επίπεδα των 8,10 ευρώ και με απώλειες κοντά στο 4,5%.

    Πληροφορίες κοντά στην διοίκηση αναφέρουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να προβληματίζει ή να δυσκολεύει τα επενδυτικά πλάνα των επενδυτών.

    Όπως αναφέρουν χρηματιστές έως τις αρχές Αυγούστου θα πρέπει να γίνει η επανεπένδυση του μερίσματος, που λαμβάνει ως μέσο όρο την μέση τιμή του προηγούμενου εξαημέρου.

    Για την ακρίβεια όποιος θέλει να επανεπενδύσει σε μετοχές (και όχι να το εισπράξει  σε μετρητά)  το μέρισμα των 0,30 ευρώ που έδωσε ο ΟΠΑΠ για την χρήση του 2019 τότε θα ληφθεί υπ όψιν ο μέσος όρος της τιμής της μετοχής των ημερών από 23 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου.

    Συγκεκριμένα, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών για την επανεπένδυση θα υπολογισθεί με το μέσο όρο της χρηματιστηριακής σταθμισμένης βάση του όγκου τιμής της μετοχής (VWAP) των πρώτων πέντε (5) ημερών διαπραγμάτευσης εντός της περιόδου άσκησης του δικαιώματος επανεπένδυσης του μερίσματος (δηλαδή από 23.07.2020 έως και 29.07.2020), μειωμένης κατά ποσοστό 3% (ποσοστό έκπτωσης).

    Οι τραπεζικές μετοχές 

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. επηρεάζεται άμεσα από την μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών. Οι απώλειες ξεπερνούν το 1,2% (νωρίτερα ήταν άνω του 1,7%) και ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 632 μονάδες.

    Η πτώση συντελείται με τζίρο, άνω των 7,3 εκατ. ευρώ αυτή την ώρα. Δηλαδή, στην ώρα η αγορά θα έχει ξεπεράσει σε συναλλαγές τα 10 εκατ. ευρώ.

    Η ανησυχία έγκειται στη μέρα αυτή καθ’ αυτή και τις γεωπολιτικές προκλήσεις των Τούρκων. Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως με πρόσχημα την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί, η Τουρκία πραγματοποιήσει μία ακόμα πρόκληση.

    Ήδη, οι δύο στόλοι, ο ελληνικός και ο τουρκικός παραμένουν παραταγμένοι νοτίως του Αιγαίου, παρά τις καταγγελίες της προκλητικότητας του Σουλτάνου. Ταυτόχρονα, μεσολαβεί Σαββατοκύριακο που οι αγορές είναι κλειστές και οι επενδυτές δεν θέλουν να έχουν θέσεις.

    Το άσχημο κλίμα έχει περάσει στο σύνολο του ταμπλό.

    Κοντά στο 3% οι απώλειες στην Eurobank, πάνω από 2,1% στην Coca Cola, πάνω από 3% στα ΕΛΠΕ, 2,9% στην ΕΤΕ και 2,3% στην Τιτάν.



    ΣΧΟΛΙΑ