• ΑΓΟΡΕΣ

    ING: Τι βλέπει για τις εκλογές της Κυριακής – Το κίνητρο Μητσοτάκη για δεύτερο γύρο εκλογών

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης


    «Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή, αλλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν γρήγορα άλλες εκλογές», εκτιμά η ολλανδική ING και ο Paolo Pizzoli, Senior Economist για Ελλάδα και Ιταλία. Ένα μη ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις κάλπες, με το ισχύον αναλογικό σύστημα, μπορεί να επιφέρει νέες εκλογές τον Ιούλιο, οι οποίες θα διεξαχθούν με ένα σύστημα που θα αναβιώνει το πλειοψηφικό σύστημα. Αυτό θα ήταν πιο πιθανό, αν η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είχε καλή επίδοση στην ψηφοφορία της Κυριακής.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ούτε το κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, ούτε το αντίπαλο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να εξασφαλίσουν τις ψήφους που απαιτούνται για την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν με αναλογικό σύστημα με όριο εισόδου 3%, το οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην εξουσία το 2016 (για να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα που είχε μπόνους πλειοψηφίας), αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε το 2019 λόγω έλλειψης της απαιτούμενης υπερψήφισης όταν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο. Οι ψήφοι των κομμάτων που δεν επιτυγχάνουν το φράγμα του 3% κατανέμονται αναλογικά μεταξύ εκείνων που καταφέρνουν να το επιτύχουν.

    Το νέο αναλογικό σύστημα είναι απίθανο να αποφέρει ένα σαφές αποτέλεσμα

    Σύμφωνα με το νέο σύστημα, εκτιμάται ότι απαιτείται το 45% των ψήφων για να έχει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων την απόλυτη πλειοψηφία. Στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) προηγείται με περίπου 36% των ψήφων, ακολουθούμενο από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ με 29% και το κεντρώο ΠΑΣΟΚ με 10%. Το κομμουνιστικό κόμμα (ΚΚΕ), η εθνικιστική Ελληνική Λύση (ΕΛ) και το αριστερό ΜέΡΑ25 αναμένεται να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, εκτιμά ο Pizzoli.

    «Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη ορισμένες εκπλήξεις, που σχετίζονται κυρίως με την πιθανή υποεκπροσώπηση στις δημοσκοπήσεις των νέων ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά (που συνήθως κλίνουν προς το ΣΥΡΙΖΑ), η ΝΔ φαίνεται να έχει πολύ καλές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, παραμένοντας όμως μακριά από το όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Για να επιτευχθεί το όριο της πλειοψηφίας των 151 εδρών, θα χρειαστεί αναπόφευκτα κάποια μορφή συνασπισμού», συνεχίζει η ING.

    Τα κίνητρα για τον σχηματισμό συνασπισμού θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

    «Με βάση τις δημοσκοπήσεις, μόνο ένα ψηφοδέλτιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πλησιάσει το όριο, ενώ ένα ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 (που είναι πολιτικά πιο δύσκολο να συγκροτηθεί) θα το έχανε. Το πόσο σκληρά θα πιέσει η ΝΔ για μια συμφωνία θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο ισχυρότερη βγει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, τόσο θα μειωθεί το κίνητρο να σπεύσει για μια γρήγορη συμφωνία», εκτιμά ο Pizzoli.

    Σε περίπτωση αδιεξόδου, θα ακολουθήσουν νέες εκλογές, αυτή τη φορά με ένα σύστημα που θα συνδυάζει αναλογικό μέρος με το αναβαπτισμένο πλειοψηφικό πριμ (αξίας έως 50 εδρών), όπως εισήχθη με τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος που ενέκρινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    «Γνωρίζοντας ότι πρέπει να βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να επωφεληθεί από το πριμ πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να αποφασίσει να στοχεύσει σε έναν δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου.

    ING

    Αυτό το στοίχημα δεν θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο για το Μητσοτάκη, κατά την άποψη της ING. Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλά, με το φαινόμενο της επαναλειτουργίας να παραμένει σε μεγάλο βαθμό και την απασχόληση στον τουρισμό να βοηθιέται από την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, ενώ ο γενικός πληθωρισμός (όχι ο πυρήνας) συνεχίζει να επιβραδύνεται. Η ΝΔ θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει όλα αυτά σε μια υποθετική σύντομη προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου, αντιπαραβάλλοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για αλλαγή που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Ιούλιο φαίνεται πιθανή, αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές

    «Συνολικά, αν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, υποψιαζόμαστε ότι μια δεύτερη ψηφοφορία τον Ιούλιο θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει. Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν από τον κίνδυνο ενός αναποφάσιστου αποτελέσματος στις δημοσκοπήσεις.

    Με την υποστήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και των βελτιώσεων στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών (η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα), το 10ετές spread του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου έχει συρρικνωθεί στην περιοχή των 160 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ