• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι δείχνει το χθεσινό παγκόσμιο ρεκόρ ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο και που οδηγούνται οι αγορές που κέρδισαν 1,5 τρισ. δολάρια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Κέρδη που υπολογίζονται στα 1,5 τρισ.. δολάρια έφερε το χθεσινό παγκόσμιο πάρτι στις μετοχές, το οποίο και πυροδοτήθηκε από τα καλά νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Οδηγώντας τη συνολική αποτίμηση όλων των χρηματιστηρίων του πλανήτη, στα νέα ιστορικά υψηλά των 95 τρισ. δολαρίων…

    Αυτήν τη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, όχι μόνο μετείχε στο γιορτινό επενδυτικό κάλεσμα, αλλά στην κυριολεξία έκλεψε την παράσταση. Και τούτο γιατί η χθεσινή άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 11,46% ήταν η μεγαλύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο. Με δεύτερη καλύτερη επίδοση το +8,76% που πέτυχε η αγορά της Ισπανίας και τρίτη το +8,46% που είχε το χρηματιστήριο της Αυστρίας.

    Αν και ακόμη είναι πολύ πρόωρο για να μπορέσει να σταθμιστεί η βιωσιμότητα του «νέου έρωτα» για τις μετοχές, εν τούτοις η ελληνική αγορά δείχνει να ξαναποκτά επενδυτικό περιεχόμενο. Από εκεί δηλαδή που ήταν το «μαύρο πρόβατο» στο χρηματιστηριακό σκηνικό, καταγράφοντας από την αρχή της εφετινής χρονιάς τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως, γίνεται τώρα ένα υπολογίσιμο play. Με την έννοια ότι είναι σε θέση να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, μεταβάλλοντας το τωρινό χάντικαπ των αποδόσεων έναντι των άλλων αγορών, σε ένα μελλοντικό, συγκριτικό πλεονέκτημα.

    Μένει βεβαίως να αποδειχθεί το αν και κατά πόσον θα αναθεωρηθεί εν τοις πράγμασι η στάση των ξένων «παικτών» που μήνες τώρα είναι «καθαροί» πωλητές» ελληνικών μετοχών. Πιστεύοντας ότι η πανδημία στέρησε από επενδυτικό όραμα το αθηναϊκό χρηματιστήριο, καθώς το ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό λειτουργεί ως ντόμινο, με αρνητικές παρενέργειες για το εγχώριο ΑΕΠ, την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και τις τράπεζες που βρίσκονται απέναντι σε μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

    Αλλάζουν τα δεδομένα για το επενδυτικό story

    Ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν άρδην από τη στιγμή κατά τη οποία το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα αποτελέσει μια απτή πραγματικότητα για το εγγύς μέλλον. Ήδη στα στρατηγεία των ξένων funds μπαίνει από χθες μια νέα παράμετρος, που ξαναδίνει στην Ελλάδα επενδυτικό story, με έμφαση την τουριστική ανάπτυξη στη διάρκεια της νέας χρονιάς.

    Αναμφίβολα το γενικότερο κλίμα μετράει ευνοϊκά για τις εξελίξεις, κάτι το οποίο πιστοποιήθηκε χθες από την αντίδραση των αγορών, όπου τα νέα για το εμβόλιο ήρθαν σε συνέχεια της νίκης Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές. Όπως όλα δείχνουν οι μετοχές συγκροτούν ένα ισχυρό πυρήνα για να ηγηθούν των αποδόσεων, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν φθηνές με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

    Αργά χθες το βράδυ ο παγκόσμιος μετοχικός πλούτος είχε διαμορφωθεί στα 95 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων τα περίπου 40 τρισ. αφορούσαν την αγοραία αξία των εισηγμένων εταιρειών στην « Μέκκα» των αγορών που είναι η Wall Street (NYSE και Nasdaq). Τον περασμένο Μάρτιο, μεσούντος του πρώτου κύματος της πανδημίας, η αποτίμηση όλων του χρηματιστηρίου του κόσμου είχε βρεθεί στα 61,5 τρισ. δολάρια, έχοντας απομειωθεί κατά 26,3 δισ. από το ξεκίνημα του 2020. Έκτοτε όμως οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν κερδίσει 34 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα 16,5 τρισ. τα έχει προσποριστεί η Wall Street.

    Αυτήν τη στιγμή τα χρηματιστήρια παγκοσμίως αξίζουν 7,2 τρισ. δολάρια παραπάνω από ότι στη αρχή της εφετινής χρονιάς, όταν ακόμη η πανδημία δεν είχε δείξει ακόμη τα δόντια της. Αμερική και Κίνα είναι εκείνες που καρπώνονται τα περισσότερα χρηματιστηριακά κέρδη στη διάρκεια του 2020, με τις υπόλοιπες μεγάλες, διεθνείς αγορές να βρίσκονται στη ζώνη των απωλειών.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης των οικονομιών, με το αφειδώς εκτυπούμενο (λογιστικά) χρήμα, είναι εκείνο που συντηρεί τις μετοχικές αξίες. Διαψεύδοντας τα καιρούς καταστροφικά σενάρια.

    Τουλάχιστον όπως φάνηκε χθες, εκτός από τις μετοχές στο πάρτι ανόδου μετείχε και το…πετρέλαιο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να ενισχύεται κατά 8,13%. Αντίθετα στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται το ασήμι που έχασε το 5% της αξίας του, ενώ αργά χθες το βράδυ η τιμή του χρυσού υποχωρούσε κατά 4,2% στα 1.869 δολάρια ανά ουγκιά.

    Στις ιδιαιτερότητες των αγορών, συγκαταλέγεται και η χαμηλή απήχηση των εξελίξεων των εξελίξεων στο δείκτη Nasdaq, που από την αρχή της χρονιάς είχε καταγράψει τα μεγαλύτερα κέρδη ( 32% περίπου) στην αμερικανική αγορά, αλλά χθες έκλεισε με απώλειες. Επίσης και ο Dow Jones δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα αρχικά μεγάλα κέρδη του.

    H μετοχή της φαρμακευτικής Pfizer, που είναι δημιουργός του εμβολίου, κατέγραψε χθες άνοδο 7,7% στο αμερικανικό   χρηματιστήριο, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 217,9δισ. δολάρια. Την  ίδια στιγμή η μετοχή της… συμπαραστάτριας στο εγχείρημα BioNTech είχε άνοδο 13,9% με τη χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 25,1 δισ. δολάρια.

    Τι κέρδισαν χθες οι ελληνικές μετοχές

    Επί ελληνικού εδάφους η χθεσινή  μεγάλη ανοδική αντίδραση μεταφράστηκε σε κέρδη 4,4 δισ. ευρώ ( περίπου 5,2 δισ. δολάρια). Από αυτά τα κέρδη, τα 1,4 δισ. ευρώ οφείλονται στην άνοδο της μετοχής της Coca Cola, ενώ λίγο πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ ήταν η συνεισφορά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πλέον η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου αγγίζει τα 45,7 δισ. , αλλά έχει ακόμη πολύ διάστημα να καλύψει μέχρι να καλύψει τα 61,5 δισ. απ’ όπου ξεκίνησε την εφετινή χρονιά.

    Σε ότι αφορά τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας η χθεσινή τους χρηματιστηριακή αξία έφτασε στα 3,7 δισ., όταν το 2020 ξεκίνησαν από τα 10,4 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον για τους ξένους «παίκτες» η παράμετρος τράπεζες είναι ακόμη μια ανοικτή πρόκληση, με φόντο και τις επικείμενες εξελίξεις για τα CoCos της Πειραιώς.

    Πάντως χθες η μεγάλη άνοδος της αγοράς συνδυάστηκε και με τη ραγδαία ενίσχυση του συναλλακτικού τζίρου που έφτασε στα 119,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή…239% πάνω από τον τζίρο της περασμένης Παρασκευής. Και σχεδόν 97% πάνω από τη μέση αξία των συναλλαγών από την αρχή τους έτους. Το πόσο καλά μπορεί να είναι όλα αυτά, απομένει να αποδειχθεί στη συνέχεια. Που μάλλον δεν θα είναι όσο εύκολη δείχνει.

    Διαβάστε ακόμα:

    Wall Street: Με άλμα 2,95%, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας, έκλεισε ο Dow Jones – Ισχυρές απώλειες για τον Nasdaq!

    Με κέρδη 8,5% έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου – Βυθίστηκε ο χρυσός

    Η μεγαλύτερη άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ