• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι «ψηφίζουν» 7+1 ξένοι επενδυτικοί οίκοι στις ελληνικές εκλογές

    Μητσοτάκης-Τσίπρας-Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας-Νίκος Ανδρουλάκης


    Οι Goldman Sachs, JP Morgan, Barclays, Societe General, Allianz, ING, DZ Bank και Capital Economics βάζουν στο «μικροσκόπιο» τις εκλογές της Κυριακής. Οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οι αγορές έχουν εκφραστεί για τις εκλογές και το συμπέρασμα είναι ότι αισθάνονται ασφαλείς, είτε με αυτόνομη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε με μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, εξηγεί η Goldman Sachs, αλλά δείχνουν ότι είναι απίθανο το πρώτο κόμμα να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο οικονομολόγος της τράπεζας Taddei βλέπει δύο επιλογές ως πιθανότερες: είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που σήμερα βρίσκεται στην 3η θέση στις δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου.

    Οι νέες εκλογές θα γίνουν με νέο εκλογικό σύστημα που παρέχει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Η ΝΔ ενδέχεται να έχει κίνητρο να πιέσει για τις εκλογές ώστε να επιτύχει μονοκομματική πλειοψηφία ή μεγαλύτερη ισχύ στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Η Goldman Sachs επισημαίνει το φιλόδοξο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης που απεικονίζει το σχέδιο για τη συνέχιση της μείωσης του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ. Με δεδομένη την ευνοϊκή οικονομική δυναμική, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το χαμηλό κόστος του χρέους χάρη στα προγράμματα δανειακής βοήθειας, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αύξηση του πρωτογενούς ισοζυγίου θα μπορούσε να μειώσει το λόγο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη και τα δυσμενή σενάρια με αναπτυξιακό σοκ 1 ποσοστιαία μονάδα και μεγαλύτερο περιθώριο κατά 100 μ.β. παράγουν μόνο μικρές αποκλίσεις από αυτή την πορεία.

    Η JP Morgan αναφορικά με τις εκλογές στην Ελλάδα και δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, αλλά και της έλλειψης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, προβλέπει ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι απίθανο να δώσουν μια βιώσιμη πλειοψηφία και κυβέρνηση. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με βάση το νέο εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική και πριμ εδρών στο πρώτο κόμμα, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο. Η προσδοκία του οίκου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει κυβέρνηση, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

    Όσον αφορά τα σενάρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η Barclays επισημαίνει ότι με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σημειώνονται τρεις βασικές πιθανότητες: 1) το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος πιθανός εταίρος, 2) μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένα από τα μικρότερα κόμματα και 3) δεύτερες εκλογές (αυτή τη φορά με τον νεότερο εκλογικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας που αντικαθιστά την απλή αναλογική). Η βασική υπόθεση είναι ότι θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές, δεδομένης της χαμηλής πιθανότητας οποιασδήποτε από τις επιλογές συνασπισμού.

    Ένας συνασπισμός μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν αποκλειστεί και από τα δύο κόμματα όσον αφορά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θα μπορούσε ακόμη να προκύψει, ιδίως εάν ο συνδυασμός καταλήξει σε μια άνετη πλειοψηφία μεταξύ των δύο, αλλά οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το αποτέλεσμα συνεπάγεται σχεδόν πλήρη πολιτική συνέχεια με την απερχόμενη κυβέρνηση για όλες τις σκοπιμότητες.

    Η ING, πολύ θετική, εκτιμά ότι από το αποτέλεσμα στις κάλπες της Κυριακής δεν θα βγει κυβέρνηση, με το ισχύον αναλογικό σύστημα, και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ο συνδυασμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πλησιάσει το όριο των 151 εδρών. Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν από τον κίνδυνο να μην υπάρξει πολιτική λύση στις επερχόμενες κάλπες. Με την υποστήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και των βελτιώσεων στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών (η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα), το 10ετές spread του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου έχει συρρικνωθεί στην περιοχή των 160 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

    Η γερμανική DZ Bank εκτιμά ότι η τύχη της Ελλάδας κρέμεται από μια κλωστή το Σαββατοκύριακο, με τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της κυβέρνησης από το 2019 υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, το ποσοστό ελαφρώς πάνω από 36% των ψήφων που οι δημοσκοπήσεις βλέπουν επί του παρόντος να κερδίζει η ΝΔ θα σήμαινε ότι απέχει πολύ από το να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ιδίως επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε το μπόνους των 50 εδρών στο κόμμα που συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους σε εθνικές εκλογές.

    Η Allianz Research και ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου Ludovic Subran εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα την Κυριακή θα είναι καθοριστικά για το αν η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της και να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους. Οποιοδήποτε πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να απειλήσει μια βιώσιμη πορεία ανάκαμψης της χώρας. Ο ίδιος και η ομάδα του προβλέπουν ακόμα ότι η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 36%, θα καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία και θα υπάρξει συνέχεια της σημερινής συνετής και προσανατολισμένης οικονομικής πολιτικής, με κάποιους συμβιβασμούς από την παρουσία του ΠΑΣΟΚ.

    Οι πιο επιφυλακτικοί οίκοι για τις εκλογές

    Η Societe Generale είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για το πολιτικό αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια, βλέπει πιθανό πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα, οδηγώντας πιθανότατα σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, κάτι που θα εμποδίσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης. Νωρίτερα τον Απρίλιο, η SG δημοσίευσε μια έκθεση για την οικονομία της Ελλάδας και μια πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης, στην οποία πρότεινε και αγορές ελληνικών ομολόγων, μεταξύ άλλων. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση έως τις αρχές Ιουλίου είναι πιθανή, αλλά δεν θα επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο. Η επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης από τη Fitch στις 9 Ιουνίου είναι επομένως απίθανο να είναι η στιγμή που η Ελλάδα θα ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση με επενδυτική βαθμίδα. Η SG έκλεισε και το trade στα ελληνικά ομόλογα (σ.σ. πρόωρα όπως παραδέχεται και η ίδια, αφού τα ελληνικά ομόλογα μειώνουν το spread με το γερμανικό στις 160 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους) και θα το επανεξετάσει μετά τις εκλογές στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

    H Capital Economics εξηγεί ότι με την Ελλάδα να οδηγείται στις κάλπες την Κυριακή 21 Μαΐου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να προηγείται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (32% έναντι 26%), με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί. Καθώς ο αναθεωρημένος εκλογικός νόμος της χώρας δεν απονέμει πλέον μπόνους εδρών στο νικηφόρο κόμμα, κανένα από αυτά δεν είναι πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 2 Ιουλίου, στον οποίο θα συμπεριληφθεί το «μπόνους» κατανομής εδρών.

    Αλλά ακόμη και μετά από αυτό, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να επιτύχει πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, τα πιο πιθανά αποτελέσματα φαίνεται να είναι, είτε ένας συνασπισμός μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είτε ένας συνασπισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ο βρετανικός οίκος.

    Το think tank εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις πλατφόρμες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομία στοχεύοντας στην αύξηση των μισθών και στην τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ έως το 2027. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους κοινωνικούς στόχους. Μεταξύ άλλων, υπόσχεται αύξηση των μισθών στο δημόσιο και του κατώτατου μισθού κατά 10%, υψηλότερες δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, αύξηση των συντάξεων, προστασία από κατασχέσεις κατοικιών, έκτακτο φόρο στην ενέργεια και χαμηλότερο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

    Διαβάστε επίσης

    ING: Τι βλέπει για τις εκλογές της Κυριακής – Το κίνητρο Μητσοτάκη για δεύτερο γύρο εκλογών

    Axia Research: Νέο report για τις εκλογές – Όλα τα σενάρια μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ