• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με άλμα 2,95%, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας, έκλεισε ο Dow Jones – Ισχυρές απώλειες για τον Nasdaq!

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με τις τεχνολογικές μετοχές να αποδεικνύονται ο αδύναμος κρίκος της ημέρας ολοκληρώθηκε η Δευτέρα στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, τα οποία ωστόσο ήταν ικανά να προσφέρουν στον Dow Jones κέρδη άνω των 800 μονάδων.

    Ο δείκτης των 30 blue chips πραγματοποίησε ένα ιστορικό ενδοσυνεδριακό υψηλό άνω των 1.500 μονάδων κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με την αισιοδοξία από τις ανακοινώσεις της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου της να βρίσκεται στο αποκορύφωμα. Ωστόσο σταδιακά η αρνητική αντίδραση των τεχνολογικών μετοχών, οι οποίες σε όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης τράβηξαν πάνω τους το ενδιαφέρον των επενδυτών οδηγώντας τον Nasdaq σε συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ, κατάφεραν να επηρεάσουν το κλίμα περιορίζοντας τα κέρδη και για τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες. Μάλιστα, ο Nasdaq, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος κινούταν με ήπια κέρδη, ολοκλήρωσε τελικά την συνεδρίαση με ισχυρές απώλειες 181 μονάδων.

    Το ενδιαφέρον, πέρα από τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου, στράφηκε και στο πολιτικό σκηνικό, μετά την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές και την αμφισβήτηση της από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τη μάχη στα δικαστήρια. Οι ΗΠΑ εξέρχονται από το εκλογικό θρίλερ διαιρεμένες στα δύο, με την κατάσταση να είναι ακόμα πιο μπλεγμένη στο Κογκρέσο. Ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, κάτι που πλέον μοιάζει αρκετά απίθανο να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.157,97 μονάδες με κέρδη 834,57 μονάδων σημειώνοντας άνοδο 2,95%. Από τις 30 μετοχές του δείκτη,  επτά έκλεισαν με πτώση. Την χειρότερη επίδοση σημείωσε η Home Depot (-5,02%), ακολούθησε η P&G (-3,66%), οι τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft (-2,38%) και Apple (-2%), η McDonald’s  και η Walmart με πτώση μεγαλύτερη του -1% και η Salesforce.com με ήπιες απώλειες. Αντίθετα, εντυπωσιακή ήταν η πορεία των χρηματοοικονομικών μετοχών του δείκτη, με την American Expressνα κλείνει στο εντυπωσιακό +21,39%, την JPMorgan στο +13,54%, την Visa στο +7,16% και την Goldman Sachs στο +6,79%. Η Boeing έκλεισε με κέρδη 13,71%, η Disney στο +11,87% και η Chevron στο +11,60%.

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.550,50 μονάδες με άνοδο 1,17%, με τον κλάδο της ενέργειας να κλείνει με άλμα +14,23% και αυτόν των χρηματοοικονομικών μετοχών στο +8,17%.

    Αντίθετα, με βουτιά 1,53% έκλεισε ο Nasdaq, στις 11.713,78 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ